Фото:  Христина Процак

Фото: Христина Процак

Депутати поводяться як бізнесмени. Як минув рік роботи у міській раді

3220 0
Політичний аналітик Олексій Роговик каже, що меру пощастило, бо депутати в раді поводяться не як політики, а як бізнесмени. Зокрема тому протистояння, яке виглядало загрозливо для Андрія Садового на початку каденції, врешті зійшло нанівець. Якими були досягнення ради і ключові рішення? Пропонуємо поглянути на перший рік роботи ради з трьох ракурсів: журналістського, експертного і депутатського.

Непрості компроміси, або що помітили журналісти

Цього року місто віддало два ринки за 18 мільйонів гривень доньці бізнесмена і депутата облради Григорія Козловського. Погодило забудову території поблизу стадіону «Україна», до якої дотичний депутат міськради від ЄС і адвокат родини Козловського Олексій Різник. Також погодили масштабне будівництво на Кульпарківській, 96, там інтерес має депутат від ЄС Назарій Бербека. Депутати не затвердили межі історичного ареалу, документу, який міг би захистити центр міста від забудови. 

Тим часом міські обранці дали добро на дофінансування проєктів, які до виборів почав міський голова – це ремонти вулиць, будівництво сміттєпереробного заводу, облаштування станції біогазу та станцій для очищення води гіпохлоритом. 

«Міський голова вміє домовлятись». Або що кажуть експерти 

Торік по виборах у раду Львівської ОТГ увійшли п’ять партій: «Європейська солідарність» (26 депутатів), «Об’єднання «Самопоміч» (17 депутатів), партія «Голос» (8 депутатів), «Варта» (7 депутатів), ВО «Свобода» (6 депутатів). Усього у раді є 64 депутати. Голосування відбуваються, якщо є кворум, – 33 голоси. Ще один голос має міський голова. 

Робота Львівської міської ради восьмого скликання почалась зі скандалу. Депутати зібрались у щойно відремонтованій сесійній залі, де ще не встигли змонтувати систему для голосування і розставити стільці. Відбулась перша сесія без міського голови та депутатів «О'бєднання «Самопоміч» і «Голосу». Згодом були жваві дискусії щодо нового регламенту ради, коридорні торги за посаду секретаря ради і затвердження членів виконкому, довжелезні дискусії про кредити і бюджет розвитку, а потім стало спокійніше. 

Політичний аналітик Олексій Роговик каже, що чим далі від дати виборів, тим більше зменшується градус напруги у раді.

«Відбувається перерозподіл впливу, політичні дискусії спершу крутилися навколо того, що обмежувалися певним чином політичні повноваження і впливи мера. Він виграв вибори, але у раді сформувалася опозиційна до нього більшість. Тому не на користь мера прийняли рішення про депутатські комісії, про секретаря ради, про регламент і структуру ради. Йому вдалося зберегти виконком, але туди включили представників опозиційних фракцій», – зазначив він.

Утім, каже експерт, міський голова вміє домовлятись. «Ми бачили багато компромісів по забудівельних питаннях, по ринках, по виділенню бюджетних коштів. Але були поступки і від депутатів, у них було достатньо голосів, щоби похитнути позицію Садового, але вони вирішили не йти на це», – додає Олексій Роговик.

На його думку, міському голові пощастило, бо часто політики з опозиційної фракції ведуть себе як бізнесмени, а не як політики.

«Є достатньо інструментів для політичного тиску на міського голову. Але депутати розмінюють ці інструменти», – каже він.

Читайте також: Хто став депутатом львівської міської ради. Імена, біографії, статки і фото

Зрештою, словами Олексія Роговика, міський голова також має достатньо впливу, оскільки очолює виконавчу гілку влади і може через виконком «задобрювати інтереси», в тому числі і забудівельні, а у раді чимало людей з цієї сфери.

Тим часом депутати «дали добро» на втілення передвиборчих обіцянок мера, цьогорічний бюджет переважно скерували на завершення старих проєктів. Утім при формуванні нового – на 2022 рік – депутати не будуть такими поблажливими, припускає аналітик.

