Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

Ризики збільшуються, але страху вже немає. Львівський готельєр про бізнес у час Covid-19

2599 0
Прогнозувати роботу закладів у Львові в умовах епідемії та карантину немає сенсу.

У вересні минулого року, напередодні Книжкового форуму, Гостинний дім «Архистратиг», що на вулиці Винниченка,20А у Львові, на 80% був заповнений гістьми. Сьогодні ж у коридорі можна зловити лише Джо Ліндслі – американського журналіста, який застряг тут з початку карантину. Коли готель закрили, покоївки та адміністратори виходили на роботу лишень заради нього. Як справи у готелю тепер і як переформатувалося кафе «Кармель» Тvoemisto.t розпитало у межах проєкту «Підтримка українського бізнесу в час кризи» директора Духовно-культурного центру «Архистратиг» Івана Кардаша.

Читайте також: Мій час зупинився тут. Розповідь американця на карантині у Львові

«Маємо бути самоокупними»

Духовно-культурний центр «Архистратиг» як платформу для зустрічей, заходів та готель-дім створили у 2015 році. Сама будівля «Архистратигу» належить монастирю Студитів, що поруч із церквою Михаїла. 

«Ідея створення центру полягала в тому, щоб будинок не був дотаційним, а самоокупним. Наші ініціативи підсилюють ідею спільного простору, але дають ресурс утримувати старий будинок, який є пам’яткою архітектури», – розповідає Іван Кардаш.

У Центрі є готель на 12 номерів (двохмісні, трьохмісні та один сімейний), конференц-зали та кав’ярня. Тут можуть заселитися 30 людей. Минулого року готель прийняв понад 3 000 гостей, а цього лише близько тисячі. Так як Центр перебуває у власності монастиря, то найчастіше тут зупиняються представники клерикального середовища, а також відвідувачі, які приїжджають до Львова із бізнес-тріпами чи на івенти.

Звісно, цього року центр не зміг «заробити» на себе у повному обсязі через карантин. 

І хоч ціни на номери не підвищували (тут досі номер коштує від 650 до 1300 грн), все-таки робота стала розміренішою. У готелі працюють сьогодні шестеро людей – це адміністратори та покоївки. Щоправда, з шістьома працівниками кафе довелося таки попрощатися і це було дуже болісно, зізнається зі сумом Іван Кардаш. «Кармель» переформатували під кав’ярню, то ж все одно тут можна зустрітися з другом чи бізнес-партнером і поговорити, до прикладу, про завершення карантину.

«Кармель переродилася за час карантину, бо та модель, яка існувала до цього була нежиттєвою в умовах карантину. Тому ми попрощалися з кухнею і перетворилися з кафе у кав’ярню. Це болісна історія… Тепер тут можна випити кави, чаю і замовити щось до них. Ми зараз почали співпрацювати з родиною кондитерів, які нам готують свіжу випічку», – розповідає Іван Кардаш.

Читайте також: «Голка в сіно». Як львівський коктейль-бар садить дерева в місті і переборює карантин

У кав’ярні також організовують спікер-клаби іноземних мов, презентації, різноформатні вечори. Уже немає того страху, що був ще умовно у травні.

«Люди навчилися вже жити і співіснувати в час карантину, порівняно із травнем, коли це годі було уявити. Тепер все починає відновлюватися», – каже директор Центру.

Якщо березень був «стресовим періодом» для підприємців, квітень фактично вилетів із календаря, то вже з травня бізнес почав ворушитися. Втім прогнозувати щось немає сенсу, каже Іван, бо можлива нова хвиля коронавірусу уже наприкінці осені.

«Ризики не знівелювалися, вони навіть збільшуються відсотково, але ти тепер по-іншому на це дивишся. Виклики для підприємців – невідомість, відповідальність за людей і команду, коли твій проєкт – єдиний їхній дохід, який дає їм безпеку. Зараз уже плавно йдемо догори, кількість відвідувачів поступово збільшується», – говорить Іван Кардаш.

