Фото: Новое время

Фото: Новое время

Рукотворний Covid-19 та плівки суддів, які захоплювали Україну. Висновки тижня, що минув

3179 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Відомий візіонер Юваль Ной Харарі каже, що у третьому десятилітті 21-го століття людство зіткнулося з такою безліччю проблем і питань, що тепер на них складно сфокусуватися. Він особливо звертає увагу на проблеми, які загрожують виживанню людей: це ядерна війна, екологічний колапс і технологічний прорив.

Особливо цікавий третій пункт, враховуючи, що, власне, на нього людство покладає особливі надії. В історії світу уже не раз було так, що те, що з особливим захопленням сприймалося сучасниками, оберталося катастрофою для дуже багатьох.

Читайте також: Чому українську мову уже не зупинити

Для прикладу, доцент англійської та американської літератури Університету Ноттінгем Трент оприлюднив захоплені свідчення очевидців першого випробування у пустелі Нью-Мексико ядерної бомби.

Зокрема, для Вільяма Лоуренса з New York Times, котрий спостерігав випробування з відстані в 20 миль це було: «Небачений схід сонця, величезного зеленого супер-сонця, що злетіло за частки секунди на висоту понад 8000 футів, що піднімається все вище і вище, поки воно не торкнулося хмар, освітивши землю і небо своєю сліпучою потужністю».

Опис Ісидора Рабі, першовідкривача ядерного магнітного резонансу (використовується при МРТ-скануванні), є найбільш емоційним: «Це було найяскравіше світло, яке я будь-коли бачив або яке, я думаю, хто завгодно коли-небудь бачив. Воно вибухало, накидалося, пробивалося крізь тебе. Це було видіння, яке бачили не тільки очі». 

Далі нижче. Зараз – підсумки тижня, що минув.

1. Кількість нових хворих на Covid-19 в Україні за тиждень, у порівнянні з попереднім зросла на 303 особи і становить 5 321 (станом на 19 липня 58 842 – на 12 липня 53 521). Для розуміння тиждень перед тим зафіксоване не значне зростання на 3 особи і ця цифра становила 5 018 (станом на 5 липня – 48 500).

Ще сім днів назад сукупна тижнева цифра кількості нових становила 6 422 пацієнтів (станом на 28 червня – 42 982). Ще далі – на 5 406 (станом на 21 червня – 36 560 осіб), на 4 155 (на 14 червня – 31 154 пацієнтів), на 4 155 (на 7 червня – 26 999 пацієнтів) та на – 3 327 осіб пацієнтів (станом на 31 травня було 23 667 хворих).

Читайте також: «Пан генерал». У пам’ять про військового медика Івана Гайду

Львівщина продовжує тримати лідерство в коронавірусному антирейтингу. Кількість хворих за тиждень у порівнянні з попереднім зросла на 169 хворих і становить 981 осіб (станом на 19 липня 8 000 – на 12 липня 7 009 пацієнта).

Для розуміння тиждень перед тим зафіксоване зменшення кількості нових хворих на 208 пацієнтів і ця цифра становила 812 осіб (станом на 5 липня червня – 6 197). Ще перед тим було зростання – на 1 397 осіб (станом на 28 червня – 5 177 пацієнтів). Раніше – на 1 397 осіб (станом на 21 червня – 3 780 пацієнтів), на 983 осіб (14 червня – 2 797 пацієнтів), на 676 осіб (станом на 7 червня – 2 121 пацієнтів) та на – 452 особи (на 31 травня – 1 669 особи).

Перелік антилідерів зараз виглядає наступним чином: Львівщина – 7 012 (плюс 981), Київ – 6 884 осіб (+ 702), Чернівецька – 5 311 (+ 171)та Рівненська області – 5 082 (плюс 484).

Цього тижня на Львівщині знову були послаблення. Дозволили роботу дитячих садочків, а також кінотеатрам та концертним залам. Перше запустила обласна комісія ТЕБ і НС, друге ­– міська пославшись на постанову Кабінету Міністрів від 20 травня 2020 року зі змінами від 8 липня.