«Чим менше коштів, тим більша конкуренція за них, кожен ж хоче якусь свою обіцянку втілити, для звіту перед виборцем. Це буде ускладнювати ситуацію. А ще президентські і парламентські вибори попереду, це активізує депутатів», – каже він.

Він також пояснює, що відверта конфронтація депутатів і міського голови не є вигідною місту, утім зауважує, що у раді поменшало конструктивних дискусій, які навпаки дуже корисні у прийнятті виважених рішень на користь громади.

Цю тенденцію із низьким рівнем дискусії зауважує і координатор мережі «Опора» Тарас Радь.  

«Якщо порівнювати раду 8-го скликання з 7-им, де майже чотири роки все було гладко, то зараз у раді є політична конкуренція, і більшість рішень вони приймають на погоджувальних нарадах і на інших зустрічах неформальних. В сесійну залу виходить узгоджена позиція, тому там по багатьох питаннях немає дискусії. Вони просто голосують так, як все узгодили», – каже Тарас Радь. 

Він також додає, що є ситуативні політичні домовленості між депутатами і мером. Припускає, що на початку роботи були виписані певні правила, яким чином будуть йти на поступки рада і мер.

«Маємо класичну політику. Це мистецтво домовлятись», – каже він. 

Відбулась, за його словами, суттєва зміна у розкладі сил в раді. Раніше «ЄС« мали лише 10 депутатів в раді, нині мають 26 голосів, але їм все ж не вдалося конвертувати це представництво у політичний капітал. 

«Основна функція депутатів – контролююча. На відміну від центральних органів влади, депкорпус має обмежений перелік важелів впливу і в прийнятті рішень зокрема. Чиновники мають більші повноваження. Найбільший важіль депутатів – формування бюджету. Цей процес зараз відбувається, і вони мають на цьому етапі великий вплив, тому виконавчі органи і міський голова мусять зважати на усі «захцянки» депутатів. Він так це сприймає. А вони також люди – не святі, у них є інтереси, є програми», – додає він.

Топові рішення. Самооцінка депутатів

Ми запитали у голів та представників фракцій Львівської міської ради про ключові рішення, які розглядала рада цього року. 

Голова найчисельнішої фракції у міській раді «ЄС» Петро Адамик говорив переважно про стратегічні рішення в культурі та проблеми з бюджетом. 

«Нам вдалось втілити ідею нашої покійної колеги Олени Пасевич, є тепер у місті парк пам'яті Героїв. Також ми врівноважили повноваження ради і виконкому, прийнявши регламент ради – тепер депутати матимуть можливість контролювати роботу чиновників. Врівноважили оплату праці чиновників, але готуємо положення про преміювання. Поки хіба готуємо, тому це не рахується. Пробували збалансувати бюджет. Що з того вийшло, зрозуміємо за місяць. Напрацювали стратегію розвитку медицини – співавтором є представник нашої фракції. Ще з важливого – прийняли ухвалу про створення міського фонду культури», – каже він.

Архівне фото пресслужби Львівської міської ради (2018 рік). На фото Петро Адамик та Григорій Козловський. 

Ні словом не зачепив він тему забудов чи виділення землі у місті. У цій галузі активно працює його однопартієць – Олексій Різник, він є головою комісії архітектури, містобудування та розвитку територій, а ще він є юристом Григорія Козловського, бізнесмена і депутата ЛОР від «ЄС». Олексій Різник цього року отримав ласий шмат землі під забудову. Виконком погодив будівництво семи будинків на місці торгового центру «Україна» поблизу однойменного стадіону. Будуватиме його компанія «Актив-Комплект», яка належить цьому депутату. 

Ще соратникам Козловського Олексію Різнику і Юрію Ломазі вдалось протягти у раді голосування по двох ринках. Після кількох років судової тяганини місто пішло на мирову – рада пристала на пропозицію адвокатів Козловського, вони запропонували трохи більше 18 мільйонів за майно двох ринків – «Винниківського» та «Підзамче». Тепер вони належать ТзОВ «Дари Львівщини», власницею якого улітку 2019-го стала Максимець донька Козловського. 

