зображення: соцмережі

зображення: соцмережі

Що нам дасть безвіз: нові можливості для українців у запитаннях і відповідях

7826 0
Експертка ГО «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко розповідає про біометричні паспорти для дітей і дорослих, митний контроль і країни, які відкриються для громадян України.

6 квітня Європейський парламент розглядатиме питання лібералізації візового режиму для України. Про те, як працюватиме безвіз, куди й на яких умовах тепер пускатимуть українців, і чи бракує чогось нашим біометричним паспортам, Tvoemisto.tv розповіла виконавча директорка громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко.

 

Який паспорт тепер потрібен, щоб їздити закордон?

Щоб їздити до країн Європейського Союзу без віз, громадянам України необхідно отримати біометричний закордонний паспорт. Утім, якщо ви маєте старий паспорт із візою й поки що не хочете отримувати біометричний, то користатись старим можна буде без проблем. І навіть після отримання біометричного паспорта старого зразка залишиться дійсним до завершення терміну дії. Це важливо для тих, хто має у старому паспорті довгострокову візу, наприклад, Великої Британії, США або іншої держави, що не належить до Шенгенської зони.
В’їжджати без віз українці зможуть на 90 днів протягом кожних півроку.

 

Біометричні паспорти відповідають вимогам ЄС?

Вони повністю відповідають нормам Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO). Саме тут встановлюють критерії захисту біометричних та взагалі ідентифікаційних документів, визнані майже в усьому світі. ІСАО визнала ступінь захисту наших біометричних паспортів високим. До того ж, 2015 року, коли біометричні паспорти мали бути запроваджені, до України приїжджали експерти з різних країн Євросоюзу і перевіряли процес на всіх етапах: який вигляд має документ, де зберігаються персональні дані, тощо. Тож ніяких змін наші паспорти не потребують.

 

Якщо паспорт є, а біометричних даних немає?

Це не завадить скористатись безвізовим режимом. Українське законодавство, що регламентує використання ідентифікаційних документів, передбачає винятки, пов’язані, наприклад, із релігійними заборонами на здавання біометричних ідентифікаторів. Головне, щоб людина могла це аргументовано довести. Якщо ж людині вже видали паспорт і дозволили не здавати відбитки пальців та інші біометричні дані, вона може виїжджати закордон без візи. Проте, якщо релігійних застережень немає, відбитки пальців здавати потрібно всім – і дорослим, і дітям (навіть немовлятам).

 

Здавати біометричні дані безпечно?

Відбитки пальців та електронний підпис для біометричного паспорта знімають за допомогою спеціального пристрою. Інформація про відбитки пальців, наприклад, одразу передається спеціальними каналами до виробника. Ці дані абсолютно захищені.

 

Які особливості безвізового режиму для дітей?

Біометричний паспорт дитині видають на чотири роки, а не на десять, як дорослому. Адже дитина розвивається і змінюється швидше. Багато залежить від того, чи дитина подорожує сама, чи з батьками; чи повна, чи неповна в неї родина. Якщо дитина живе з матір’ю в Україні, а батько закордоном, то для виїзду дитини за межі України потрібен дозвіл батька, зафіксований у консульстві або нотаріально.  Це раціональні заходи безпеки, зумовлені боротьбою проти торгівлі людьми.

 

Які документи потрібно мати при перетині кордону?

Стандартні документи, що підтверджують мету поїздки. Скажімо, квитки на літак в обидва боки чи бронь готелю. Бажано – запрошення. Ці документи не обов’язково вимагатимуть на кордоні – цілком імовірно, що для перетину кордону вистачить самого лише біометричного паспорта. Проте, прикордонники діють за Шенгенським кодексом про кордони, який змушує їх перевіряти іноземних громадян на причетність до тероризму, організованої злочинності, нелегальної міграції тощо, вони мають право поцікавитись метою вашої поїздки. Щодо наявності коштів або фінансової спроможності, то її зазвичай доводять випискою з рахунку або ж наявністю готівки у розрахунку 50 євро на добу перебування.

 

Перевірки на кордоні спростяться?

Якщо ви летите літаком і здаєте багаж, його перевірятимуть згідно з міжнародними правилами в аеропорту. Якщо перетинаєте сухопутний кордон, цілком імовірно, що митні умови будуть порівняно жорсткішими. За концепцією Smart Borders митники, прикордонники та інші служби, що працюють у пунктах перетину кордону, мають тісно співпрацювати з закордонними колегами. Тому перевірки можуть спроститись – принаймні, зникне необхідність проводити їх і до, і після перетину кордону.

 

Куди нас пускатимуть без віз?

До Австрії, Бельгії, Данії, Угорщини, Німеччини, Греції, Іспанії, Італії, Латвії, Литви, Естонії, Польщі, Португалії, Словаччини, Словенії, Фінляндії, Франції, Чехії, Норвегії, Швеції, Швейцарії, а також Ліхтенштейну, Люксембургу та Ісландії.

 

Нагадаємо, що консульство Польщі у Львові введе оновлення на реєстрацію у візовий центр. Разом з тим колишній Генеральний консул Польщі у Львові Вєслав Мазур сказав, що навіть після запровадження безвізового режиму вільно пересуватися Європою зможуть лише власники біометричного паспорта.

Також Tvoemisto.tv дізналося, де можна отримати ID-картку у Львові, які для цього потрібні документи та чи можна відмовитися від подання відбитків пальців.

Підготувала Марічка Мишок

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!