фото: Reuters

фото: Reuters

Що обіцяють партії, які можуть потрапити в парламент. Аналіз програм

4580 0
Згідно з результатами національного екзит-полу, прохідний бар’єр долають лише п’ять політичних сил.

21 липня в Україні відбулися позачергові вибори до Верховної Ради. Згідно з даними національного екзит-полу, які оприлюднили о 20:00, прохідний бар’єр долають лише п’ять політичних сил — «Слуга народу», «Опозиційна платформа — за життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина» і «Голос». Раніше Tvoemisto.tv у межах проєкту «Прозорі вибори» проаналізувало їхні передвиборчі програми і розповідає про найважливіші їхні плани.

«Слуга народу» (44,2%, 127 депутатів)

У внутрішній політиці партія обіцяє скасувати недоторканність народних депутатів, запровадити механізми відкликання депутатів, які втратили довіру виборців, створити механізм народного вето на закони, повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення і скоротити список державних органів. Також «Слуга народу» хоче передати максимум повноважень виконкомам місцевих рад. Пріоритетом у зовнішній політиці є курс на розширення співпраці з Євросоюзом і НАТО. Крім того, у програмі йдеться про «перезавантаження відносин із найближчими сусідами України на заході», проте не уточнено, що саме мається на увазі. У той же час в програмі нічого не сказано про Росію і про конфлікт на Сході України, про ставлення до Криму чи статус кримських татар.

У соціальній сфері обіцяють запровадити «економічний паспорт українця», за яким усі діти отримають частку від експлуатації природних ресурсів на індивідуальні рахунки, а також «другий рівень державного пенсійного забезпечення», організувати систему обов’язкового медичного страхування, перевести всю медичну документацію в електронну форму, підвищити рівень забезпечення лікарень.

У культурній сфері програма «Слуги народу» передбачає сприяння «об’єднанню громадян України», створення системи підтримки української мови та культури. Також партія обіцяє «запровадити стратегію оптимізації житлово-комунальних тарифів» — за рахунок демонополізації енергетичних ринків, збільшення власного видобутку енергоресурсів та усунення корупційної складової в тарифоутворенні. У сфері освіти «Слуга народу» планує запровадити матеріальне забезпечення педагогів на рівні трьох мінімальних зарплат, оптимізувати мережу закладів вищої освіти, запровадити рівноправність державних і приватних закладів освіти.

У програмі практично не пояснюють, як збираються досягати поставлених цілей. На відміну від ідеології, у програмі присутня утопія. Вона проявляється в декларуванні наміру перетворити Україну на «Країну Мрії», тобто на «місце, якого немає». Це означає, що партія здобуває підтримку не в симпатиків певної ідеології (ліберальної, консервативної тощо), вона виходить за межі цих груп і звертається до людей, що «мріють про краще майбутнє». А таких значно більше, ніж соціалістів чи націоналістів.

Повний аналіз програми партії можна переглянути за посиланням.

«Опозиційна платформа — за життя» (11,4%, 33 депутати)

У внутрішній політиці партія має намір скасувати закони про мову, освіту, перейменування церкви, декомунізацію і люстрацію. Загалом вона хоче накласти мораторій на «створення та розвиток проблем, що розколюють країну». Також у програмі декларують намір прийняти Закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою», який повинен надати громадянам змогу на референдумах висловлювати недовіру президенту, Кабміну і Верховній Раді, керівникам місцевих органів влади і таким чином відправляти їх у відставку.

У зовнішній політиці «Опозиційна платформа» прагне «активного нейтралітету України» та неучасті її в будь-яких військово-політичних союзах. Крім того, партія планує зняти санкції з Росії, відновити з нею торговельно-економічні зв’язки, переглянути умови участі України у СОТ і зоні вільної торгівлі з ЄС. Ситуацію в Донецьку в партії називають «конфліктом» і обіцяють врегулювати його «діалогом і компромісами». Партія хоче прямих перемовин між Києвом, Донецьком, Луганськом і Москвою, а також надати автономний статус Донбасу, ухвалити закони про амністію, вибори та вільну економічну зону на Донбасі.

Соціальна сфера — головний пріоритет партії. Вона обіцяє знизити тарифи на газ для населення до 3800-4000 грн за тис. куб. м. Як вказується в програмі, це стане можливим завдяки прямим поставкам газу з Росії і використанню газу українського видобутку. Крім того, політики обіцяють списати заборгованості за житлово-комунальні послуги та встановити «справедливі субсидії». Прожитковий мінімум, мінімальна зарплата і пенсія мають зрости до семи тисяч гривень. Виплати при народженні дитини: до 100 тис. грн — за першу, 200 тис. грн — за другу, 400 тис. грн — за третю та наступних.

У культурній сфері партія виступає за «політику примирення та згоди». Вона повинна «зшити» країну: «Повернемо громадянам України право говорити, спілкуватися, навчатися російською та мовами національних меншин».

Твердження, що з Росії потрібно знімати санкції, сідати за стіл переговорів, а також засудження законів про мову, освіту, декомунізацію та люстрацію дає підстави ідеологічно пов’язувати «Опозиційну платформу — за життя» з комуністичною партією радянського типу. У програмі сказано, що одним з пріоритетів партії є «повернути мир і стабільність». З огляду на відверто негативне ставлення до політики Петра Порошенка можна дійти висновку, що «повертати» хочуть «стабільність» часів Віктора Януковича.

Повний аналіз програми партії можна переглянути за посиланням.

