Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Чи можуть бути у Львові англомовне навчання та добра медицина?

2639 0
Tvoemisto.tv провело першу публічну дискусію на тему розвитку Львова після виборів, на яку запросило представників місцевого бізнесу і влади. Що очікує бізнес від влади та що обіцяє бізнесу влада?

Розвиток гуманітарної галузі, спрощення дозвільних процедур і створення комфортних умов для бізнесу, прозорий ринок оренди, залучення капіталу – питання, що їх, на думку львівського бізнесу, має вирішити новообрана міська влада у наступні 5 років.

Прозорість і прогнозованість

Найважливішим очікуванням для бізнесу, на думку голови координаційної ради Європейської бізнес асоціації̈ у Західному регіоні Антона Подільчака, є прозорість, стабільність, прогнозованість, а також ефективна комунікація із всією місцевою владою: не тільки головою ОТГ. На фоні ситуації із коронавірусом велика кількість українців, які працювали за кордоном, повертаються до України, і постає питання забезпечення якісними робочими місцями кваліфікованого персоналу. Саме тому потрібно привести більше бізнесу у регіон і провести кращу промоцію міста. Проте перше, що треба зробити перед тим, як приводити новий бізнес – задовольнити той, що вже існує через продовження співпраці із наявними інвесторами.

Наразі, каже Антон Подільчак, краще не заважати локальному бізнесу, який вже знайшов шляхи для свого розвитку. Головне, на що треба звернути увагу – залучення нових інвестицій:

«Місцева влада мало чим може вже зарадити, крім податку на землю. Локальний бізнес вже знає як допомогти самому собі, а головне, на що треба звернути увагу і від чого виграє і місто, і мешканці, а також бізнес – це приведення нових інвестицій і не принципово іноземних, а також локальних».

Читайте також: Роботи не хворіють на Covid. Як пандемія наближає глобальний економічний розквіт

Основне, що ОТГ може запропонувати середньому і великому бізнесу – це ресурси, а саме земля і нерухомість. Тому важливо, щоби був прозорий і зрозумілий ринок доступу до них, а також розвинута якісна інфраструктура: від доріг до електроенергії і води. Ще одним критерієм для розвитку бізнесу Антон Подільчак назвав привабливість міста: якісні і високооплачувані працівники легше погоджуються приїжджати у місто, яке комфортне для проживання і звідки можлива зрозуміла і відносно легка релокація до інших міст в Україні чи за кордоном.

Депутати vs чиновники

Представник комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський також наголошує на створенні комфортних умов для ведення бізнесу – спрощенні процедур, від яких він залежний. Європейському інвестору складно пояснити, чому договір оренди закінчився і нема налагодженого шляху продовження – для нього це свідчить про відсутність договірних стосунків. Також великі інвестори хочуть розуміти, що вони володіють землею, а не орендують її. Тому потрібно налагоджувати процес оренди і продовження договорів, щоби вести справи із серйозними інвесторами.

Базова проблема, на думку Романа Зафійовського, полягає у тому, що депутат, який не є посадовою особою, наділений повноваженнями продовжити договір оренди підприємцю чи виділити земельну ділянку іншому. Утім зараз, за словами представника КПЛ, ситуація трохи покращується із введенням автоматичного продовження договорів:

«Наразі продовження більшості договорів оренди підприємці можуть отримати в автоматичному режимі під конкретний підпис відповідального чиновника, а не під безвідповідальне колективне рішення депутатів міської ради».

Роман Зафійовський також зазначає, що все впирається у депутатський корпус, де є велика частка учасників львівського бізнесу, які, на його думку, будуть тягнути ковдру на себе, а не працювати на користь громади.