При цьому він каже, що не бачить сенсу прогнозувати якісь доходи чи розвиток закладу.

«Якщо у попередні роки ми мали статистику і прогнозованість, то на сьогодні це неможливо. Є речі, які ти можеш моделювати, і я міг прогнозувати минулого року, що у вересні готель буде заповнений на 70-80%, але є речі, які від тебе апріорі не залежать», – каже підприємець.

Малий бізнес не має фінансових подушок, говорить він. На початку карантину працівники Центру були у відпустках. Фонд зарплати у них прямо залежить від дохідного фонду, каже Іван Кардаш. Зараз у готелі у 2,5 менше відвідувачів, аніж минулого року у цей період.

«Літо у галузі готельних послуг є хорошим сезоном, на жаль, цього року так не було. Ми стараємось оптимізувати видатки, закумулювати кошти. Бо є прогнози, що на жовтень показники захворюваності на коронавірусну інфекцію будуть утричі більше. Сенс в тому, що ти розумієш, що завтра може статися будь-що, що нас можуть закрити. Але є певний суспільний стик і влада тепер дуже добре думає, чи створювати ті чи інші обмеження», – говорить Іван Кардаш.

Одна із адміністраторів готелю захворіла на коронавірусну інфекцію. Це було, коли вона була якраз у відпустці. Хвороба пройшла у неї у легкій формі, вона пролікувалася вдома.

«Все залежить від нашої відповідальності, від самоконтролю, починаючи з вимірювання температури, без параної. Бо ти можеш за собою не відчувати хвороби. Тому самоконтроль має бути нашим набутим рефлексом», – ділиться Іван.

Він також вважає, що заклади зможуть перебороти коронавірусну кризу, але не за рахунок якогось вав-ефекту, а лише будуючи органічний простір.

«Сьогодні говорити про якісь штучні речі – це не про успіх. Успіх, коли ти співіснуєш, співпрацюєш, коли люди є не тільки твоїми клієнтами, а й твоїми компаньйонами. До прикладу, наш гість, американський журналіст став частиною нашої родини. Він весь час живе у нас, у нього немає можливості повернутися в США. Був час, колив він жив тут один. Ми фактично були закриті, але працівники приходили на роботу, бо був Джо», – каже Іван Кардаш.

Про екстремальні умови

Директор Центру каже, що намагання вижити в умовах пандемії є ще одним фронтом війни. Але щоб виграти війну, потрібен один меседж, один голос, який би доносив до громадян чіткі й зрозумілі інструкції. Бо всі люди переживають зміни, які природньо викликають стрес, але потрібна візія, як рухатися далі.

«Бракне сьогодні розуміння стратегії «А що якщо? Для порівняння, Уляна Супрун завжди пояснювала, що «Народ, цього не можна, бо це матиме такі наслідки, це можна, а це – не доведено». Тоді ти жив у зрозумілій чіткій системі координат і не відчував себе дурнем. На жаль, зараз я цієї підтримки не відчуваю. Багато людей взагалі не знають, в якій ми зоні епіднебезпеки знаходимося», – каже Іван Кардаш.

Збитки, які завдав коронавірус їхній підприємницькій ініціативі, Іван не береться рахувати.

«Бо від чого брати і рахувати, як це оцінювати? Від минулорічного року безглуздо – у нас зараз 2,5 рази менше гостей. Наше завдання – вижити в екстремальних умовах. Я доволі оптимістично дивлюся на все, але дехто вже зійшов з дистанції. І насправді в нас була думка закритися, але було контрпитання – а коли тоді відкритися і чи відкриватися взагалі. І ця історія не про існування проєкту, а про людей і про те, як цій спільноті вижити», – підсумував підприємець.

Христина Гоголь

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в межах Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

 

 

 

 

 

 

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!