Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Що має побачити кожен львів’янин. Церква Марії Сніжної

6272 0
Один із найдавніших храмів міста, який збудували німецькі колоністи

Сьогодні Тvoemisto.tv пропонує прочитати про церкву Марії Сніжної, що на вулиці Сніжна, 2. Ця церква вважається однією із найстаріших у Львові.

Деякі дослідники припускають, що перший храм на цьому місці звели ще у XIII столітті, спершу дерев’яний, а потім вимурували кам’яний. У 1359 році церква вже мала статус  парафіяльної. Документ 1358 року свідчить, що церкві вже дуже тривалий час належав млин на Полтві. 

1900-1901 рр

На думку історика Івана Крип'якевича, при цьому храмі діяла перша парохія РКЦ у місті, аж поки парохію не перенесли до Латинської катедри. У XIV-XV століттях, коли Львів був оточеним мурами, Церква опинилася за ними, тому довелося зводити свої, двометрові. Храм двічі відбудовували після пожеж 1623 та 1683 років.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин: церква святого Миколая

1904-1905 рр

1763 року Львів із передмістями був поділений на шість парафій і церква стала центром однієї з них. До парафії віднесено північну частину Краківського передмістя, а також села Клепарів, Голоско і Брюховичі. У XVIII столітті до північної стіни нави прибудовано одноповерховий будинок органіста.

Читайте також: Нетуристичний Львів. Затишна вуличка у центрі, де зупинився час. Фото

1906-1910 рр.

У 1888–1892 роках під час перебудови за проєктом Юліана  Захаревича церкву розписали заново, додали вітражі фірми «Tiroler Glasmalerei und Mozaik Anstalt» та ґрати на головному вході від фірми Яна Дашека. На хорах встановили орган львівської фірми Яна Слівінського. 9 квітня 1891 року пробу органа зробив особисто Ян Слівінський, а потім запрошені музиканти у присутності членів міської ради і любителів музики.

Читайте також: Прогулянка майбутнім пішохідним кільцем у центрі Львова. Фото, відео

У 1893 році живописець Едвард Лєпший виконав 7 картин у неоготичному стилі, що імітували мозаїку. Сюжети взяті з Євангелія: «Зустріч Марії і Єлизавети», «Благовіщення», «Принесення дарів трьох королів Дитятку», «Втеча в Єгипет», «Стрітення», «Ісус навчає в храмі», «Пієта». Під час Першої світової війни храм не постраждав, але у 1916 році австрійська влада реквізувала на військові потреби три з чотирьох дзвонів.

1906 р.
 
Після Другої світової війни храм продовжував діяти аж до 12 квітня 1951 року, коли ліквідували парафію, а у приміщенні церкви влаштували склад. Від 1988 року тут знаходився музей фотографії. Однією з найбільших втрат костелу було зникнення на початку 1960-х років. скульптури Матері Божої, що стояла перед входом до храму. Деякі мистецтвознавці приписують її авторство Івану Георгію Пінзелю.1995 року храм передали редемптористам Української греко-католицької церкви, освятили як церкву Матері Божої Неустанної Помочі та відремонтували. Із Преображенської церкви повернули ікону XIX ст. «Небовзяття Богородиці до небесної слави», яка була тут до Другої світової війни.
1945-1950 рр.
 

За інформацією photo-lviv.in.ua, wikipedia.org,  lvivcenter.org

Фото: wikimedia.org,  lvivcenter.org, photo-lviv.in.ua

Нетуристичний Львів

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!