Нещодавно стало відомо, що Олексій Різник, відстоюючи інтереси компанії «Лемберг Медікал Центр», через суд намагається визнати протиправним затвердження меж історичного ареалу Львова. Це документ, яким міська рада керується у регулюванні забудов в історичній частині міста. Директором «Лемберг Медікал Центр» є Григорій Козловський. 

Читайте також: У Львові єврейська громада через суд скасувала оренду землі ринку на Раппопорта

Голова другої за чисельністю фракції у Львівській міській раді «Самопоміч» Вікторія Довжик, пригадуючи роботу ради цього року, говорить переважно про позитивні рішення. Каже, що, попри конфліктний початок, все ж швидко вдалось налагодити роботу ради.   

«Цього року збільшили видатки на медицину – це майже 360 мільйонів гривень. Торік було 210. Створили медичне об’єднання. Громади приєдналися, ЦНАПи ми відкрили, автобуси туди поїхали, я вважаю, що рухаємось. Завершуємо ремонти по Бандери і Шевченка, відкрили Пекарську. Виділили по мільйону на район на озеленення. Оновлюємо парки Білогорща, Личаківський і Замарстинівський. Йде рекультивація грибовицького полігону. Не відбувся тендер на 100 нових автобусів, і шкода, що не підтримали кредит на 30 тролейбусів з автономним ходом. Але вже в грудні отримаємо три перші п’ятисекційні трамваї електрони, загалом замовили 10. Відкрили ДЕПО на Промисловій. Стартувало два індустріальні парки», – каже Вікторія Довжик. 

Цікаво, що депутатка від партії мера акцентує переважно на позитивних рішеннях, які суголосні з обіцянками міського голови в час виборів. Щоправда, вона не каже, що вулиці, де досі триває ремонт – Шевченка і Бандери, мали відкрити ще влітку. 

Вікторія Довжик пригадує, як конфліктно починалась робота цієї ради, перше засідання відбулось без «Самопомочі» і «Голосу», і радіє, що діалог таки швидко налагодився. Тепер, каже, депутати вирішують усі конфлікти у дискусіях перед засіданнями.

Та, схоже, не у всьому є бажане порозуміння. Депутатка стала на захист промзон. Вона розповідає, що рада планує ввести мораторій на зміну цільового призначення на земельні ділянки у промзонах у районі вулиць Пасічної, Богдана Хмельницького – Промислової, зоні Мотозаводу і вулиці Зеленої, а також між вулицями Земельною – Ковальською і Бескидською – Гайдучка. Утім, з літа депутати не погоджуються голосувати цю ухвалу, вочевидь, через те, що у раді присутнє тверде лобі забудівельних інтересів.   

Юрій Мартинюк, голова фракції «Варта», каже, що серед заслуг роботи ради цього року є зміна підходів щодо запозичень, а вплинути на питання щодо хаотичної забудови депутатам не вдалось.

«Важливими були рішення щодо медицини, безпрецедентні суми з бюджету скерували на цю галузь. Ще на початку каденції вдалось зменшити відсоткові стаквки за запозиченнями. Чиновники почали готувати рішення на підставі більш детального аналізу, обирали банки з вигіднішими пропозиціями. Важливо, що депутатам вдається грамотно опонувати міському голові, який наполягає на нових кредитах – як-от на 30 мільйонах євро на тролейбуси з автономним ходом. Треба розвивати громадський транспорт, але не за рахунок дорогих кредитів. Місто спромоглося створити департамент мобільності. Львів потерпає від заторів, а департамент за рік так і не запрацював повноцінно. Ще одне важливе рішення, яке поки що не вдалось напрацювати, – розробка єдиних правил гри для всіх представників будівельної галузі», – говорить він.

