Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Що робитиме «Голос» у парламенті. Експертний аналіз передвиборчої програми партії

6700 0
Tvoemisto.tv продовжує цикл інформаційно-просвітницьких матеріалів у межах проєкту «Прозорі вибори», присвячених аналізу передвиборчих програм політичних партій, що претендують на місце у парламенті. Наступна на черзі — програма «Голосу».

Політична програма партії «Голос» доступна на сайті партії, була ухвалена 2019 року. Її скорочений варіант є передвиборчою програмою і доступний на сайті ЦВК.

Програма складається з 1042 слів, 7670 знаків, займає 4 сторінки формату А4, на яких викладено вектори діяльності партії, погруповані в п’ять розділів.

Пріоритети програми

У внутрішній політиці «Голос» планує налагодити ефективну антикорупційну систему та зробити державний апарат компактним, скоротивши «непотрібну частину його функцій». Крім того, партія збирається надавати державні послуги громадянам і бізнесу через сучасні електронні інструменти.

У зовнішній політиці орієнтирами є курс на набуття членства в ЄС та посилення безпеки України за рахунок приєднання до НАТО. Також партія виступає за притягнення Росії до відповідальності за злочини, зокрема за вбивство українських громадян.

Економічну сферу партія хоче розвивати за зразком розвитку інформаційних технологій в Україні. «Деолігархізація, антикорупційна система і сучасні технології дозволять нам ефективно і прозоро накопичувати й витрачати державні кошти», — сказано в програмі. Також «Голос» має намір зміцнювати енергетичну незалежність України, зменшувати вплив Росії на український експорт, спрощувати процедури торгівлі та посилювати економічні зв’язки з Європою.

У військовій сфері основна мета партії — повернення територій та перемога у війні «за право України на самовизначення», безкровна деокупація «загарбаних територій» і безпечна реінтеграція людей, яких Росія зробила заручниками. «Голос» виступає за якісне забезпечення, підвищення навичок, армійське і професійне зростання, за комфорт військових і їхніх родин.

У соціальній політиці процедури отримання допомоги мають стати прозорими і зручними. «У нас є всі можливості, щоб мати якісні дороги та адекватні комунальні витрати», — зазначено в програмі. Партія обіцяє завершити реформу охорони здоров’я, і в результаті лікар зможе отримувати гідну винагороду за якісні медичні послуги. «Голос» приділитиме «належну увагу» внутрішньо переміщеним особам і громадянам України, що вимушені проживати на окупованих територіях.

Розвиток культурної сфери обіцяють провадити в руслі творення нових, сучасних культурних традицій, що «остаточно об'єднають українську націю, цементуючи її ідентичність». Також «Голос» планує припинити контроль олігархів над медіа, запровадивши жорсткі вимоги до редакційної незалежності ЗМІ, а також ефективно збирати й аналізувати інформацію про членів олігархічних груп за допомогою сучасних інформаційних технологій.

В сфері освіти партія хоче підвищити престижність професійної освіти серед молоді, конкурентність між університетами, а також зробити науку стратегічним пріоритетом держави. У сфері правосуддя партія планує створити «реальне правосуддя».

 

Читайте також: Що обіцяє і гарантує Самопоміч. Експертний аналіз виборчої програми

Що обіцяє «Голос»

  • Створити умови для якісного забезпечення, підвищення навичок, армійського і професійного зростання, комфорту власного побуту та побуту родин військових.
  • Зробити все необхідне для безкровної деокупації загарбаних територій і безпечної реінтеграції людей, яких Росія зробила заручниками, їх повернення до нормального, гідного життя.
  • Не допустити, щоб недостойні люди за хабар ставали суддями й прокурорами.
  • Завершити реформу охорони здоров’я за принципом «гроші ходять за пацієнтом» і досягнути того, щоби держава справедливо платила за необхідні медичні послуги для пацієнтів на всіх рівнях допомоги.
  • Підвищити престижність професійної освіти серед молоді.
  • Підтримувати внутрішньо переміщених осіб так піклуватись про українців на окупованих територіях.
  • «Крим — це Україна. Це наш принцип, і ми будемо його неухильно застосовувати».

 

Яку аргументацію використовує партія

Партія послуговується радше емоційною аргументацією, вживаючи емоційно насичені слова та не описуючи механізмів досягнення сформованих завдань.

Емоцію злості викликають такі твердження: «недостойні люди за хабар стають суддями й прокурорами», «спаплюжена система правничої освіти»; «людей, які вчиняють великі злочини та обкрадають країну, в Україні не карають. Навпаки — вони почуваються в безпеці й можуть сміятися нам в обличчя»; «нелюдські умови у медичних закладах», «десяток «хазяїв життя» не має права контролювати національну політику та інформаційне поле».

Емоцію націоналізму живлять такі слова: «громадяни України мають нарешті пишатися тим, як використовуються їхні податки»; «наші надії ми підкріпимо реальними діями, котрі наблизять нашу перемогу. Перемогу українського духу. Перемогу справедливості»; «доб’ємося гідної позиції України на міжнародній арені».

Основні цінності та ідеологія партії

Ціннісними орієнтирами для «Голосу» є держава, що забезпечує комфорт і безпеку, «справедливість», «розумне використання державних і приватних ресурсів», «справедлива платня за необхідні медичні послуги», «гідна винагорода», «гідна кар’єра», що є складовою радше соціалістичної ідеології.

Націоналізм присутній у твердженнях «об'єднати українську націю, цементуючи її ідентичність», «перемога українського духу. Перемогу справедливості».

Загалом партію можна назвати центристською.

Особливі ознаки програми

Програма побудована на протиставленнях, що здійснює ефект емоційного залучення. Зокрема, шість разів у документі використали конструкцію з «а не»:

  • економіка має жити, а не імітувати життя;
  • держава для людини, а не громадянин для чиновника;
  • культура — місце сили й духу, а не майданчик для бездуховних і знесилених тощо.
     

Протиставлення присутні і в інших формах: «парламент: від кривого дзеркала до прозорості»; «Крим — не розмінна монета в переговорах з агресором. Крим — це Україна».

Можна відзначити й інтерактивність партійної програми, бо в ній є взаємодія з читачем: «Ми не маємо ілюзій: намагання побудувати в країні успішну технологічну економіку неодмінно викличе опір з боку олігархів… як ми плануємо їх подолати? Читайте далі».

Соломія Кривенко,

кандидатка політичних наук, учасниця експертної групи «Свідомі вибори»

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото УНІАН 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!