Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Як Львів підготувався до можливого нападу Путіна

14528 0
Тvoemisto.tv зібрало найбільш поширені питання про виникнення надзвичайних ситуацій через загрозу вторгнення Росії, і підготувало відповіді, що робити, якщо раптом відімкнуть воду, світло, інтернет, чи вистачить ліків, продуктів у місті та області і де прийматимуть біженців.

Чи забезпечені Львів та область ліками та препаратами крові?

За словами міського голови Львова Андрія Садового, готуватися до можливих екстремальних ситуацій Львів почав ще пів року тому. Зокрема, прийняли рішення суттєво збільшити резерв крові.

У Лікарні швидкої допомоги Львова на вулиці Миколайчука облаштують підземну операційну та палату стаціонарного лікування хворих

Також на сьогодні у Львові є тримісячний запас медикаментів, перев’язочних матеріалів та інших медичних засобів на випадок надзвичайної ситуації.

Керівник Львівської ОДА Максим Козицький також зазначив, що тримісячний запас медикаментів доукомплектовують й у Львівській області. У разі введення воєнного стану на базі лікарень будуть розгортати додаткові відділення і потужності. Це не означає негайне розгортання госпіталів, а можливість у разі необхідності надавати допомогу. Після Covid-19 в області готові надавати екстрену медичну допомогу в надзвичайних ситуаціях.

Якщо не буде електроенергії?

У місті запевняють, що усі інженерні комунікації у медичних установах Львова приведені до відповідного рівня – є запаси води, дизель-генератори.

Також, за словами міського голови, у місті прийняли рішення забезпечити альтернативні джерела живлення та суттєво збільшити кількість генераторів, щоби всі служби міста і системи могли якісно функціонувати в екстремальних умовах.

У Львові також розглядали питання оповіщення на випадок відсутності електропостачання. У такому випадку містом їздитимуть спеціально обладнані автомобілі, які будуть інформувати мешканців.

У плані дій міста йдеться, що якщо традиційні засоби зв’язку будуть відключеними або відсутня електроенергія, місто має забезпечити альтернативні шляхи комунікації із населенням.

За словами керівника Львівської ОДА Максима Козицького, лікарні області повинні мати два незалежні джерела живлення. У кожній лікарні є дизель-генератор, який забезпечує її електрикою навіть у мирний час, коли зникає світло. На сьогодні всі обласні медзаклади повністю забезпечені генераторами і набором первинних засобів, необхідних для надання допомоги.

Якщо відключать воду?

У Львові розглядають різні можливості автономної подачі води мешканцям Львівської громади на випадок повної зупинки роботи водопровідної мережі, запевнив Андрій Садовий.

При повній відсутності електропостачання Львів готовий подавати мешканцям санітарний об’єм води, щоби місто могло жити і нормально функціонувати у разі надзвичайної ситуації.

Відповідно до Протоколу засідання міської комісії з питань ТЕБ і НС, підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності, у тому числі дошкільної, загальноосвітньої, професійно-технічної, вищої освіти, закладів дошкілля і позашкілля, комунальних та приватних спортивних залів та фітнес-центрів, у власності чи користуванні яких є басейни, мають припинити планові санітарні і ремонтні роботи та заповнити їх водою.

Голови райадміністрацій повинні провести обстеження джерел води для можливості їх використання для забезпечення санітарних потреб, зокрема, для використання Державної служби надзвичайних ситуацій. Департамент ЖКГ має збільшити резервну кількість автоцистерн для водопостачання. А комунальні підприємства зобов’язані поповнити наявний запас води для господарських потреб та організувати ремонт джерел водопостачання (резервуарів, пожежних водоймищ, ставків, озер, градирень.

Чи варто знімати усі гроші?

Зі слів економіста Андрія Новака, українці можуть зреагувати на паніку в інформаційному просторі, проте реальних причин для масового спустошення рахунків у банках немає.

