Фото: racyja.com

Фото: racyja.com

Я прийшов — авта нема. Як у Львові забрати машину зі штрафмайданчика

31500 0
Як штрафуватимуть водіїв-порушників паркування із 1 листопада та хто може забрати авто на штрафмайданчик.

27 вересня в Україні запрацювала нова система штрафування водіїв, які порушили правила паркування. Тепер на вулиці міста разом із патрульними мали вийти інспектори з паркування. Втім у Львові тільки почали шукати інспекторів, яких представлять 28 жовтня. Повноцінно штрафувати водіїв вони зможуть із 1 листопада, однак патрульні вже почали забирати машини на штрафмайданчик. Tvoemisto.tv пропонує покрокову інструкцію для водіїв, як повернути евакуйоване авто та скільки за це доведеться заплатити.

Ви припаркувались, повернулись — авта нема. Що робити?

Спершу водій або власник автомобіля має звернутись на оперативну лінію 102, повідомити вулицю та описати транспортний засіб, який могли евакуювати. Після цього черговий поліції має пояснити, куди і чому забрали авто.

Далі водій має приїхати в Управління державної автомобільної інспекції у Львівській області (вул. Перфецького, 19), де на нього складуть постанову. Після оплати штрафу та послуг евакуації й простою авто водій може поїхати на штрафмайданчик та забрати транспорт.

Куди у Львові евакуйовують авто?

Нині Львів може прийняти одночасно 260 евакуйованих авто. У місті працює два арештмайданчики: на вулиці Конюшинній, 15, (200 місць) та на Вітовського, 57 (60 місць). Ці майданчики працюють цілодобово та без вихідних.

Крім цього, місто розробляє ще два майданчики: у Мурованому, де впродовж трьох років зберігатимуть авто, які довгий час простоюють на вулицях Львова і часто нагадують металобрухт, та у верхній частині Личаківської. 

Читайте також: В Україні дозволили фіксувати порушення ПДР відеореєстраторами

Одна доба перебування евакуйованого авто на спецмайданчику впродовж семи днів коштує 144 грн. Із восьмого дня один день перебування автомобіля на штрафмайданчику обійдеться у 24 грн. Вартість евакуації авто до 2 тонн (легкові автомобілі) — 722 грн, до 2,5 тонн — 740 грн, більше 3,5 тонн — 1020 грн.

До евакуації неправильно припаркованих автомобілів у Львові залучать 4 евакуатори. Ще 4 згодом закуплять на умовах лізингу. Загалом місто необхідно приблизно 12 машин для евакуації.

Управління безпеки Львівської міської ради надіслало звернення до Кабміну, аби місто могло самостійно регулювати вартість евакуації, адже є можливість залучати приватні евакуатори.
 

За яке паркування можуть евакуювати автомобіль?

  • на проїзній частині у два і більше рядів;
  • на залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;
  • пішохідному переході або ближче 10 м до нього з обох боків, окрім випадків зупинки для надання переваги в русі;
  • на перехрестях та нижче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;
  • на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортом, що зупинився, менше 3 метрів;
  • ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки громаського транспорту, а за їх відсутності — ближче 30 м від дорожнього знака зупинки з обох боків.
  • ближче 10 м від позначеного місця, де проводять дорожні роботи;
  • у місцях, де не можливий зустрічний роз’їзд або об’їзд транспорту, що зупинився;

Читайте також: Водіям нагадують про ввімкнення фар поза межами міст та сіл

  • ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;
  • блокування руху іншого транспорту або створення перешкод для пішоходів, у тому числі й маломобільних груп населення;
  • на виділеній смузі для руху громадського транспорту;
  • на позначеній дорожніми знаками або розміткою велодоріжці;
  • перешкода руху або роботі снігоприбиральній або іншій комунальній техніці у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
  • блокування переїзду по двох або більше смугах;
  • на місцях для осіб з інвалідністю, а також на місцях, відведених рішенням міськради для паркування окремих громадян-пільговиків або окремих видів транспорту, наприклад, електромобілів.

Скільки доведеться заплатити штрафу і за що?

  • за паркування у межах дії знаку «зупинка заборонена» — 255 грн; 
  • за паркування на проїжджій частині або на виділеній смузі руху — 510 грн + евакуація;
  • за паркування у межах дії знаку «стоянка заборонена» — 255 грн;
  • за зупинку або стоянку на проїжджій частині або на виділеній смузі руху — 510 грн + евакуація;
  • за несплату за паркування на парковці — 20-кратний розмір вартості однієї години паркування;
  • за паркування на чужому місці — 30-кратний розмір вартості однієї години паркування;

Якщо водій-порушник сплатить штраф упродовж 10 днів. його вартість становитиме 50% від загальної суми.

Що робитимуть інспектори з паркування?

Із 1 листопада на вулиці Львова вийде 20 інспекторів із паркування. Більшість будуть працюватимуть у центральній частині міста, а решта — у районах. За словами керівника управління безпеки міста Юрія Діля, наразі отримали 30 заявок від кандидатів. Перевагу надаватимуть тим, хто має вищу юридичну освіту.

Впродовж жовтня управління, разом із патрульними, проводитимуть інформаційну кампанію про штрафи, які почнуть сплачувати з листопада. Втім поліцейські вже можуть забирати авто на штрафмайданчик.

Відтепер присутність водія на місці порушення — не обов’язкова. Інспектори робитимуть чотири фото з прив’язкою до геолокації. Згодом ці фото також планують розміщувати у спеціальному розділі сайту ЛМР. Однак наразі спеціальних пристроїв для фотофіксації (планшетів чи смартфонів) ще не закупили.

Після цього, якщо водій може обійтися штрафом, інспектор виписує або друкує на портативному принтері повідомлення про порушення, зв’язується із Головним сервісним центром МВС (якщо реєстрація авто — українська) або з прикордонною і митною службою (якщо авто на іноземній реєстрації) та вносить дані про водія у повідомлення. Повідомлення залишають на склі авто та надсилають власнику за адресою реєстрації. Якщо ж авто евакуювали — водій дізнається про це від чергового поліції.

Що робити, аби вас не оштрафували?

Щоб уникнути штрафу та евакуації, необхідно паркуватися у призначених для цього місцях та сплачувати за платну стоянку, не паркуватись на коліях, проїжджій частині та виділених смугах для громадського транспорту.

Вікторія Ейсмунт

Інфографіка Марії Стахів

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!