На правах реклами

Інтегровані уроки та хвильові занурення. Як у Львові відбувається навчання в КМДШ

5017 0
Цими вихідними у львівській школі повного дня КМДШ, що на вулиці Угорській, 12е, відбулись Дні відкритих дверей. Тvoemisto.tv заглянуло у шкільне середовище, аби зрозуміти, яке навчання тут пропонують і хто може тут навчатися.

Інноваційна, вільна від гаджетів, зі сучасним підходом, без портфелів, шкільної форми та дзвінків. У такій школі хотіли б вчитися чи не усі. У сучасних кабінетах практикують нові методики навчання та індивідуальний підхід до кожної дитини, вчать використовувати креативне мислення, а в старших класах – профорієнтацію. Учні отримують практичний досвід, у цікавій формі знайомляться зі світом, стають впевненими особистостями, а головне – вчаться творити своє майбутнє.

Локація та безпека

Школа розташована у районі Нового Львова, на вул. Угорській, 12 е. Це повністю нова будівля площею майже 8 тис. м. кв., куди школярі та педагоги переїхали менше року тому. Приміщення збудували, враховуючи усі освітні потреби дітей. Будівля чотириповерхова, з кількома входами та виходами, розділена на блоки. Зараз тут навчаються близько 350 дітей, хоча розрахована на понад 550 учнів.

Територія школи велика і повністю закрита, відтак діти можуть безпечно виходити у внутрішній дворик на прогулянки, на футбольне чи тенісне поле на заняття.

До речі, будівля нової приватної школи КМДШ отримала високу нагороду на щорічній архітектурній премії Ukrainian Urban Awards, зокрема, у номінації «Архітектура державних, муніципальних і соціальних об'єктів». Проєкт школи розробили архітектори львівської компанії AVR Development.

У школі подбали про безпеку та санітарно-гігієнічні норми. На вході обладнана рамка температурного скринінгу. Перед початком занять кожна дитина вимірює температуру та допускається до навчання лише за умови, що вона здорова.

Сам вхід обладнаний системою контролю – у батьків та працівників школи є спеціальні електронні перепустки, завдяки яким вони можуть заходити всередину. Покинути територію діти можуть лише за заявою батьків чи у супроводі дорослих.

Без портфелів, але з індивідуальним підходом

КМДШ – це мережа українських шкіл із 9-річним досвідом. У Києві таких шкіл є дві, у Львові наразі одна. Загалом, у планах – створити до 10 шкіл у різних містах України.

Навчання у школі повного дня триває з 9 ранку до 18 вечора. Школярі можуть навчатися від підготовчого, так званого нульового класу, і аж до 11-го. Здебільшого на паралелі є по два класи, у кожному з яких навчається до 18-20 учнів.

Школа повністю ліцензована, відтак, після її закінчення діти отримують атестат державного зразка.

Як зазначила директорка школи КМДШ Любов Собко, яка працює тут із першого дня її відкриття, основна місія школи – це дати дітям поштовх до розвитку і зробити так, щоб вони самостійно творили своє майбутнє.

Минулого року всі викладачі мережі шкіл проводили з’їзди і за результатами уклали академічний стандарт школи. Загалом у школі діє унікальна освітньо-формаційна програма, орієнтована на розвиток компетентностей та формування цінностей. Вона складається з 60% інваріантивної частини (незмінної) і 40% – варіативної (вчитель додає своє).

У молодших класах практикують «хвильові занурення», у середній – проєктні, а у старшій – професійні. Це означає, що всі предмети вивчаються комплексно, з опрацюванням великої кількості інформації, пов’язаної з темою хвилі, а не лише те, що передбачене програмою. Завдяки цьому вони непомітно для себе охоплюють увесь потрібний матеріал. Кожна тема у школі завершується проєктом.

У кожної дитини є своя індивідуальна парта та індивідуальна шафка, де вона зберігає особисті речі.

У молодшій школі класи обладнані проєкторами, в старшій – мультибордами.