Депутат пояснює, що місто не має стратегічного підходу у галузі містобудування, і чиновники перекладають відповідальність за хаотичну забудову на забудовників і депутатів. 

Читайте також: Статки Григорія Козловського. Скільки заробляє і чим володіє львівський депутат

Віталій Троць, голова фракції «Голос» у Львівській міській раді, також говорить про кредит на тролейбуси з автономним ходом, вважає що це необгрунтована витрата. Серед важливих рішень виокремлює роботу з бюджетом, який переважно скерували на завершення проєктів, що почали ще «під вибори». Він єдиний згадує про рішення по двох ринках, які за 18 мільйонів гривень віддали донці депутата ЛОР від ЄС і бізнесмена Григорія Козловського і каже, що місто «валить» роботу з приєднаними громадами. 

«Міський голова нас запевняв, що ціну на ринки переглянуть, вона буде більшою, але так того і не зробили. Ми голосували проти передачі тих ринків. Ми не дійшли до питань приєднаних громад. Приєднали населені пункти, забрали всі органи місцевого самоврядування, переключили все на себе і не робимо нічого. Кожну лавку, зупинку, ремонт будинку, то все треба в ручному режимі добиватися. Виглядає, що наразі виконавчі органи не налаштовані розглядати питання приєднаних громад. Це невдача року. Щодо забудов – ми звернулись до міського голови, потрібно щоби були чіткі правила в цій сфері. Створили робочу групу, але ніхто в тому не зацікавлений», – каже він. 

Він також нагадує, що почалась робота над бюджетом. І, схоже, що місто цього року залишиться без бюджету розвитку.

«Є ключова сума, її не було до того – це компенсація по енергоносіях через різницю в тарифі. Для населення тариф не має збільшуватися, але 680 мільйонів гривень треба закласти з міського бюджету. Це стільки ж, скільки виділяли цього року на медицину або 250% всієї освіти», – каже Віталій Троць.

Не готовими одразу відповісти на наше запитання про ключові рішення виявились двоє представників найменшої фракції у раді. Руслан Кошулинський, голова фракції «Свободи», і Маркіян Лопачак, представник цієї ж політсили і секретар ради. Перший попросив «не сьогодні», другий – скерувати свої запитання у пресслужбу політсили.

Зрештою, там нам відповіли і надіслали коментар Маркіяна Лопачака. Він, до речі, каже, що одним з ключових рішень ради цього року є створення нового органу контролю за видатками з міського бюджету. 

«Фактично, створили новий, незалежний ні від міського голови, ні від будь-кого із чиновників орган, який контролюватиме видатки міського бюджету, діяльність усіх комунальних підприємств і бюджетних установ міста та буде підзвітним громаді – управління контролю за виконанням рішень ради. З нового року він має повноцінно запрацювати у складі Секретаріату ради», – зазначає свободівець і секретар ради Маркіян Лопачак. 

Бізнес в раді

На рішення депутата впливає виборець, а ще той чи ті, хто фінансували передвиборчу кампанію. 

«Це формується ще на етапі передвиборчої кампанії. Є люди, які інвестували в політичні партії, і, безумовно, вони через депутатів намагаються вирішити свої справи – корпоративні чи приватні. Оцінювати рівень такого впливу складно, його важко об’єктивно заміряти, але він безумовно є», – каже Тарас Радь.

Читайте також: Фірма Козловського відремонтує стадіон для своєї команди за 19 млн грн

У новій міськраді є чимало представників різних бізнесових сфер. Як писало Тvoemisto.tv у фракції «Європейська солідарність», наприклад, є Петро Адамик. Він є засновником і заступником директора ТзОВ «Британський дім», що займається ресторанним бізнесом. У 2018 році Петро Адамик посів 5 місце у топ-10 найбагатших депутатів міськради Львова. Назарій Бербека також від «ЄС» представляє групу компаній, що займаються будівництвом та обслуговуванням будинків (Львівська інвестиційна компанія, «Нова оселя»).