Читайте також: Чому аудит – про розвиток клієнта та його прибуток, а не про витрати чи покарання

Комфорт для людей

Голова Наглядової Ради Львівського ІТ Кластеру, віцепрезидент з розробки компанії «EduNav» Іван Бабійчук зазначає, що основний капітал – це люди, тому регіон має бути комфортним для проживання, що перешкоджатиме виїзду працівників. Задачею номер два він визначає залучення якомога більше кваліфіковних і розумних людей з інших регіонів та навіть країн:

«Необхідно підняти питання європейського рівня медицини і європейського англомовного навчання, щоби людина не думала, коли приїжджає сюди, куди діти своїх дітей чи йти за меддопомогою».

Владу – бізнесу

Власник оптового ринку «Шувар» Роман Федишин зазначає, що, на щастя, у Львові нема великих олігархів, що означає відсутність великих преференцій у руках однієї особи.

«Інколи мене питають: що вигідніше – одного великого інвестор, який зробить 2000 робочих місць чи 200 по 10 робочих місць? Львів пішов другим шляхом і це велика наша перемога і стабільність».

Щодо роботи під час коронавірусу, то, зазначає Роман Федишин, пандемія допомогла звернути більше уваги на медичну галузь, що має, на його думку, серйозно вплинути на майбутній перерозподіл бюджетів. А ось у туристичній сфері Роман Федишин не бачить серйозної перспективи: за час карантину, наприклад, відсутність туриста жодним чином не вплинула на об’єм споживання продовольчих товарів в регіоні. Зараз, на його думку, важливо звернути увагу і цінувати місцевого інвестора.

На відміну від Романа Зафійовського Роман Федишин зазначає про потрібність місцевих бізнесменів у владі, а от делегувати від них представників – погана ідея, адже замінити першу особу іншою людиною не можна:

«Мені дуже шкода, що у складі ради я не бачу ректорів університетів, головних лікарів, перших осіб з бізнесу. Якщо б ці люди там були, це б суттєво підняло сам рівень міської ради».

Читайте також: Нова економічна реальність. Де зараз є і куди прямує економіка України

Ризику, що бізнесмени будуть вирішувати у раді більше свої проблеми, аніж працювати на користь громади, Роман Федишин не бачить. На його думку, сьогодні в місті створені великі передумови до справедливого процесу оренди земельних ділянок, а торги на право оренди проводяться прозоро.

Особливу увагу, каже Роман Федишин, потрібно спрямувати на гуманітарну галузь: третина бюджету має йти на лікарні, спорт, освіту, культуру. У межах розвитку гуманітарної галузі, пропонує Роман Федишин, можна запросити до Львова від 10 до 50 професорів світового масштабу викладати у львівських університетах. Роман Федишин звертає увагу, що ціна цього питання – лише 100 млн гривень, що для бюджету міста є досить невеликою сумою: наприклад, на вивіз сміття чи на транспорт витрачається 500 млн.

Закон – один для всіх

Генеральний директор, співвласник мережі аптек «D.S.» (ГК «Маркет Універсал») Олег Никулишин визначає дві основні функції влади щодо бізнесу: створення робочих місць і податки. Також важливо, щоби закон був для всіх:

«Коли ми говоримо, наприклад, про закон щодо впорядкування вивісок, то ми помічаємо, що, на жаль, він працює не для всіх, а для малого і середнього бізнесу важливо бачити, що закон є один для всіх».

Іншою проблемою є те, що низка органів – правоохоронні, фіскальні, судові – не дають бізнесу належно розвиватися. Тут важливо, говорить Олег Никулишин, щоби чиновники розуміли, що вони теж пов’язані із місцевим бізнесом, адже той платить їм зарплату. Він погоджується із Романом Зафійовським щодо небезпеки особистих інтересів бізнесменів у владі. Основними потребами і очікуваннями бізнесу, на його думку, є безпека та рівні умови для всіх.

