фото: Wikimapia

фото: Wikimapia

Що відбувається у Палаці Хоткевича та чому там знову не обрали керівника

3902 0
Цього разу комісія не допустила до участі в конкурсі одну з претенденток на посаду директорки Палацу. Конкурсантка запевняє, що радитиметься з юристами.

Львівський Палац культури імені Гната Хоткевича працює у Львові з 1934 року. Це один з найбільших культурних центрів міста, адже великий зал налічує 597 місць, що на 50 більше, ніж у Театрі Лесі і на 200 більше, ніж в Першому театрі. До того ж, у Палаці функціонують вокальний і три танцювальних ансамблі, студія образотворчого мистецтва, дві театральні студії, школа англійської, театр Domus.

З 2017-го установа залишилась без директора. Ігоря Мартиненка звільнили з посади після того, як  застали на роботі нетверезим, згодом він спробував поновитись, проте його таки  звільнили.  Обрати керівника Палацу  мали б демократично, за результатами конкурсу. Проте вже декілька разів конкурс проходить безрезультатно.

Кореспондент Tvoemisto.tv вирішив з'ясувати, що ж відбувається у Палаці Хоткевича, якою бачать стратегію розвитку претендентки на посаду та чому одній із конкурсанток відмовили.   

«Є нюанси»

Цього разу на пост директора, а точніше директорки міського Палацу культури імені Гната Хоткевича претендували теперішня в.о. директорки Палацу Оксана Гузь і представниця мистецького середовища Львова, засновниця культурної агенції «Лінія Втечі» Роксоляна Мицько.

В середу, 20 лютого, відбулося перше засідання конкурсної комісії, на якому мали розглянути представлені документи, ознайомитися з кандидатами і визначити дату наступного засідання. Під час обговорення виявилося, що рекомендаційні листи однієї з кандидаток не підписані.

«Секретарка комісії проінформувала, що в пакеті документів пані Роксоляни Мицько є рекомендаційні листи, але вони незасвідчені підписами тих осіб, які їх надали. І члени комісії хотіли перевірити, чи справді зазначені люди давали ці рекомендаційні листи. Була пропозиція звернутися до авторів листів телефоном, аби  дізнатися, чи взагалі вони знають про ці  рекомендаційні листи», – пояснив  ;Tvoemisto.tv голова комісії, директор Дому Франка Богдан Тихолоз.

Читайте також: Палац Хоткевича співпрацюватиме із культурним центром Любліна

Йдеться про рекомендаційні листи від колишньої начальниці управління культури ЛМР, а сьогодні народної депутатки України Ірини Подоляк і засновника мистецької формації «Відкрита група» Павла Ковача.  Члени комісії отримали усне підтвердження телефоном, що зазначені люди справді надавали свої рекомендації щодо Роксоляни Мицько, проте цього виявилось недостатньо.

«Неправильно оформлені листи довільної форми»

Комісія досить довго вирішувала, як знайти вихід з ситуації. «До 7 лютого було достатньо часу, аби підписати будь-які документи і передати їх поштою навіть з іншого кінця планети. Це абсолютно нормальна практика рекомендаційних листів. Є доступ до різних поштових сервісів і до електронної пошти», – прокоментувала ситуацію під час комісії Оксана Гузь. 

Всі члени комісії погодилися з її думкою. І знову після тривалого обговорення прийняли рішення не допустити Роксоляну Мицько до конкурсу.

«Я особисто і ще один член комісії голосували за те, аби допустити до участі в конкурсі Роксоляну Мицько. Я вважаю, що конкурс має відбуватися на конкурентних засадах. Неправильно і нецікаво, коли обирають лише з однієї кандидатури. Але також я згоден з тим, що пані Роксоляна не дотрималася умов конкурсу, і в листах, які вона подала, авторство не було нічим засвідчене. Роздрукувати можна будь-що – треба дотримуватися термінів, і документи мають бути подані в належному вигляді», – прокоментував ситуацію Богдан Тихолоз.

Сама ж Роксоляна Мицько вважає, що комісія поставила дотримання формальностей вище за конкурс. Вона запевняє, що в міській раді документи прийняли і не попередили про те, що бракує підписів.

« Я вважаю, що, якщо там є імена публічних людей, які надали мені рекомендації, листи не потребували конкретних формальних підписів, бо ми живемо не в ту епоху, коли все має бути написане від руки. Комісія сказала, що вони бояться судових рішень, що на них звернуть увагу», – додала конкурсантка у коментарі Tvoemisto.

Натомість у управлінні культури кажуть, що попереджали  Роксоляну Мицько про брак підписів на документах.

Читайте також: Як можуть змінити громадський простір біля Палацу Хоткевича

«Коли кандидат подає документи, згідно з переліком, наведеним в Законі України про культуру, то людина, яка відповідальна за прийом, обов’язково їх передивляється і, якщо щось не так, попереджає кандидата. Ця людина не наділена повноваженнями відмовити кандидату і не взяти його документи.  Далі документи виносять на розгляд конкурсної комісії, яка колегіальним рішенням уже вирішує», – повідомила в коментарі Tvoemisto.tv начальниця управління культури ЛМР Наталя Бунда.

Натомість Роксолана Мицько має намір проконсультуватись з юристами. «До мене вже звернулися юристи, які пропонують подавати до суду. На це є кілька причин, але чи вартує ця гра свічок. Немає двох підписів – і все закінчилося. До мене не було жодних питань. Мало бути хоча би дві розлогих думки, а мою думку категорично виключили», – каже Роксоляна Мицько.

Що чекає на Палац Хоткевича?

Оксана Гузь працює на своїй посаді з травня минулого року. Серед своїх головних здобутків на посаді називає нову стратегію розвитку та статут Палацу культури, також активну діяльність установи в інформаційному просторі, зокрема і в соціальних мережах. Що стосується самого приміщення – це стосується галереї на першому поверсі, а також облаштування камерної сцени театру в просторі «Гнатів льох». В її планах – зробити Палац більш сучасним, оновити все, починаючи із зали і каналізації, на роботу з якими вже оголошено тендер до нового залу і сучасної апаратури. Також в планах – спільна робота з квітня з Львівською кінокомісією.

Читайте також: «Можна пагромче і на русскам». Як у Львові обговорювали громадський простір біля Палацу Хоткевича

Роксоляна Мицько пропонує зберегти автентичний вигляд будівлі Палацу як пам’ятки архітектури функціоналізму і в той самий час, створити там зону для коворкінгу між митцями і креативним кластером, запровадити гуртки і освітні практики для всіх вікових груп, нові майстерні та експозиційні простори, а також зону активного відпочинку і впровадження нової освітньої програми для неформального культурного розвитку. Крім того, в планах – створення медіатеки і музейного простору на базі Палацу Хоткевича.

Читайте також: «Кузнєчік» без нафталіну. Що відбувається з Палацом Хоткевича

Повну програму Роксоляна запропонувала представити разом з Оксаною Гузь, але поза конкурсом. Роксоляна більш налаштована представити програму для загального доступу в мережі.

Наступне засідання конкурсної комісії щодо посади очільника міського Палацу культури імені Гната Хоткевича заплановане на 5 березня.

Подивитися повне відео попереднього засідання можна за посиланням.

Андрій Костюк

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!