Фото:  Дарії Кучер

Фото: Дарії Кучер

Маршрут двоколісним. Що цікавого можна побачити на шляху від Брюховичів до Жовкви

7070 0
Як поєднати активний відпочинок, прогулянку, спорт та екскурсії визначними пам’ятками природи та архітектури Львівщини? Пропонуємо поїхати у веломандри, попередньо визначивши мальовничий та цікавий маршрут. Із цим допоможе велоекскурсовод Роман Холонівський, який організовує веломандри вже близько 20 років. Tvoemisto.tv поспілкувалися з ним і навіть проїхалися його авторським маршрутом.

Розкажіть про маршрут, у який ми відправляємось. Як ви про нього дізналися?

Його розробив я сам, бо люблю робити закільцовані маршрути, і таких є вже багато. Найбільш складна ділянка у ньому – це переїзд із Брюховичів до Жовкви. Коли ми її долаємо, то далі вже рухаємося з Жовкви на Крехів, Янів, Івано-Франкове та Львів.

Які основні локації і цікаві місця, куди ми можемо завітати дорогою?

Найцікавіше місто, куди ми потрапимо, – це Жовква, там багато пам’яток архітектури. Це ідеальне місто Європи, резиденція польського короля. Там є і замок, і монастирі, і музеї. Жовква заснована Станіславом Жолкевським, коронним гетьманом Польщі, людиною, яка керувала польською армією. За свої заслуги він мав право назвати своїм іменем місцевість, яка йому належала. Збудував він замок у Жовкві, перш за все, для своєї дружини Регіни.

Дуже цікава також історія, пов’язана з його смертю. Він не програвав в жодній битві, а битва під Цецорою у 1620 році була програшною. Гетьман кинувся у бій та загинув. За легендою, його тіло розрубали на 5 кусків і голову поставили на паль в Стамбулі. Дружина, звичайно, хотіла похоронити тіло свого чоловіка і поїхала до султана. Той захотів за це 2 млн злотих. До слова, за все життя Станіслав Жолкевський заробив лише шосту частину цієї суми. Це величезні кошти. Тоді польський король сказав вдові Станіслава Жолкевського взяти друкарський станок та друкувати гроші. Вона за два роки надрукувала дев’ять возів грошей, і в такий спосіб забрала останки чоловіка й поховала у Жовкві.

Чому Жовкву вважаєте ідеальним європейським містом?

Жовкву будували італійці і створили ідеальне місто. Йдеться про те, що у ньому комфортно жити усім незалежно від національності. Кожна національність тут мала свою школу, дитячий садок, молильний дім і свій будинок престарілих.

Яка наступна визначна зупинка за нашим маршрутом?

Друге місце – це Крехівський монастир, фортеця, знову цікава локація з погляду історії. Його теж заснував Станіслав Жолкевський на прохання місцевих мешканців, які хотіли мати можливість молитися на скелях. Цей монастир заснували київські монахи у самих скелях 1595 року. Сільвестер та Іоіл були втікачами від турецьких нападників і знайшли собі прихисток високо в скелях. Мали свою мотузкову драбину, нею підіймалися і спускалися. Скелі були доволі вертикальними, а мешканці хотіли, щоб монастир бува десь внизу.

Так, Станіслав Жолкевський вирішив на прохання місцевих збудувати монастир, який згодом прославився чудесами. Там є чудотворна ікона святого Миколая, чудотворна ікона Божої Матері Верхрацької. Монастир також пережив облоги військові. Там навіть був вбитий козаками великий турецький військовий начальник. Турки хотіли за це знищити монастир, але вдалося відкупитися і його не зруйнували.

Радянська влада монастир закрила. Відкрили і відновили його вже за незалежної України. І тепер це один з відомих монастирів греко-католицької церкви, заснований у 1912 році.

Перевал та Янівське озеро, чим вони цікаві?

Дорогою ми піднялися складним серпантином на головний європейський водорозділ – Розточчя. Називається це місце так, бо розділяє басейни двох морів – Балтійського і Чорного. Із одного боку водорозділу всі річки впадають в Балтійське море, з іншої – в Чорне. Це тепер національний парк.

Далі на шляху – Янівське озеро. Його ще називають «Чорне» озеро. Раніше тут був Янів, зараз ця місцевість називається Івано-Франків. Іван Франко любив тут гуляти. У цій місцевості похована мама останнього польського короля Августа Понятовського Констанція. І ще тут є чудотворна ікона Божої Матері, яка називається Янівська або «Цариця Миру». На цьому півострові відпочивав польський король.

Розкажіть про найскладніший, але наймальовничніший відрізок маршруту.

Я мріяв пройти його з 2000 року, але він доволі складний і завжди не виходило з туристами, тому ми їхали іншими шляхами в об’їзд. Я пройшов його вперше. Після Брюховичів ми в Бірках повернули в напрямку Рокитне-Буковина, проїхали через села Рокитне, Поляни, Мокротин і виїхали в Жовкву, а з Жовкви на Крехів вже за маршрутом.

Журналістка Tvoemisto.tv, яка 25 км ділянки подолала за чотири години, склала кілька порад для подорожніх, які захочуть проїхати ділянку на велосипеді:

 

  • беріть із собою спрей від комарів;
  • вдягайте якомога щільніший одяг, який максимально покриває усі частини тіла, дорогою трапляється багато колючих кущів, які можуть травмувати шкіру;
  • обирайте одяг, який вам буде не шкода замастити, а в деяких випадках навіть викинути.

«Твоє місто. Твоя країна»

Фото і відео Дар'ї Кучер

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!