Фото: ВВС

Фото: ВВС

Що таке ленд-ліз і як він допоможе Україні

2297 0
Палата представників США на засіданні 28 квітня проголосувала за законопроєкт про ленд-ліз та захист демократії в Україні. Документ підтримали 417 членів Палати, проти виступили десятеро. Тепер упродовж 60 днів законопроєкт має підписати президент США Джо Байден. Тvoemisto.tv пояснює, що таке ленд-ліз і як він допоможе Україні.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак повідомляє, що закон про ленд-ліз надає можливість значно прискорити постачання озброєння, транспорту, продовольства та допомоги Україні зі США. Така допомога дозволить українцям вибити російську армію з української території.

Цей документ дозволяє, де-факто, постачати обладнання країні, яка заплатить за нього пізніше. Востаннє така програма була використана ще під час Другої світової війни. Тоді закон про ленд-ліз ухвалив Конгррес США 11 березня 1941 року. Він дозволив США оперативно поповнювати запаси союзників. 

Читайте також: У США ухвалили закон про ленд-ліз для України

«Потрібно розуміти, що ленд-ліз означає впевненість США в перемозі України над росією. Це важлива перемога нашого незламного народу, який зміг об‘єднати навколо себе цивілізований світ у боротьбі з російським злом. Будемо трощити росію разом», – прокоментував Андрій Єрмак.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нагадав, як готувався виступ президента Володимира Зеленського, у якому він на весь світ заявив про потребу ленд-лізу для України.

«19 лютого, за п’ять днів до початку війни, президент летів на Мюнхенську конференцію безпеки. На ту саму, на яку йому сильно радили не їхати з міркувань безпеки. Ми сиділи разом – Володимир Зеленський, Андрій Єрмак, Андрій Сибіга, Резніков Олексій, я – і в режимі брейнстормінгу доточували його виступ. За декілька годин цю вже виголошену промову назвуть історичною, але на той момент ми все ще над нею працюємо. Остання дискусія, яку ми мали, це – план Маршала чи ленд-ліз? В тексті треба було залишити щось одне. «Ленд-ліз – зрештою, сказав президент – це зараз важливіше».

У виступі тоді президент заявив: «Що ще ми можемо зробити зараз? Створити для України Фонд стійкості та відновлення, програму ленд-лізу, постачання новітніх озброєнь, техніки, обладнання для нашої армії – армії, яка захищає всю Європу».

Після цього українські дипломати почали працювати над реалізацією.

Читайтк також: Байден просить Конгрес виділити додаткових 33 мільярди доларів на допомогу Україні

«Як і всі гарні амбітні ідеї, її спочатку сприйняли із скепсисом. Нам пояснювали, чому зараз не до ленд-лізу, чому нам не потрібен ленд-ліз, а потрібно щось інше, і т.п. Але! 19 лютого 2022 року – офіційний день народження ленд-лізу як складової зовнішньої політики України. 28 квітня 2022 року – Палата Представників Конгресу США ухвалила  «Закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні. Україна – неможливе можливо!» додав Дмитро Кулеба.

Підприємець, громадський діяч, колишній очільник управління залучення інвестицій Львівської ОДА Роман Матис зазначає, що ленд-ліз дозволяє забезпечити Україну всією необхідною військовою амуніцією та іншими матеріально-технічними засобами на умовах «користування» з постоплатою після перемоги.

Жодних поточних розрахунків за використання військової амуніції та матеріально-технічного забезпечення військ із бюджету України не передбачається. Оплата буде стягуватимя після завершення військових дій і виключно за невикористану амуніцію, яку Україна вирішить залишити у своєму розпорядженні.

«При чому оплата, імовірно, стягуватиметься в рахунок російських нафто-газових репарацій у межах багатосторонніх домовленостей між урядом України, відповідальним за управління програмою ленд-ліз Міністерством фінансів США і європейськими партнерами. А також все, що будо використано для знищення ворога і не вціліло в бою, оплаті не підлягає»– пояснює Роман Матис.

За його словами, Україна зможе отримати багатофункціональні легкі винищувачі 4-го покоління F-16 C/D, танки третього покоління M1A2 Abrams, зенітно ракетний комплекс Patriot, самохідні артилерійські установки M109A6 Paladin, реактивні системи залпового вогню на колісному шасі HIMARS, пересувний норвезький ЗРК NASAMS 2, універсальні пускові установки РСЗВ M270 MLRS.

Інформація доповнюється...

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!