Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

«Двері відчинені». Як вирішують скандал у Львівській міській раді

5906 0
Не слід забувати, що обрання секретаря ради відбувається таємним голосування, тому тут можуть бути різні несподіванки.

Учора відбулося перше засідання ради Львівської ОТГ. Більшість, тобто депутати від «Європейської солідарності», «Свободи» та «Варти» поспіхом прийняли присягу та обрали тимчасову президію (детальніше можна прочитати тут). Далі, за словами одного з її членів, представника «ЄС» Петра Адамика, президія мала б напрацювати порядок денний наступної сесії, яка би вже мала відбутися за участі голови Львівської ОТГ Андрія Садового. Учора Адамик зачепив також питання ключової посади – секретаря ради.

Начальник управління «Секретаріату ради» ЛМР Юрій Лукашевський, коментуючи ситуацію з наступною сесію зазначив, що наразі ще немає протоколу вчорашнього засідання. Зокрема, його має скласти голова ТВК і підписати. І уже від цього потрібно відштовхуватися, бо зараз, каже він, не до кінця зрозуміло, що учора відбулося.

Tvoemisto.tv ще раз проаналізувало учорашні події та спробувало дізнатися, які кандидатури і від яких партій розглядаються. І що в цій ситуації робитиме (не) чинний міський голова Андрій Садовий.

Що відбулося?

Як зазначили опитані Тvoemisto.tv юристи, сесія могла відбутися як 25 листопада, так і 3 грудня. Адже термін два тижні після оголошення результатів голосування за депутатів ОТГ все одно минув.

Однією з причин, чому сесію провели учора називають, – бажання більшості продемонструвати, «хто у хаті господар», точніше у раді Львівської ОТГ. Розсварити депутатів між собою, не дати поміркованій частині трьох фракцій, які вчора зібралися на засідання – «ЄС», «Варті» та «Свободі» – почати домовлятися з тими, хто її проігнорував «Самопоміччю» та «Голосом». «Бізнес середовище, яке зараз пройшло в раду, так працює. Тиснути, щоб уже пізніше вирішувати питання зі своїх позицій», – каже наше джерело.

Читайте також: Закон, повага та (не)чинний садовий. Що відбувається у Львівській міській раді

Нагадаємо, у раду Львівської ОТГ від «Європейської солідарності» потрапили двоє юристів найбагатшого депутата Льівської міської ради минулого ради Григорія Козловського – Олексій Різник та Юрій Ломага. Сам Козловський цього скликання успішно кандидував від «Європейської солідарності» у Львівську обласну раду. 

Однак головною ціллю депутатської більшості, як зазначив у коментарі Тvoemisto.tv експерт з політики та місцевого розвитку Олександр Солонтай, є посада секретаря ради Львівської ОТГ. Саме тому з таким поспіхом було організовано перше засідання.

Хто стане секретарем ради

За звиклих обставин, тобто, при чинному міському голові, кандидатуру на посаду секретаря мав би пропонувати, власне, він.

«Секретаря пропонує міський голова, це робиться на засідання офіційно та легітимно. Пропозицію бути секретарем я зробив всім депутатам міської ради. Кожен з депутатів має право. Але, як правило, я номіную ту людину, яка має найбільшу підтримку. Я вважаю, що це є чесно», – цитує пресслужба ЛМР Андрія Садового.

Якщо ж міського голови немає, а це саме той випадок, то згідно чинного законодавства, секретар обирається простою більшістю ради. І ця більшість була на вчорашній сесії  – на засіданні були присутні 35 депутатів, проте вони так і не зробили наступного кроку і не обрали секретаря ради. Однак про це згодом, зараз – хто саме міг би ним стати.

Читайте також: «Ціль більшості – секретар ради». Експерт про протистояння Садового і депутатів

Одразу кілька джерел опитані Tvoemisto.tv назвали кандидатуру «свободівця» Маркіяна Лопачака. Cправа в тому, що «Свобода» уже кілька каденцій в жорсткій опозиції до Андрія Садового, і навряд чи він захоче про щось домовлятися з міським головою.

Прізвище Лопачака назвав також під час учорашньої сесії у коментарі для медіа і Петро Адамик. За його словами, «свободівець» є найбільш прийнятною кандидатурою, бо він «рівновіддалений від влади».

У коментарі Tvoemisto.tv Адамик додав, що «Варта» і «Свобода» та навіть деякі депутати «Голосу» підтримують кандидатуру Лопачака. За його словами, якщо Андрій Садовий подасть іншу, то «ЄС» голосуванням покаже свою позицію. Також він повідомив, що бюджетну комісії у новій раді Львівської ОТГ мала б очолити представниця «Варти».

