На правах реклами
Фото: Розмовляйко

Фото: Розмовляйко

Сенсорна інтеграція. Як вона допомагає дітям із порушенням мовлення

24343 0
Кожне заняття – це захоплююча і цікава навчальна діяльність, під час якої дитина не просто буде виконувати корисні вправи, але й дізнається багато нового про навколишній світ.

Сенсорна інтеграція – спеціально обладнана кімната, де створене інтерактивне середовище розвитку, в якому дитина за допомогою різного стимульного матеріалу розвиває свої органи чуття (нюх, слух, зір, смак, тактильність, пропріорецепцію та вестибулярний апарат), моторики, координації та мовлення.

Як відбувається заняття?

Заняття триває приблизно 45 хвилин, але точний час залежить від віку й рівня розвитку дитини. Під час заняття фахівець пропонує дитині ігри, завдання, вправи, спеціально підібрані відповідно до специфіки наявних труднощів.

Кожне заняття – це захоплююча і цікава навчальна діяльність, під час якої дитина не просто буде виконувати корисні вправи, але й дізнається багато нового про навколишній світ. За допомогою сенсорної інтеграції тут розвивають розуміння мовлення, збагачують словниковий запас, розвивають моторику мовлення та проводять запуск мови у дітей. У сенсорній кімнаті спеціалісти встановлюють емоційний контакт з дитиною для розвитку комунікації та взаємодії на вербальному та невербальному рівні.

Дитина буде включена в цікавий для неї процес і вмотивована на виконання завдань. На першому занятті у батьків є можливість бути присутніми і навіть взяти участь в цьому захоплюючому процесі.

Кому необхідна сенсорна інтеграція?

  • Дітям із затримкою мовлення, порушеннями моторного планування чи/або мовленнєвого розвитку.
  • Дітям із порушенням цілеспрямованого руху (моторною незграбністю), які важко освоюють нові рухи та навички.
  • Дітям із надто високим або ж надто низьким рівнем рухової активності.
  • Дітям, яким через різні причини важко адаптуватися у групі однолітків.
  • Дітям із надмірною або недостатньою чутливістю до тактильних, зорових, слухових стимулів.
  • Дітям із особливостями або порушеннями емоційно-вольової сфери, зокрема розладом аутичного спектру.
  • Дітям, які уникають доторків до певних фактур (пісок, пластилін, рідини).
  • Дітям, які погано почувають себе на гойдалках і каруселях або занадто захоплюються цими іграми.

Що у себе включають сенсорні кімнати?

Зазвичай сенсорні кімнати містять багато різноманітних предметів, речей і технічних засобів (звукових і світлових).

Сенсорні коробки – це спеціальні контейнери, наповнені різноманітними тактильними матеріалами, які дитина може досліджувати руками: ґудзики, бобові, пісок, різноманітні макарони, камінці, мильний розчин і т.д. Такі коробки допомагають розвивати дрібну моторику, уяву, концентрацію, підвищують тактильне сприйняття, стимулюють пізнавальні психічні процеси та мовлення.

Сухий басейн – наповнений кульками басейн покращує психоемоційний стан дитини, дозволяє задовольнити потребу у постійному русі, розвиває дрібну моторику, тактильну і візуальну чутливість. Під час перебування у басейні дитина відчуває масажний ефект, що позитивно впливає на загальну моторику і м’язову систему.

Сенсорні доріжки – це спеціальні доріжки, поверхня яких вкрита різним за твердістю та формою матеріалом (каміння, галька, ґудзики, невеличкі кільця, дрібні кульки та т.д.), які використовуються для масажу стоп і впливають на їх біологічно активні точки. Доріжки сприяють отриманню різноманітних тактильних відчуттів, активують та розслабляють нервову систему дитини, запобігають виникненню та розвитку порушень опорно-рухового апарату; Сенсорні тренажери (гамаки, гойдалки, тарілочки) – незамінний інструмент під час занять в сенсорній кімнаті. Ці засоби вестибулярної стимуляції сприяють розвитку реакції рівноваги, моторного планування, зорово-моторної та білатеральної координації, тренують м’язи та правильну поставу. Вони є дієвим методом профілактики порушення опорно-рухового апарату й укріплення суглобів. Повільне і рівномірне розгойдування сприяє активізації великої кількості вестибулярних рецепторів і врівноважує емоційний стан дитини.

На заняттях у сенсорній кімнаті психологи використовують також цікаві інтелектуальні вправи та ігри, які сприяють розвитку пізнавальних психічних процесів, позитивно впливають на дрібну та загальну моторику. Вибудовується злагоджена співдія всіх сенсорних систем для повноцінної організації правильної цілеспрямованої діяльності організму.

Куди звертатися?

Заняття проводять у Логопедичному центрі «Розмовляйко», який надає корекційні, логопедичні, психологічні послуги та спеціалізується на роботі з дітьми раннього, дошкільного, шкільного віку та дорослими. Центр розташований у м. Львів, на вул. Жасминовій, 9 (телефон для довідок: 098-179-43-34)

Фото: Логопедичний центр «Розмовляйко»

 


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!