При цьому цифри нових хворих на Львівщині цього тижня коливалися від 104 – 13 липня, 147 – 14 липня до 197 – 16 липня та 171 – 15 липня. Навряд чи з такою статистикою область відповідала хоч якимось критеріям скасування.

Єдине обмеження, яке продовжує ще діяти – це заборона ресторанам та нічним клубам працювати після 23 години.

Але з таким розмахом їх ліквідації область і його область позбудеться дуже швидко. Біда, коли у сферу охорони здоров’я, особливо боротьби з Covid-19, втручаються вибори.

До слова, міністр охорони здоров’я Степанов анонсував кадрові зміни у Львівській ОДА. Каже, що з того часу як приїжджав до Львова, жодних помилок не було виправлено.

Читайте також: Що потрібно знати виборцю про соціологічні дослідження і маніпуляції

2. Цього тижня Рада прийняла постанову про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року. Її мали розглядати ще раніше, проте терміново відкликали, бо забули про вибори щей й до районних рад.

А також закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства».

Зокрема, парламент залишив бар’єр для кандидатів за відкритими списками на рівні 25% для місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Також Рада вирішила, що у громадах, які мають понад 10 тисяч виборців, вибори тепер будуть відбуватися за пропорційною системою.

Раніше ця норма застосувалася для великих населених пунктів, де мешкало 90 тисяч і більше виборців. «Опора» вважає, що така зміна безпосередньо перед початком виборів суперечить міжнародним стандартам виборчого законодавства.

Також змінено старий варіант виборчого бюлетеня. Раніше українці голосували за партію, а внизу бюлетеня обирали кандидата, якого підтримують. Згідно з новий форматом бюлетеня виборці мають вписувати номер кандидата у трафарет поряд з партією.

3. Також цей тиждень запам’ятається «мовними іграми» діючої влади. Йдеться про скандальний законопроєкт «Слуги народу» Бужанського №2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти». Він скасовує перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року. Спочатку його мали б розглядати у четвер, потім – у п’ятницю, але так і не зважилися.

Читайте також: Розгляд скандального законопроєкту про навчання державною мовою. Напередодні

Лобіював його розгляд заступник голови фракції «Слуг» Корнієнко. Очевидно, що після «корабельної сосни» і «баба да, баба да» йому доручають найбільш брудну роботу, але все ж виникає запитання: Навіщо радикалізовувати суспільство та використовувати технології експрезидента-утікача Януковича?

Очевидно ж, що це історія лише з одним закінченням – у Ростові.

4. Призначень цього тижня було три: головою НБУ став Кирило Шевченко, керівницею Антимонопольного комітету – Ольга Піщанська та віцепрем’єр-міністром – міністром з питань стратегічних галузей промисловості – Олег Уруський.

Вибір Шевченка, швидше за все, умотивований бажанням все таки запустити друк грошей та опустити гривню до 30 за один долар.

Голова комітету з питань економічного розвитку, нардеп від Слуги народу Наталуха заявив, що фракція готова взяти на себе відповідальність за стрибок цін і девальвацію національної валюти. Серед причин, чому це варто робити, він назвав «мертву» економіку та промисловість.

Однак, друк грошей також призведе і до зростання інфляції, цін на товари, послуги.

Ольга Піщанська – у червні на сайті телеканалу «Прямий» вийшло розслідування, в якому зазначається, що сестра Ольги Піщанської Світлана управляє справами президента Зеленського в Італії.

Пізніше Ольга Піщанська про це заявила наступне: «Я хочу зазначити, що інформація подається в дещо спотвореному вигляді. Особливо щодо переписування якогось майна. Якщо подивитися відкриті джерела, декларацію, то можна побачити зовсім іншу картину».'