«Європейська солідарність» (8,8%, 25 депутатів)

Щодо внутрішньої політики партія планує завершити децентралізацію і продовжувати адміністративну реформу. У боротьбі з корупцією «Європейська солідарність» хоче звести до мінімуму адміністративні процедури, зокрема через впровадження цифрових технологій, що дадуть змогу вирішувати щонайбільше питань онлайн. У зовнішній політиці орієнтирами є майбутнє членство в НАТО і ЄС. Партія планує протистояти російському агресору, що можливо, згідно з програмою, лише за підтримки міжнародних союзників. Крім того, «Європейська Солідарність» виступає за введення миротворців ООН на всю територію «окупованого Росією Донбасу».

Пріоритетним у соціальній політиці є надання державної підтримки тим, хто вимушено залишив окуповані території. Захисники України — учасники бойових дій — мають отримувати гідну підтримку. Партія виступає за створення соціальних ліфтів для найбільш професійних, відповідальних та патріотичних громадян та за розвиток середнього класу. Підтримку громадських ініціатив і інститутів громадянського суспільства «Європейська Солідарність» планує забезпечити в результаті надання їм місцевого та державного фінансування.

Розвиток культурної сфери передбачається в руслі підтримки української мови (при забезпеченні прав меншин), отримання Томосу про автокефалію Української Церкви. Крім того, партія збирається сприяти «моді на Україну». У програмі зазначено, що держава має інвестувати у реформування і розвиток освіти, сприяти тіснішій її взаємодії з економікою. Також партія планує посилити громадянську освіту — навчання громадян захищати свої права, не допускати маніпуляцій їхньою думкою.

Повний аналіз програми партії можна переглянути за посиланням.

«Батьківщина» (7,4%, 21 депутат)

У внутрішній політиці партія прагне відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. У зовнішній політиці — планує втілювати Угоду про асоціацію Україна-ЄС та працювати над наданням Україні Плану дій для членства в НАТО. Мир, сказано в програмі, має розпочатися зі звільнення Росією всіх в'язнів сумління, полонених і заручників (в’язень сумління — особа, яку переслідують за мирне висловлення політичних поглядів – авт.). Партія пропонує започаткувати переговори за формулою «Будапешт+», залучивши до врегулювання ситуації на Донбасі США та Велику Британію. ВО «Батьківщина» вважає, що питання окупованого Донбасу та анексованого Криму мають бути в єдиному пакеті.

Партія — прихильник персоніфікованої пенсійної системи: пенсійні внески мають відкладатися на особовий рахунок у державному банку впродовж усього періоду роботи. Якщо людина не встигне використати гроші на пенсійному рахунку за життя, їх успадковуватимуть члени її родини. Пенсіонери, що працюють, знову отримають право на пенсію. Передбачене також медичне страхування за кошти роботодавців — за це з їхніх підприємств знімуть половину податків. Податкові пільги передбачені тих, хто візьме на першу роботу випускників вузів. ВО «Батьківщина» має намір скасувати 37 податків і зборів. Удвічі обіцяють знизити ціну на газ для населення, а в результаті — тарифи на тепло та воду.

Щодо медицини в програмі написано: «Ми повернемо людям право викликати лікаря додому». У селах обіцяють повноцінне функціонування фельдшерсько-акушерського пункту, а також що виплати на народження першої дитини становитимуть 50 тис. гривень, другої — 100 тис. гривень, третьої і наступних — 150 тис. гривень.

У культурній сфері представники партії висловлюють прихильність до тенденції збільшувати видатки на українське кіно, книгу, контент на радіо і телебаченні, обіцяють прийняти закон «Про меценатство». В екологічній сфері партія хоче стимулювати розвиток відновлюваної енергетики: сонячної, вітрової, геотермальної та інших, розв’язати сміттєву проблему, цілком демонополізувати імпорт газу, запровадити в Україні біржову торгівлю всіма енергоресурсами.

Повний аналіз програми партії можна переглянути за посиланням.

«Голос» (6,5%, 19 депутатів)

У внутрішній політиці «Голос» планує налагодити ефективну антикорупційну систему та зробити державний апарат компактним, скоротивши «непотрібну частину його функцій». Крім того, партія збирається надавати державні послуги громадянам і бізнесу через сучасні електронні інструменти. У зовнішній політиці орієнтирами є курс на набуття членства в ЄС та посилення безпеки України за рахунок приєднання до НАТО. Також партія виступає за притягнення Росії до відповідальності за злочини, зокрема за вбивство українських громадян.

Партія обіцяє завершити реформу охорони здоров’я, обіцяє приділяти «належну увагу» внутрішньо переміщеним особам і громадянам України, що вимушені проживати на окупованих територіях. Розвиток культурної сфери обіцяють провадити в руслі творення нових, сучасних культурних традицій, що «остаточно об'єднають українську націю, цементуючи її ідентичність». Також «Голос» планує припинити контроль олігархів над медіа, запровадивши жорсткі вимоги до редакційної незалежності ЗМІ, а також ефективно збирати й аналізувати інформацію про членів олігархічних груп за допомогою сучасних інформаційних технологій.

У сфері освіти партія хоче підвищити престижність професійної освіти серед молоді, конкурентність між університетами, а також зробити науку стратегічним пріоритетом держави. Ціннісними орієнтирами для «Голосу» є держава, що забезпечує комфорт і безпеку, «справедливість», «розумне використання державних і приватних ресурсів», «справедлива платня за необхідні медичні послуги», «гідна винагорода», «гідна кар’єра».

Повний аналіз програми партії можна переглянути за посиланням.

Соломія Кривенко,

кандидатка політичних наук, учасниця експертної групи «Свідомі вибори»

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!