Фото: Андрій Костюк

Фото: Андрій Костюк

«Сходіть до сповіді»: як минули громадські слухання щодо території біля Винниківського озера

8632 6
Про все, що планують збудувати довкола Винниківського озера, і не тільки.

12 березня у винниківському культурному центрі «Дозвілля» відбулися громадські слухання щодо детального плану території, яка межує з містом Винники, зокрема, і з Винниківським озером. Її планують перетворити на рекреаційну зону з гірськолижними витягами та вузькоколійкою. Проект пов'язують із депутатом ЛМР та бізнесменом Григорієм Козловським, який вже облаштовує територію безпосередньо біля озера.

Tvoemisto.tv відвідало громадські слухання і занотувало найцікавіше про трамвай на Винники, ідеї Григорія Козловського і, звичайно, про дерева.

Трамвай до Винників

Після презентації детального плану території поблизу Винниківського озера відразу заговорили про доцільність будівництва трамвая у Винники. Презентував цю ідею особисто Григорій Козловський. Щоправда, точного проекту трамвая ще немає, а тому він розповів про приблизну стратегію будівництва.

Читайте також: Дістати колію з кущів. Чи поїдуть електрички на Знесіння та Личаків

«Я не інвестор, я тільки генератор ідеї. Цього року маємо закладені кошти на проектну документацію. Вартість трамвая на Винники буде близько чотирьох мільйонів євро», – каже депутат. 

За його словами, спершу трамвай хотіли протягнути до Винниківського мосту, де планували облаштувати кільце для розвороту і автобусну станцію. Втім, попередньо вирішили облаштувати кільце біля офтальмологічної поліклініки на в’їзді до міста. Один з варіантів будівництва передбачає, що трамвайний маршрут протягнуть повз дріжджевий завод «Ензим» до кінцевої зупинки другого трамваю на вулиці Пасічній. За словами Григорія Козловського, це буде одноколійка з двома-трьома вагонами на маршруті.

Крім того, він розповів, що в офтальмологічній поліклініці зараз триває ремонт. По його завершенню туди перенесуть міську раду Винник, облаштують в будівлі філію банку, відділення ЖКГ і ЦНАП. До того ж, чиновник зазначив, що всі роботи Львів виконуватиме за свої кошти.

Читайте також: Як змінювалося Винниківське озеро з роками. Раритетні фото

Від нової автобусної станції так само не відмовляються. Її планують розташувати навпроти поліклініки і виділити для неї 0,5 га площі. Для цього, можливо, навіть посунуть наявну Хресну дорогу.

Дерева

На схилах, де Григорій Козловський планує облаштувати футбольні поля, вирубують ліси. Це підтвердив і сам бізнесмен, на цьому ж під час громадських слухань наголосила і одна з мешканок Винників.

Багатьох присутніх старшого віку ця проблема особливо занепокоїла, адже там є такі дерева, які вони висаджували особисто. За їхніми словами, не зрізаними лишились тільки декілька дубів.

«Маємо приклад Буковелі, Австрії, Швеції. Чи там будували, не зрізаючи дерева? Так, там ведеться рубка дерев. Вирізається сад, якому 100 років. Дерева там вже погнили. Якщо це ваші дерева, що вони роблять на землі області?», – висловив свою позицію Григорій Козловський.

На це мешканці порадили депутату ЛМР сходити до сповіді, а він і сам сказав, що цього року ще не ходив. 

Втім, він так і не сказав, хто дав дозвіл на вирубку лісів і куди потім іде весь зрубаний ліс. Цікавим також є те, що, за словами Григорія Козловського, презентований детальний план – більше чернетка, проект на рівні ідеї і розробки стратегії. У той самий час, дерева вирубують вже.

Фото користувача Anton Haustoff у спільноті Варта-1

Зсуви грунту

Потім мешканці Винників звернули увагу на схили, де планують збудувати футбольні поля. Нагадаємо, на ділянці, що з півночі обмежена автодорогою Н 02, розташують чотири футбольні поля розмірами 72х50 м, 50х30 м, 30х20 м та 15х10 м. Ще чотири футбольні поля матимуть розміри 105х68 м, одне з яких обладнають трибунами на 5 тисяч місць.

У присутніх виникло питання щодо можливих зсувів ґрунту на цій території. Тим паче, якщо дерева вирубають, а південніше рекреаційної зони вже розташовується озеро.

Читайте також: Вузькоколійка та гірськолижні витяги. Як планують змінити територію біля Винниківського озера

Головний архітектор проекту Андрій Ігнатюк запевнив, що будуть вжиті всі необхідні інженерні заходи, будуть дренажі і підіпірні стінки. Втім, це не будуть бетонні стіни. За словами архітектора, максимум – це земляні відкоси з новими зеленими насадженнями і вже наявними дубами.

Прикладом для винниківського проекту стане стадіон Арламов у Польщі – арена на 770 місць, розташована також на схилі. Варто зазначити, що польський стадіон також є частиною великого готельного комплексу.

Стадіон Арламов на території однойменного готелю, Польща

Гірськолижний спуск

У східній частині ділянки пропонують розташувати траси для велосипедного та гірськолижного спорту й прилеглу інфраструктуру (крісельні та бугельні підйомники тощо). У південній частині спусків – нижні станції витягів та канатну лазанку. За словами Григорія Козловського, для цього потрібно буде вирубати ще 3-7 га лісу, але «по-іншому ніяк».

«Трасу встелимо сучасною травою, на якій можна буде кататися навіть влітку. Покриття дозволить тримати сніг до температури 5 градусів тепла. Крім того, потрібна вода і озеро, аби працювали снігові пушки», – сказав він.

На закиди щодо вирубки лісів депутат відповів коротко: «Поїдьте в Буковель. Там рубали і далі рубають. На то і є рекреаційна зона, щоб наші діти даунами не росли».

Мешканцям ідея спуску сподобалася, але виникла пропозиція облаштувати його на Кайзервальді. Як зазначив Андрій Ігнатюк, на тій території ненормативна ширина і великий контр-ухил. До того  ж, через приватні території, немає можливості зупинитися після спуску з траси.

Межі

«Є межа ідеї, але чіткої межі проекту немає», – слушно підмітила одна з учасниць слухань. Вона хотіла почути від Григорія Козловського, які межі матиме проект рекреаційної зони, адже «приблизно 20 га» ніяк не є точною цифрою. Крім того, ділянок довкола цієї території немає, а тому визначити межі за прилеглими ділянками не вийде. 

На це юрист інвестора відповів коротко – територія не накладається на жодну з земельних ділянок, а її межі встановлюватимуть разом з містобудівними умовами та обмеженнями.

Закінчилися слухання ліричним монологом Григорія Козловського про бажання побудувати комплекс.

«І мене ніяка тьотка не зупине!», – зазначив він.

Зазначимо, що подати свої пропозиції та запитання щодо детального плану можна до 1 квітня в департамент архітектури та містобудування ЛОДА:  вул. Винниченка, 18; тел. +38 (032) 261-49-81; факс: +38 (032) 261-01-39; e-mail: [email protected].

Андрій Костюк,

фото автора

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!