візуалізація із засідання виконкому

візуалізація із засідання виконкому

«Не дати їм будувати, щоб до них підходили всякі жулікі». У Львові виник скандал через будову на Княгині Ольги

16118 0
У Львові на місці «Арсену» зведуть масштабний комплекс із житловими, комерційними та офісними будівлями. Сьогодні його будівництво погодили зі скандалом. Мешканці хвилюються, що масштабна забудова загострить інфраструктурні проблеми в районі, або ж унеможливить добудову моста і продовження трамвайного маршруту на вулиці Княгині Ольги.

У листопаді цього року на вул. Княгині Ольги, 120 у Львові демонтували торговий центр «Арсен», який працював там понад 10 років. ТЦ, що поблизу міського Центру зайнятості, закрили ще влітку.

Історія землі 

Раніше за планом зонування території Франківського району міста, ділянка, на якій був супермаркет, належить до зони Г-6, а саме – об'єктів торгівлі. У липні Львівська міська рада провела громадські слухання щодо зміни зонінгу. Із зони Г-6 цю ділянку перевели у зону Г-2, тобто зону громадської забудови, яка передбачає і житлове будівництво.

Ділянка понад 20 років є у приватній власності. У 2020 році її викупило ТзОВ «Євротек-девелопмент». Йдеться про ділянку розміром 1,7338 гектара у Франківському районі міста, на перетині вулиць Княгині Ольги, Наукової та Трускавецької.

Читайте також: У Львові замість «Арсену» на Княгині Ольги буде масштабний офісний комплекс та житло

За даними аналітичної системи YouControl, компанія зареєстрована у грудні 2020 року за тією ж адресою – вул. Княгині Ольги, 120. Виконавчий директор та засновник – мешканець пустомит Ернест Іщук. Також він керує Українською фундацією фінансового розвитку сільського господарства та об’днанням громадян «Український кредитний фонд».

ТзОВ «Євротек-девелопмент» займається будівництвом житлових і нежитлових будинків.

За даними із витягу кадастрового реєстру, речове право на ділянку компанія зареєструвала у серпні цього року. У ньому також йдеться, що вид використання землі – будівництво та обслуговування торгового центру.

Що будуватимуть

Минулого тижня стало відомо, що ТзОВ «Євротек-девелопмент» на місці «Арсену», має намір звести масштабний комплекс із житловими, комерційними та офісними будівлями. Концепцію забудови обговорювали на містобудівній раді.

Проєкт розробила компанія «AVR».«За планом забудови об’єкт розбиваємо на дві частини і між ними передбачаємо пішохідний бульвар. Сам об’єкт – це щось схоже на «Вікінг парк», який будують на вулиці Зеленій. Там передбачені будівлі з торгівельними функціями, об’єкти громадського обслуговування та житло», – каже представник архітектурної компанії.

Він роз’яснює, що підземний поверх запланований, як автостоянка на приблизно 500 місць. Перші поверхи будівель передбачені переважно під комерцію. Понад 2 700 метрів квадратних – це приміщення з громадською функцією. Загальна площа проєкту – понад 6800 м кв.

Комплекс перетинатимуть пішохідні променади та громадські простори, які інвестор обіцяє зробити цікавими із сучасним озелененням та вуличними меблями. Облаштують громадський простір і з боку церкви, а також забудовник обіцяє щонайменше 200 метрів квадратних відвести для медіатеки.

Комплекс матиме різну поверховість. Будівля поблизу храму матиме 8 поверхів, у південній частині будівлі матимуть 10-12 поверхів. Архітектор зазначив, що вище будувати не можна, бо є обмеження через аерорух.

Загалом у житловому комплексі будуть мешкати понад 900 людей, там заплановано 460 квартир.

Готові до скандалу

Сьогодні, 10 грудня, під час засідання виконавчого комітету погодили видачу містобудівних умов та обмежень на будівництво цього комплексу. Утім у малій сесійній залі розгорілась запекла дискусія. Схоже, міський голова до неї встиг підготуватись.