З думкою про платників податків

Депутатка Львівської міськради від партії «Європейська солідарність» Уляна Пак наголошує, що бізнесу, як місцевому, так і закордонному, місто надає недостатньо даних про можливі місця для інвестицій, а також не забезпечує відповідний юридичний супровід. У свою чергу вона також зазначає про залучення коштів:

«Питання не в тому, куди витрачати кошти платників податків, а як залучити кошти для розвитку міста».

Наразі місто має багато кредитів, тож потрібно, вважає Уляна Пак, збільшувати надходження, щоби мати можливість погашати їх і водночас розвиватися. Покращувати мікроклімат Львова Уляна Пак пропонує через комунікацію і співпрацю влади із бізнесом і громадою, а також через створення відкритих прозорих правил.

Не останнім тут є і піклування про мешканців – платників податків. Депутатка вважає, що має бути певна стратегія, наприклад, ремонтних робіт, щоби люди мали доступ до цієї інформації і бачили, куди витрачаються кошти з податків. План запровадження такої стратегії, за словами Уляни Пак, полягає у ліквідації збитковості комунальних підприємств та урегулювання питання видачі кредитів.

Дерегуляційний рік

Заступник міського голови, бізнес-омбудсмен Львова Сергій Кіраль зазначає, що для бізнесу одним з чинників розвитку є стабільність, прозорість і прогнозованість. Сергій Кіраль зазначає, що він з командою працює із американським проєктом технічної допомоги «Конкурентноздатна економіка», щоби інституція бізнес-омбудсмена працювала ефективно і після виборів – безвідносно до того, хто буде бізнес-омбудсменом і очолюватиме її. Метою є розробити правильні регламенти і положення про звернення і розгляд скарг, зважаючи на досвід ради бізнес-омбудсменів у Києві.

За словами Сергія Кіраля, у 2021 місто планує запровадити «дерегуляційний рік», що націлений на перегляд регуляторних актів для їх відповідності сучасним вимогам:

«Ми маємо 34 чи 35 регуляторних актів, які пора переглянути на відповідність вимогам сучасності і подивитися, чи дійсно всі процедури відповідають очікуванням бізнесу: можливо, якісь довідки і документи взагалі не потрібні і варто їх скасувати».

У планах на наступний рік також є створення дерегуляційної комісії за участі депутатів і експертного середовища. Сергій Кіраль не зовсім погоджується, що роль міста – не заважати, і говорить про прагнення підвищити очікування бізнесу щодо влади, яка зараз, зокрема, працює з проєктами приватно-державного партнерства та із підтримкою підприємців у частині просування експорту.

Читайте також: Економічне диво під час Covid-19. Як пережила пів року пандемії Польща

Бізнес Львова очікує від влади прозорої і стабільної співпраці, спрощення процедур, пов’язаних із веденням бізнесу, і залучення нових інвестицій. Перше, що стоїть в пріоритеті як у місцевого бізнесу, так і у влади та мешканців – це створення умов для комфортного проживання, що, у свою чергу, залежить від якісної інфраструктури, а також гуманітарної галузі: розвиток культури, освіти і медицини.

Відкритим залишилося питання доцільності участі самих бізнесменів у владі: чи є виправданим такий ризик? З одного боку, бізнесмени у владі ознайомлені із проблемами бізнесу і зможуть давати доцільні та дієві поради, а також розробляти стратегії, проте з іншого боку, є ризик використання владних повноважень у своїх особистих цілях.

Медіа-хаб Тvoemisto.tv розпочав серію публічних дискусій серед різних середовищ містян, аби допомогти сформувати порядок денний для нового голови та новообраних депутатів Львівської ОТГ. Активні середовища львів’ян визначать та озвучать, які очікування вони мають щодо подальшого розвитку Львова і Львівської ОТГ.

Наступну дискусію Tvoemisto.tv проведе із представниками галузей освіти та культури у четве, 12 листопада, о 12:00. Подивитись її можна буде на нашому сайті, на фейсбук-сторінці та на Youtube-каналі.

Катерина Бортняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!