Читайте також: Хто на мера Львова. Перший розклад на міського голову

«Що стосується мене, то я б хотіла зазначити, що весь свій шлях я створювала сама», – додала вона.

В Україні багато людей, які створювали себе самі, однак на посади часто чомусь потрапляють ті, хто з Кривого Рогу, звідки і сам президент Зеленський.

Олег Уруський – його біографія майже відсутня в публічному доступі. Уруський раніше працював у владі. Щоправда, з’являвся у них так само раптово, як і зникав.

У 2014 році став заступником гендиректора «Укроборонпрому». Наступного року кілька місяців пробув головою космічного агентства. До того мав високу посаду на початку 2000-их, коли був першим заступником голови Держкомісії у справах ОПК.

З квітня цього року очолює приватну компанію «Прогрестех-Україна» – офіційним кінцевим бенефіціаром її є академік військових наук Росії Володимир Кульчицький, засновник та голова ради директорів групи компаній «Прогрестех», відомої інженерно-сервісної структури у галузі авіабудівництва та технологій аеропортів.

Уруському можуть підпорядкувати усі підприємства концерну «Укроборонпром» та Держкосмосу. Однак жодної програми його діяльності досі не оприлюднено.

5. Ще один скандальний кейс цього тижня – НАБУ повідомило про підозри голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще 5 суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку.

Суддів підозрюють у створенні злочинної організації та захопленні влади. За версією слідства, організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних еліт та бізнес кіл.

Ось кілька діалогів з 45-хвиллиної розмови, які оприлюднили в НАБУ. Знову ж таки висновки робіть самі.

***

– Паша, что будем делать, как власть захватывать будем?

– Главное ее не потерять, Игорь.

***

Вовк: «Если б они знали, за какими процессами мы стоим, я так думаю, что они б ах*ели. Я думаю, обос*тся полстраны. Это шаг ах*ительный».

Заступник Вовка: «Просто, красиво, профессионально».

***

Вовк: «Сегодня президент подписал указ, создал комиссию по добору членов ВРП от себя… Я уже Саше говорю: Саша, в контексте наших дружеских отношений предупреждаю заранее, если я увижу какого-то пида*са, лично мне не нравящегося, можешь Петру Алексеевичу сказать, что я его лично е*ну».

***

Голова ОАСКу обговорює з кимось телефоном одну зі справ

Вовк: «Если они готовы проспонсировать это, то мы готовы тогда эту х*йню дать, а если они не готовы проспонсировать, то пусть сражаются».

***

Суддя ОАСК: Но самый надежный, как автомат Калашникова, это – Окружной административный суд.

Відвідувач кабінету голови ОАСК: Буде надяться, что он не только все эти власти пережил, но еще 15 переживет.

Повертаючись до технологій, то знаний у світі молекулярний біолог, академік Михайло Тукало на 90% переконаний, що Covid-19 рукотворний.

Розповідає, що щe у 2019 на конференції в Женеві з нерозповсюдження біологічної та хімічної зброї найбільші дискусії точилися навколо методів легкого редагування генома з використанням CRISPR технологій.

Ідея CRISPR полягає в тому, що можна запустити РНК, яка може вбити (або змінити) певний ген у ДНК конкретної живої істоти, зокрема й людини.

Читайте також: «Вдягаю костюм і їду». Сімейна лікарка про паніку пацієнтів та роботу під час пандемії

Систему випробували на малярійних комарах, в результаті через 5-7 поколінь загинула вся популяція.

За словами Михайла Тукала, це вже катастрофа, адже аналогічні методи можна застосувати як до комах, так і до людей. Причому, каже академік, ця технологія не потребує серйозного обладнання, складові можна легко придбати.

«Світ змінився. І стрімко змінюватиметься надалі. Від глобалізації людство переходить до регіоналізації й навіть до ізоляціонізму. І у цьому новому світі кожна країна захищатиметься самотужки, ніхто нам не допоможе», – наголошує науковець.

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!