Особливістю КМДШ є те, що школа є вільна від гаджетів, а також, що сюди можна не носити шкільних портфелів.

«Вранці на рецепції діти залишають усі свої гаджети, а забирають ввечері. Все те, що вони люблять робити зі своїми телефонами чи планшетами, ми професійно і навчально замінюємо. Наприклад, якщо це фотографії, то у нас є курс фотомистецтва, якщо відео – є медіастудія. Також наша школа  без портфелів. Освітній процес організований так, що усю роботу діти виконують у школі, під час навчального дня», – пояснює Любов Собко.

У другій половині дня, після відпочинку та виконання всіх завдань, діти розходяться на студії, відповідно до своїх інтересів. Їх тут чимало – це і шахи, робототехніка, конструювання, калейдоскоп наук, спортивні та танцювальні гуртки.

У школі діє 12-ти бальна система, хоча рік тому тут запустили модульну 100-бальну систему. За успішністю своїх дітей батьки мають змогу спостерігати у будь-який час та момент, адже у кожному класі діють електронні щоденники.

Оскільки львівська КМДШ є з поглибленим вивченням англійської мови, таких уроків тут багато. Іноземну мову також інтегрують у все. Її вивчення розпочинають з нульового класу. Спочатку по 3 заняття у тиждень, а з 3 класу – по п’ять та додається заняття з носієм мови. Починаючи з 3-го класу вводиться ще одна мова. Наразі на вибір є німецька і французька.

Школа є офіційним сертифікованим центром підготовки до тестувань Кембриджського університету. Діти, які є учнями КМДШ, і не лише вони, мають змогу підготуватись до здачі тесту та отримати офіційне підтвердження своїх навичок.

Команда професіоналів

Ті, хто працюють у КМДШ, а це близько 120 педагогів і людей, які займаються адміністративною роботою, – молоді та натхненні.

У кожному класі є вчитель і його помічник, який допомагає у навчальному процесі. У початкових класах – це тьютори, у старших – ментори. Крім допомоги у навчанні, виконанні завдань, вони дбають і про психологічний стан у класі, організовують простір.

Цікаво також те, що як в університеті, у КМДШ всі педагоги поділені по кафедрах, що дає можливість робити авторські курси.

Крім навчання, викладачі у межах школи та кафедри беруть учать у міжнародних поїздках. Наприклад, КМДШ співпрацює з канадською школою, тож до карантину вони постійно їздили в Канаду, практикували програми обміну.

Не лише розумні, а й ситі

У школі КМДШ зробили акцент також на харчуванні. У їдальні, яку тут назвали «Кідс кафе» є роздаткова лінія, де кожен може собі обирати їжу із двох страв.

Загалом годують у школі дітей тричі: під час сніданку, обіду та підвечірка. Меню також різне, на вибір: звичайне, вегетаріанське та безлактозне.

Є тут й кафе, але воно швидше розраховане для дорослих – тих, хто приводить дітей на навчання чи забирає ввечері.

Увесь вільний час, після школи чи під час перерв, самі діти мають змогу відпочивати у коридорах, де спеціально обладнали ігрові та відпочинкові зони.

Умови вступу

Перед вступом до школи, КМДШ пропонує ознайомчу зустріч з батьками. Для дітей, які вступають у 0, 1 чи 2-й клас, та їхніх батьків проведуть спільну співбесіду. Якщо у 3-й і вище – то тестування. Зокрема, з математики, української та англійської мови.

Підготовчий клас – це діти за рік до школи. У класі по 15-16 діток. Тут відразу з ними знайомляться майбутня вчителька і тьютор. Діти також тут перебувають з 9 ранку до 18 вечора. Заняття відбуваються в ігровій формі, є короткими за тривалістю, але з навчальним нахилом – вчать англійську, підготовку до письма, букви та цифри.

Вступ до КМДШ триватиме до кінця літа. Зареєструватися на Дні відкритих дверей можна за посиланням.

Ольга Шведа

Фото Надії Марченко та КМДШ

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!