Фото з мережі Фокстрот

Фото з мережі Фокстрот

Чи справді в Україні виник дефіцит техніки і яка ситуація на ринку

2859 0
Із початком російського вторгнення в Україну, за даними Forbes, почали ввозити на 50% менше побутової техніки. Левову частку запасів смартфонів та різної техніки українці викупили для допомоги фронту, частина згоріла внаслідок пожеж на складах від влучань ракет чи снарядів. Крім того, значно ускладнилися логістичні маршрути доставки, оскільки небо та морські порти закриті для вантажних суден та літаків. Tvoemisto.tv поспілкувалося із найбільшими продавцями побутової техніки на ринку, щоби з’ясувати, чи є проблеми із дефіцитом техніки, і чи зникли нарешті із полиць російські товари.

Які є проблеми із технікою

Представники великих мереж спостерігають певний дефіцит деяких моделей смартфонів, планшетів, ноутбуків та загалом недорогої персональної електроніки. У коментарі Тvoemisto.tv директор напрямку «Побутова техніка» мережі «Епіцентр» Олександр Величко пояснює, що дефіцит пов’язують зі зміною логістичних процесів, ризиків та дефіцит палива. За його словами, деякі виробники та постачальники припинили роботу щонайменше до закінчення війни, а хтось втратив склади або увесь бізнес і вже не зможе його відновити.

По-друге, представництва великих виробників побутової техніки в умовах військового стану змінюють умови поставок та оплати за товар, намагаючись знизити власні ризики. До того ж більшість виробників перестали завозити товар на українські склади, відвантажуючи його напряму з Європи.

По-третє, через блокування українських портів, товари з країн Азії відвантажується в європейські порти, і тільки потім рухається до України. Це збільшує навантаження на сухопутні транспортні шляхи та кордони країни, каже Олександр Величко. Блокування морських портів суттєво знижує логістичні можливості, тому процес пошуку альтернативних шляхів забезпечення мережі товарами відбувається безперервно.

На можливості закупівлі товару також впливають подорожчання палива та дефіцит транспорту. До того ж курсові коливання та підвищення облікової ставки НБУ істотно обмежують доступ до фінансових ресурсів, які потрібні для оплати за товар.

Читайте також: «Не буде червоної доріжки». Чи виграє львівський бізнес від скасування мит на товари

Олексій Зозуля, СЕО «Фокстрот», у коментарі Тvoemisto.tv також зазначає, що раніше поставки реалізовувалися в основному з моря (Одеси) і розвозилися до центральних складських точок. Однак нині – всі поставки стали можливі лише транзитом через західний кордон, переважно Румунії, Польщі й Угорщини. У мережі намагаються поповнювати асортимент товарів і запустити нові логістичні ланцюжки, що дозволять завозити товар до країни.

«Фокстрот» на першому тижні війни втратив основний склад з товаром, що розташовувався у Гостомелі, що, зокрема, дуже вплинуло на звуження пропозицій для покупців. Із початку квітня мережа запустила резервний склад у Львові, тож зараз відвантаження товару в магазини відбувається двічі на тиждень.

У «Фокстроті» кажуть, що прогнозувати гострий дефіцит побутової техніки не варто, лише буде менше розмаїття асортименту і звуження модельного ряду.

Про зміну попиту на техніку

У мережі «Епіцентр» кажуть, що продажі значно скоротилися. У березні-квітні об’єм українського ринку скоротився на 50% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому темпи скорочення відрізнялися в залежності від категорії товару. Наприклад, категорія ТВ за вказаний період просіла приблизно на 70%, категорія побутової техніки – до 60%, а електроніка до – 40%.

Війна змінила не тільки обсяги продажів, а й логістику поставок.

«До війни ми забезпечували себе товаром фактично через всі канали поставок: імпортували самостійно, закуповували у місцевих виробників та дистриб’юторів. Зараз через припинення роботи частини контрагентів у нас зростає частка власного імпорту. При цьому ми продовжуємо співпрацю з усіма можливими постачальниками та виробниками на території України. Більшість товару постачається з Європи або через європейські порти», – говорить Олександр Величко.

Читайте також: Російський бізнес у Львові та області. У кого можуть вилучити майно

За його словами, основними постачальниками були і залишаються українські представництва міжнародних виробників, як-от «Самсунг Україна», «Груп СЕБ Україна», «Вірлпул компані Україна», «Беко Україна», «Електроюкс ЛЛС» тощо. Поки що частки постачальників змінились не суттєво, бо багато компаній поновили свою роботу. Проте надалі через зміни умов співпраці, пов’язані з військовими ризиками, ситуація може кардинально змінитися, вважає Олександр Величко.

Він також каже, що раніше в «Епіцентрі» був російський сегмент, його представляли окремі моделі в декількох виробників, переважно в бюджетному сегменті. Утім вони запевняють, що уже замовили аналоги цих товарів з ринків Азії або Європи з подібними цінами та характеристиками. 

Олексій Зозуля, СЕО «Фокстрот», зазначає, що найбільший попит у них був спрямований на групи товарів, які допомагають бути на зв’язку (смартфони, стартові пакети, wi-fi роутери, повербанки, ноутбуки) і дрібна побутова техніки, переважно серед тих, хто вимушено покинув свої домівки (фени, мультиварки, електрочайники, електроплитки тощо).

У квітні-травні, за його словами, в Україну почали повертатися люди з-за кордону і це одразу відобразилося на структурі продажів, ситуація почала вирівнюватися і відновилися продажі холодильників, телевізорів. Щодо цін, то тут варто розуміти, що 95% ввезеної техніки – з-за кордону. Відповідно, цей асортимент прив’язаний до валюти, що у комплексі з геополітичною ситуацією та ускладненою логістикою та підвищення палива впливає на кінцеві ціни. Тому за деякими категоріями товарів ціни зросли на 10-15%.

Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!