Image by kolart2101 from Pixabay

Image by kolart2101 from Pixabay

Що Рущишин обіцяє зробити для Львова. Аналіз програми

3272 0
Медіа-хаб Tvoemisto.tv вирішив проаналізувати, як кандидати на голову Львівської ОТГ орієнтуються у проблемах міста і як збираються їх вирішувати.

Напередодні місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня, Tvoemisto.tv запитало членів своєї Спільноти про те, якими вони бачать найбільші проблеми в місті. А потім ми пошукали згадки про ці проблеми у програмах кандидатів, щоб дізнатись, як вони будуть їх вирішувати.

Зазначимо, що найбільшою проблемою в місті наші читачі вважають транспортну систему та недостатню мобільність.

Топ найбільших проблем в місті виглядає так:

  • недосконала транспортна система або недостатня мобільність (31% учасників голосування назвали це основною проблемою);
  • забудова міста без розвитку інфраструктури (важлива проблема для 22% опитаних);
  • поганий громадський транспорт (найбільшим недоліком вважають 17% опитаних);
  • проблеми з паркуванням (їх назвали 8% опитаних);
  • сміття у місті (5% львів’ян вважають найактуальнішою проблемою);
  • розвиток зелених зон (4% вважають топ-проблемою).

Ще 2% критикує екологічні рішення та дії ради за умов пандемії. 1% – схвильовані безпекою, інженерними мережами, сферою дозвілля та розвитком бізнесу.

Кандидат: Ярослав Рущишин

Партія: «Голос»

Програма: Програма політичної партії «Голос» у Львові

Особливості: Ярослав Рущишин не має особистої програми, виступає з програмним документом партії. У програмі висловлюються від імені партії «Голос», використовують займенник «ми», особистих зобов’язань (від першої особи) в документі немає.

В біографії (сторінка «Про Ярослава») кандидата називають «громадським діячем, меценатом, підприємцем», зазначено, що Ярослав Рущишин – «співзасновник мистецького об'єднання «Дзиґа» та Львівської бізнес-школи УКУ», «почесний сенатор Українського католицького університету», «засновник мережі швейних фабрик АТ «Троттола», «народний депутат України (співавтор 42-х законопроєктів)». Зазначено, що кандидат на посаду міського голови – один з організаторів Революції на Граніті, учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності.

На окремій сторінці сайту представлена команда, з якою «Голос» іде на вибори в кожному з районів Львова.

Ідеологія. «Голос» виступає за «прозорі конкурентні ринки та зменшення втручання влади у ринкові відносини», – це твердження програми дає підстави вважати ідеологію партії ліберальною.

«Заможність підсилює гідність – ключовий принцип «Голосу», – зазначено в програмі (на 19 сторінках документу слово «гідний», «гідно», «гідність» вжили 13 разів).

У списку завдань першим «Голос» називає «збільшити заможність львівян». Партія «переконана», що середньомісячний дохід львів’янина повинен становити не менше 20 тисяч гривень (хоч обіцянки підвищити зарплату всім до зазначеного рівня немає). Партія планує:

  • передусім, сприяти бізнесу: «на підтримку малого та середнього бізнесу скеровані ключові політики “Голосу”», – зазначено в документі.
  • по-друге, партія зобов’язується підтримувати представників «суспільно важливих професій», серед яких лікарі, вчителі, вихователі, соціальні працівники: «ми запровадимо муніципальний фонд підтримки суспільно важливих професій (вкл. Фонд гідної освіти), з якого здійснюватимуться регулярні доплати (на відміну від премій) для гідної оцінки праці суспільно важливих професій».

За які гроші цей Фонд має функціонувати, в які терміни має виникнути, як буде організований – не зазначено.

При цьому у програмі 28 разів вжито слово «бізнес»; «суспільно важливі професії» – 7 разів; «лікар» – 7 разів; «медики» – 2 рази; «вчитель» – 6 разів; «вихователь» – тричі.

З одного боку, в програмі «Голосу» задекларований намір продовжувати політику, яку почали попередники: «ми забезпечимо тяглість управління Львовом у тих сферах, де Львів має значний поступ та якісні стратегії».

З іншого ж, в документі критикують сучасну владу міста, зокрема в питаннях забудови:

  • «нині формальними замовниками детальних планів територій, де планується нове будівництво, є Львівська міська рада, але оплачують їх виготовлення забудовники, а це – відкритий конфлікт інтересів».
  • «досить часто Львівська міська рада замість покарання нелегальних забудовників узаконює такі забудови через укладення мирових угод».

Партія планує:

  • коштом громади замовити незалежним аналітичним центрам створення та підтримку інформаційного ресурсу, на якому буде доступна інформація про об’єкти будівництва у Львові, дозвільна документація тощо;
  • замовляти документацію для міської громади за кошти міста, а не забудовників.