«Є дві менші фракції «Свобода» та «Варта». Нехай «Варта» візьме контроль над бюджетом. Вони хочуть контролювати, щоб кошти витрачалися прозоро. Комісію може очолити Наталія Шелестак. В неї є відповідна освіта і бажання», – розповів він.

Тепер повернемося до того, чому все таки учора не було обрано секретаря ради. За даними джерела, зупинилися через репутаційні втрати, які могло спричинити таке рішення. Цього разу Андрій Садовий та його медіа-холдинг зіграли на випередження.

Читайте також: Коли оголосять результати виборів голови Львівської ОТГ і чому процес затягують

До того ж, у випадку, якщо депутати захочуть призначити секретаря ради без Садового, то, як заявив експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик, Андрій Іванович зможе успішно оскаржити це.

«Якщо ж тимчасова президія буде пропонувати на розгляд ради кандидатури секретаря ради чи членів виконкому, заступників голови, то, скоріше за все, новообраний міський голова може подати до суду і виграти його», – пояснює він.

Читайте також: У Львівській мерії заявили про «паралізовані» рахунки сільрад, які увійшли до Львівської ОТГ

До слова, сам Маркіян Лопачак у коментарі Tvoemisto.tv заявив, що почув про свою кандидатуру зі ЗМІ. Загалом, за його словами, обговорюється кілька прізвищ і зараз тривають перемовини.

Що Андрій Садовий?

Почнемо з того, що насправді Андрій Іванович програв ці вибори. Так, він виграв особисті перегони в нардепа Олега Синютки, однак його партія зазнала розгромної поразки: 26 депутатів від «ЄС» проти – 17 від «Самопомочі». Тому йому треба діяти рішуче і Садовий уміє перевернути ситуацію з ніг на голову і роль «англійської королеви» точно не його.

І у випадку учорашньої сесії (не) чинний міський голова зіграв на випередження. Його заяви про узурпацію влади, про змову проти нього, дали такий необхідний час. «Програвши вибори міського голови, місцеві ділки з клану Козловського-Пупса вирішили захопити владу підкилимними, нічними «мутками»,коментував ситуацію з учораньою сесією Андрій Іванович.

І цей час він максимально використає для того, щоб отримати прийнятну для себе кандидатуру секретаря та спробувати домовитися чи з окремими депутатами, чи з окремими фракціями. Наприклад, з «Вартою». За словами джерела, усі непублічні заяви, які роблять по відношенню до цієї політичної сили люди від Садового, це намагання сказати – «двері відчинені», ми готові домовлятися.

Ще одна можливість Садового – це достукатися до поміркованої частини більшості, для прикладу, у тій же «ЄС». Адже ця політична сила – це не лише «Козловський – Синютка». Є й інші, і в них свої інтереси в раді, в якому немає сценарію конфлікту.

Не слід забувати, що обрання секретаря ради відбувається таємним голосування, тому тут можуть бути різні несподіванки. Головам фракцій дуже важко проконтролювати депутатів – в історії ЛМР були випадки, коли їм роздавали ручки одного кольору чи намагалися змусити показувати свої бюлетені. 

За даними джерела, однією з прийнятних кандидатур для Садового міг би стати представник від «Варти» – зараз називають прізвище Юрія Мартинюка. За фахом він юрист, голова Асоціації західноукраїнських забудовників, свого часу був у дружніх до Садового партіях «Порі» та «УДАРі». У коментарі Tvoemisto.tv Мартинюк заявив, що не бачить себе на цій посаді, оскільки не готовий залишати приватну справу.

Конфлікт у новій Львівській облраді

Ще один момент, з яким повязані учорашні події у раді, це також бажання зайти в конфліктний дискурс у Львівській обласній раді. Нардеп Олег Синютка має там свої політичні інтереси, а Козловський – бізнес. І там «ЄС» та «Свободі» доведеться діяти більш рішуче, бо щоб отримати «більшість» треба буде дуже добре попрацювати з депутатами з інших фракцій.

Нагадаємо, до ради Львівської ОТГ проходять 5 партій, які розділять між собою 64 депутатських мандати. Зокрема, «Європейська солідарність» – 26 депутатів, «Об’єднання «Самопоміч» – 17, партія «Голос» –  8, «Варта» – 7 та ВО «Свобода» – 6 депутатів.

Тарас Смакула

Вікторія Савіцька

Фото: Варіанти, Фейсбук Юрія Мартинюка, 4studio

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!