На правах реклами

Школа по сусідству. Як навчальні заклади можуть вдало функціонувати біля дому

7076 0
1 вересня цього року у житловому комплексі «Обрій-2», що на вул. Малоголосківській, 30а відкриється інноваційний простір GlobalKids – садок та школа. Відразу після садочка діти зможуть ходити в школу, у вже знайомому для себе середовищі, не покидаючи межі кварталу. Це зручно, бо економить час батьків, безпечно, адже територія закрита і під наглядом, а також не потрібно водити чи навіть возити дітей на позашкільне навчання в інші заклади – все зосереджене в одному місці.

Просторі класи, спортивна зала, їдальня, великий майданчик для занять на свіжому повітрі та відпочинкові зони, які так полюбляють учні. У такій школі хочеться вчитися. Якщо вона ще й інноваційна, з оригінальним навчальним процесом, то й поготів. А що, коли в омріяному районі, де купили або думаєте придбати житло, нема ані садка, ані школи, чи ж у навчальних закладах дітям не вистачає місць. У такому випадку школа може бути зовсім поруч із житлом або у й самому серці – усередині будинку.

Як у світі?

Сьогодні по цілому світу відкривають садки, школи та гімназії у різних установах та локаціях – у центрі міста, густонаселених районах, багатоповерхівках. Це вигідно для учнів та їхніх батьків, адже школа біля дому, роботи чи по сусідству спрощує життя.

Наприклад, у лондонській висотці замість приватного тренажерного залу, кінотеатру чи іншої захоплюючої концепції, яку так часто в комерційних цілях використовують на перших поверхах будівель, розташувалась початкова школа. При цьому вона вдало функціонує і розвивається поруч із сучасними кімнатами, просторими вітальнями відкритого планування та панорамним видом на місто. Під радісний хаос тут школярі не лише вчаться, а й відпочивають, займаються спортом та розважаються.

Читайте також: Кожен п'ятий урок англійською. У Львові відкривають нову приватну школу

У житловому кварталі швейцарської Лавіньї розташовані школа-інтернат та центр діяльності для дітей. Вони разом з іншими будівлям, як от два житлові будинки, ресторан, адміністративні приміщення мають спільний відкритий простір.

Ще одна школа, яка успішно функціонує у густонаселеному мікрорайоні, розташована у Чикаго, що у США. Йдеться про школу від коледжу імені Вільяма Джонса. Щоправда, вона спроєктована вертикально: відкриті тераси, основні академічні простори і навіть басейн розташовані на семи поверхах. При чому поруч вдало розміщені житлові та офісні будівлі.

У ще одному американському місті – Нью-Йорку – на перших чотирьох поверхах хмарочоса функціонує державна школа The Riverside Center School. Вона розташована у межах комплексу будівель Ріверсайд-центру Естелла на західному боці Манхеттена. У навчальному закладі є понад 20 навчальних класів, а ще музичні, образотворчі класи, бібліотека та їдальня.

А ось у Брукліні у 23-поверховому хмарочосі функціонує ціла музична школа. Зокрема, Бруклінська музична академія займає два поверхи, а усе решта – доступне житло.

А як же у Львові?

За словами співзасновниці та очільниці проєктів ThinkGlobal Lviv та GlobalKids Надії Дубченко, вул. Малоголосківська – один з мікрорайонів Львова, що активно розбудовується.

Через велику кількість квартир у молодих сімей виникає потреба у дитячому садочку і школі. Тож, коли подружжю Михайлові та Надії Дубченко запропонували відкрити в районі приватні заклади освіти – садок та школу, вони радо погодилися, адже мають у цьому досвід.

Школа та садок розміщені поруч із житлом – на 1 та 2 поверхах багатоповерхівки. Працюватимуть вони, які і решта навчальних закладів Львова, – із понеділка по п’ятницю.

«На сьогодні у Львові успішно функціонують вже дві приватні інноваційні школи бренду ThinkGlobal та дитячий садок GlobalKids. З вересня цього року заплановане відкриття ще однієї школи та садочка по вул. Малоголосківська, 30а. Це вже буде третя успішна школа», – каже Надія Дубченко.

За її словами, батьки та діти їм довіряють, тому у школи мережі ThinkGlobal Lviv переходять з року в рік, довіряючи найцінніше – освіту і розвиток своїх дітей.

«Це показник того, що ми робимо корисну справу і рухаємося у правильному напрямку. Ми відповідальні і наполегливі, адже реалізовуємо нашу місію: виховати нову українську інтелектуальну еліту», – додає співрозмовниця.

Садок та школа, які відкриють свої двері вже на початку осені, з нового навчального року – це заклади повного дня, вони працюватимуть з 09.00 по 19.00. У першій половині дня відбуватиметься основний навчальний процес, а після обіду – гуртки, майстер-класи та інші розвиваючі активності.

У проєкті школи є простора їдальня, тематично оформлені класи, спортивна зала, відпочинкова зона, холи. Також поблизу приміщення передбачений великий майданчик на відкритому повітрі.

За словами Надії Дубченко, над проєктом працювали і архітектори, і ландшафтні дизайнери, і психолог, аби максимально комфортно та ефективно спроєктувати весь простір.

«Кожен учень зможе обрати собі те, що найбільше подобається, до чого має хист та натхнення», – каже очільниця проєктів ThinkGlobal Lviv та GlobalKids Надія Дубченко.

За словами співрозмовниці, у приміщенні завершують ремонтно-оздоблювальні роботи, щоб вже восени розпочати повноцінне навчання. Із вересня у школі на вул. Малоголосківська, 30а будуть тільки початкові класи, від нульового (підготовка до школи) до п’ятого. Загалом планують набрати 7 класів, у кожному з яких буде не більше 16 учнів.

Зараз триває активний набір у школу. 29 липня тут відбудеться День відкритих дверей, тож усі охочі можуть прийти о 19.00 та оглянути територію, дізнатися більше про концепцію школи та можливості і перспективи навчання.

Зважаючи на карантинні умови, кількість місць обмежена, тому всіх охочих, які хочуть потрапити на презентацію та знайомство, просять заповнити реєстраційну форму. За кілька днів до події менеджер сконтактує та уточнить деталі.

Про презентацію інноваційного простору GlobalKids – садок та школа, те, які умови там пропонують та за якими методиками навчають, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!