Конкретика:

У програмі не вказані джерела фінансування проєктів. Наприклад, у сфері освіти «Голос» обіцяє:

  • забезпечимо кожен освітній заклад міста швидкісним інтернетом, а кожного вчителя – персональним комп’ютером,
  • впровадимо програмне забезпечення для створення електронних та онлайн-уроків;
  • зробимо заклади освіти безпечними фізично: без гострих кутів та з суцільною огорожею, емоційно – без булінгу, з розвитком емоційного інтелекту та безпечної взаємодії в суспільстві.

За які гроші та в які терміни мають ці проекти втілитися – не сказано. Та в проєкті виражений намір «надати школам та найбільшим дитсадкам фінансову автономію, аби вони формували бюджет в межах затвердженого місцевою владою фінансування, ефективніше витрачали кошти та могли закуповувати товари та послуги, які найбільше відповідають їхнім потребам».

«Голос» виражає намір залучати до співфінансування певних проєктів:

  • запровадимо обов’язкове співфінансування капітальних ремонтів багатоквартирних будинків з боку співвласників, міста та держави
  • пришвидшити створення мультифункціонального конгрес-холу – через взаємодію із приватними партнерами та заінтересованими сторонами.

У сфері культури «Голос» планує «підтримувати незалежні сучасні мистецькі проєкти через Фонд культури Львова, щорічно скеровуючи на програми Фонду не менше ніж 50 млн грн».

Дедлайни:

  • Розробники програми «Голосу» не вказують конкретних дат, здебільшого висловлюються в майбутньому часі:
  • «впроваджуватимемо новітні технологій для заощадження водних ресурсів»;
  • «побудуємо об'їзд центру міста, реалізуємо мале та середнє транспортне кільце».

У програмі чітко названий один термін:

«Ми підтримаємо створення та вихід на інституційну сталість впродовж 3 років Центрів швидкої професійної перекваліфікації для підготовки фахівців, які мають попит на ринку праці Львова».

Також зазначені кілька довготермінових проєктів, а партія заявляє про намір взятися за початковий етап їхнього втілення:

  • «опрацюємо проєкт створення міської електрички та затвердимо дорожню карту на 20-річний період для втілення такої інфраструктурної трансформації міського простору»;
  • «затвердимо план довгострокового розвитку освітньої мережі міста на 10 років»;
  • «плануємо побудувати нову сучасну муніципальну клініку (окремий корпус) впродовж найближчих 10-15 років».

Чіткість очікуваних результатів діяльності:

У програмі «Голосу» присутні завдання, ступінь реалізації яких складно буде визначити, оскільки вони описують не результат, а мисленнєвий чи організаційний процес:

  • опрацюємо проєкт створення міської електрички;
  • розпочнемо планування транспортних мультимодальних вузлів;
  • пріоритезуємо розробку детальних планів територій у районах, де садочків та шкіл бракує (6 разів вжито слово «пріоритезуємо»).

У програмі 36 разів використано слово «підтримка» та «підтримувати», що творить уявлення про ЛМР як співучасника, а не головну дійову особу:

  • місто підтримає встановлення будинкових регуляторів тепла, що дають рівний розподіл тепла, скорочують перегріви та знижують рахунки за тепло до 40%;
  • підтримуватимемо створення фондів різного типу та фокусу для екранобазованих бізнесів;
  • місто підтримує належне обстеження технічного, санітарного і протипожежного стану житлових будинків.

Зіставивши плани «Голосу» та запити львів'ян, можна дійти висновку: розвиток бізнесу зберігає свою пріоритетність для партії (за результатами опитування Tvoemisto.tv питаннями бізнесу стурбовані 1% львів’ян). Питання екології та зелених зон знайшли незначне висвітлення у програмі «Голосу». Проєкти в сфері мобільності, громадського транспорту та паркування – переважно розкриті. Опис планів партії відбувається без конкретизації джерел фінансування, виконавців та термінів (подекуди ініціативи передбачені на 10 і 20 років). Тож що саме Ярослав Рущишин зобов’язується зробити за 5 років каденції (в разі своєї перемоги на виборах міського голови), не вдається визначити однозначно.

>;Tvoemisto.tv також пропонує читачам ознайомитись із аналізом програм кандидатів на голову Львівської ОТГ за ключовими проблемами міста, які бачать члени спільноти «Твого міста»:

Також пропонуємо ідеї кандидатів на голову Львівської ОТГ для вирішення транспортної проблеми у Львові і проблеми сміття та хаотичної забудови.

Нагадуємо, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Щоб процес волевиявлення був успішним, дізнайтесь нові правила заповнення бюлетенів та роботи виборчих дільниць.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Соломія Кривенко

Інфографіка: Марія Стахів

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!