Державні фінанси на безпечному рівні, фіксуються перевиконання держбюджету. Крім того, Україна отримує допомогу як військову, такі фінансову від західних партнерів, тому особливих ризиків поки не спостерігається.

«Знімати всі кошти точно непотрібно, можна взяти ту кількість грошей, яка потрібна для бюджету сім’ї на певний період. Скажімо, розрахувати середні витрати на день, і зняти суму, потрібну на 10-15 днів. Якщо є більше на рахунку, не варто знімати все. Так чи інакше, багато різних банків і банкоматів в Україні, і все одночасно виключитися не може», – рекомендує експерт.

На сьогодні банківська система почуває себе дуже добре. За минулий рік прибутки збільшилися практично в усіх банках, тому проблем не мало б бути, додає Андрій Новак. Фінанси зберігати на рахунках економіст радить у рівних пропорціях у трьох видах валют – гривні, доларах і євро. Так як у національній валюті – найвищий відсоток, а в іноземній варто захиститися у разі девальвації.

Якщо буде великий наплив мігрантів та біженців, де їх розмістять?

Львів та Львівщина координують свою діяльність з усіма міськими головами громад як області, так і всієї Західної України. У цьому запевнив міський голова Андрій Садовий.

Зараз у місті, за його словами, відбувається вся необхідна координація, також коли буде наплив мігрантів та біженців, місто підготує відповідні приміщення і місця.

У випадку надзвичайної ситуації, вторгнення російських військ на територію України, храми Львова готові прийняти та опікуватись внутрішньопереміщеними людьми і надавати свої підвальні приміщення під укриття. За словами капелана Львівської міської ради, отця Павла Дроздяка, ці рішення прийняли на Раді єпископів Львова.

Також, як пояснив Максим Козицький, за останні вісім років на територію області переселилося більш ніж 11 тисяч осіб зі Сходу України та Криму. На початку пандемії проаналізували кількість людей, яких можна теоретично ізолювати. На Львівщині є цілі міста-оздоровниці, як-от Моршин, Трускавець, Східниця, загалом близько 30 тисяч місць, але це динамічні дані. Понад те, є велика кількість квартир, які здають в оренду, новобудов, які здають в експлуатацію, готелів, гостелів. 

Чи можуть закрити кордони між Україною?

Жодних розмов про закриття кордону не ведеться, відповів на питання журналістів Андрій Садовий.

У неділю з'явилася інформація, що повітряний простір України можуть закрити, але того ж дня уряд виділив 17 мільярдів гривень, аби гарантувати безперебійність польотів у повітряному просторі України. Це має дозволити стабілізувати ситуацію на ринку пасажирських авіаперевезень та гарантуватиме повернення в Україну наших громадян, що зараз перебувають за кордоном.

Чи вистачає Львову укриттів?

У Львові нараховують близько 6 тисяч укриттів. Міський голова Львова запевняє, що цього має бути достатньо для безпечного перебування у разі виникнення надзвичайній ситуації для усіх мешканців. Укриття розташовані у підземних приміщеннях житлових будинків та торгових центрів. Переглянути їх адреси можна за посиланням.

До надзвичайних ситуацій готові школи і садки. Якщо у місті виникне надзвичайна ситуація, школярів переведуть на віддалене, дистанційне навчання, а приміщення будуть використовувати в інших цілях.

Підвальні приміщення під укриття нададуть й храми Львова.

«В умовах напруженої ситуації у мерії відбулася зустріч Ради єпископів Львова, де обговорили питання долучення церкви до формування безпечного міста. Йдеться про те, аби храми за потреби надавали свої підвальні приміщення під можливі укриття. Єпископи не мали заперечень щодо цього прохання. Церква відкрита для співпраці і готова надати свої приміщення в разі якихось загроз та стати духовним і медичним шпиталем», – зазначив капелан ЛМР о. Павло Дроздяк.