У цій же фракції є представники іншого великого львівського забудовника – Григорія Козловського, який має вплив на компанію «Avalon». Щоправда, офіційно він не фігурує серед засновників жодної з афільованих до «Avalon» структур. Він заявив, що є одним з власників цієї компанії на одному із засідань виконкому. 

Йдеться про юристів Олексія Різника та Юрія Ломагу, які також є бізнес-партнерами найбагатшого депутата ЛМР минулого скликання. Так, вони є співвласниками фірми ТОВ «Льві-Енергія», яка знесла історичний павільйон у Стрийському парку, а на його місці почала зведення ресторану. Також на Юрія Ломагу зареєстровані ТОВ «Винниківське», що пов'язане з передачею донці Козловського ринку «Винниківський».

Читайте також: Найбагатшими депутатами у Львівській міській раді виявились соратники Козловського

Ще один представник будівельного бізнесу є у фракції партії «Голос». Це Володимир Гаразд, який працював керівником відділу казначейства у концерні «Галнафтогаз» (Віталія Антонова), а зараз – генеральний директор ТОВ ЖБК Ваш Дім.

У партії «Голос» є двоє представників «Холдингу емоцій !Fest» – керівник юридичного відділу компанії Віталій Троць і керівниця освітнього проєкту компанії Вікторія Христенко.

У фракції «Самопомочі» є Роман Федишин – власник ринку «Шувар». У фракції «Свобода» представлений агробізнес – Маркіян Лопачак є засновником сільськогосподарської фірми «Екогаличпродукт». Він має у власності і орендує кілька земельних ділянок на Пустомитівщині. Інший новообраний депутат від «Свободи», Андрій Тягнибок, керує підприємством «Лада-Органіка», частки у якому мають й інші свободівці.

У фракції «Варта» бізнес представляє Орест Печенко, який вже був депутатом ЛМР, а також працював у виконкомі і містобудівній раді. Він є співвласником мережі піцерій та кількох кафе, а його брат Руслан Печенко, за даними сайту «Наші гроші. Львів», займається будівельним бізнесом, зокрема ідеться про ЖК на вул. Під Голоском, 4 та про ЖК на Городоцькій, 226А. Ще у «Варті» є Юрій Мартинюк, голова фракції, який також є директором Асоціації західноукраїнських забудовників. 

Міський голова вміє домовлятись  

Партія міського голови втратила більшість у раді, від цього дещо послабився і вплив мера на депкорпус. Утім «Самопоміч» все ж отримала 17 мандатів. Умовно – це блокуючий пакет голосів, адже, щоб долати вето голови, потрібно дві треті голосів ради. Самотужки, якщо не домовлятись з колегами, то рішення фракції просувати складно.

На початку роботи ради виглядало, наче тиском міського голову намагались позбавити впливу. Він увів у виконком представників опозиційних партій, утім балансу сил це не змінило. А от якщо туди увійдуть старости із старостинських округів, що представлятимуть інтереси громади, то все зміниться суттєво, так припускають депутати з опозиції. Вони кажуть, що Андрій Садовий цей процес затягує.

«Ми нещодавно підготували рішення міської ради, яке мають голосувати стосовно закріплення старостинських округів. Наразі пропонують закріпити шість. Коли ми їх створимо, тоді будемо обирати людей на ці посади. Не думаю, що треба збільшувати кількість членів виконкому. У нас він і так збалансований. Є департамент профільний (ред. департамент міської агломерації). Є офіси у всіх громадах», – зазначив міський голова. 

Серед ключових рішень цього року, каже Андрій Садовий, було прийняття медичної стратегії і «те, що ми увійшли у нормальну системну роботу».

Виглядає, що про мирну співпрацю на цей рік депутати та міський голова домовились, утім якою буде робота надалі, передбачити непросто, адже попереду вибори до Верховної Ради та президентські. Партії намагатимуться працювати на електорат, через це гострішим може стати бюджетний процес. Він і так буде непростий через нестачу коштів, збільшення кредитних зобов’язань. У Ратуші уже почали роботу над бюджетом на наступний рік. 

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Аналітика Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!