Приміщення храмів, особливо ті, де є великі парафії, мають оглянули, за можливості їх підготувати, адже більшість з них задіяні під катехитичні служіння та іншу парафіяльну діяльність. 

Чи готовий Львів приймати постраждалих внаслідок бойових дій?

У Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону, що на вул. Личаківській, 26, у Львові максимально вивільнили ліжкомісця на випадок вторгнення Росії та потреби у наданні екстреної допомоги бійцям та населенню. Станом на сьогодні у медзакладі перебуває лише 75 пацієнтів, водночас 600 ліжок залишаються у резерві, каже начальниця відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії військового госпіталю Ольга Зачепа.

«Ми підготували заклад до такого випадку, якщо потрібно буде надати допомогу більшій кількості населення чи обовязкового контингенту, тому ми готові в будь-який момент. Максимальну кількість людей, яких можна було виписати, ми виписали. Не госпіталізуємо планових пацієнтів, тільки по ургентних показах. Заклад є спроможним до надання допомоги. Загалом наш ліжковий фонд становить 675 ліжок», – каже начальниця реанімаційного відділення.

Якщо стануться диверсії?

На тлі напруженої ситуації із можливим військовим вторгненням Росії, у Львові можливі різні диверсійні групи. За словами мера Львова Андрія Садового, до України зараз прикута увага цілого світу. 

«Ми прекрасно розуміємо, що ворогу потрібна дезорганізація, дестабілізація, тому можуть бути різні диверсійні групи, нештатні ситуації», – каже Андрій Садовий.

За його словами, паніка і недовіра є таким самим потужним елементом гібридної війни, як кулі чи «гради». Андрій Садовий не виключив інформаційні атаки проти України. Але якщо ворог атакує, то він атакує всю Україну.

«І Львів, і Харків і маленький населений пункт в Донецькій області. Ми всі повинні відбивати ці атаки та загрози. Це інформаційні атаки в тому числі. Це і диверсійні атаки. Це з’являються люди, які почнуть баламутити, щось розказувати всяку нісенітницю. Сьогодні нам потрібна пильність», – каже мер. 

Коли вартує звертатись до СБУ?

Управління СБУ у Львівській області застерігає про появу в регіоні російськомовних осіб спортивної статури, які прибули для провокацій. Мешканців просять повідомляти про осіб чоловічої статі віком від 20 до 50 років, котрі можуть як особисто, так і через посередників винаймати житло у Львові та Львівській області.

У разі виявлення таких осіб, їх паспортних даних чи мобільних номерів, співробітники СБУ просять повідомляти всю інформацію на усі месенджери за телефоном +380664671077. Також варто повідомляти правоохоронців.

Також, громадян просять з розумінням ставитися до того, коли зупиняють та просять пред’явити документи, оскільки така сьогодні перевірка відбувається на території всієї України. 

Як вступити у сили тероборони і які документи подавати?

103-я окрема бригада Сил ТрО ЗСУ оновила процедуру та список документів, які потрібні для підписання контракту в резерві. Оновлений перелік документів можна знайти тут.

У випадку питань, варто телефонувати за номерами 15 80 або 063 027 62 84 (для мешканців Львова), 096 080 69 87 (для мешканців області) або звернутися у свій місцевий військовий комісаріат.

Як перестати хвилюватись?

Психологиня Мар’яна Франко радить усвідомити, ваші переживання на загальну ситуацію ніяк не вплине, а вам ставатиме тільки важче. Тож розробіть собі план А (якщо все буде добре), план Б (що ви робитимете, якщо ситуація погіршиться) і після цього оберіть собі те, що залежить виключно від вас – щоденні вправи, вивчення мов, читання, прибирання чи робота над вашим новим проектом та робіть це щодня. Бо загальна ситуація залежить від багатьох факторів, а наша нервова система дуже навіть таки від нас.

Підготували Ольга Шведа, Юлія Осим та Софія Шавранська

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!