Під час сесійного засідання Львівської міської ради, яке відбулось 7 грудня, депутатка від фракції «Варта» Наталія Шелестак звернулась до міського голови з проханням відкласти розгляд цього будівництва на виконкомі, оскільки до неї звернулись мешканці, які тривожаться, що воно завадить добудові недобудованого моста на вулиці Княгині Ольги, його нині використовують, як автостоянку. Утім ЛКП «Львівавтодор» ще з літа цього року працює над транспортним моделюванням цієї розв’язки і незабаром має запропонувати рішення: добудувати чи знести.

Читайте також: У Львові дискутують про те, чи зносити міст на вулиці Науковій

На засіданні виконавчого комітету головний архітектор Львова Антон Коломєйцев запевнив, що будівництво відбуватиметься поза червоними лініями, і проєктуванню розв’язки воно не завадить, не важливо, якою вона буде однорівневою чи доведеться добудовувати міст.

«Це є зважений міксований об’єкт, у якому практично 50% на 50% поєднані житлові і нежитлові функції. Тут буде приблизно 600 робочих місць. Це насправді є повною відповідністю зоні Г-2 – зоні змішаної забудови», – зазначив Антон Коломєйцев.

Що забудова не заважатиме транспортній інфраструктурі запевнив і головний архітектор проєктів ДП «Містопроект» Юрій Столяров. Також слово мав і представник забудовника.

Згодом виступила депутатка від фракції «Варта» Наталія Шелестак, яка вкотре нагадала про звернення мешканців району. Зрештою, на засідання прийшли декілька депутатів від «Варти» і голова архітектурної комісії Олексій Різник, представник «ЄС».

Сварка тривала близько години. Міський голова наполягав на цій забудові, апелюючи до того, що це приватна земля, забудова не торкається розв’язки, а також дав слово працівниці управління освіти, яка зазначила, що у школах району є понад 200 вільних місць.

Мешканець мікрорайону Ростислав Вороновський наголосив, що через розбудову житлових комплексів у районі є проблема з транспортною інфраструктурою. Тому вони зареєстрували петицію про добудову моста. Він також розповів, що коли довідались про зміну цільового призначення на цій ділянці, і можливість нового будівництва, то намагались налагодити контакт із забудовником, утім не вдалось.

«40 років живу у цьому мікрорайоні і знаю, що тут і як, чого він потребує. Житлові квартали, які з’явились за останні кілька років, не підкріплені жодною інфраструктурою. Представник забудовника запевняв нас, що все, що стосуватиметься цього будівництва, будуть обговорювати з громадою, будуть консультації. Але цього не було. Від імені громади я наполягаю, щоб спочатку був розгляд нашої петиції про будівництво мосту, потім – розгляд цього будівництва з підписанням меморандуму і створенням робочої групи та напрацюванням нормальних, цивілізованих рішень», – наголосив Ростислав Вороновський.

Також під час засідання депутати говорили, що у мікрорайоні немає ні спортивних, ні рекреаційних зон, а Олексій Різник зазначив, що потрібно розробити однакові умови для всіх забудовників щодо розбудови інфраструктури.

Наприкінці дискусії міський голова, який до того майже не втручався у суперечку, висловився доволі суворо.

«У мене є прохання. Наступного разу, коли ми будемо розглядати містобудівні, які стосуються будови на міській орендованій землі, то кличте депутатів міськради. Бо коли люди мають у власності земельну ділянку і звертаються до міста з бажанням зробити там до тисячі робочих місць, вони приходять, а коли видаємо містобудівні на орендовану міську ділянку, депутати не приходять», – зазначив міський голова.

Він також доволі показово почав з'ясовувати, скільки землі отримав в оренду Назарій Бербека, депутат від «ЄС» у районі Під Голоско. Гелена Пайонкевич, керівниця юридичного департаменту ЛМР зазначила, що він отримав не менше 3 гектарів землі.

«Люди мають землю у приватній власності! Керівник «Містопроекту» говорить чітко, що жодних проблем з транспортною інфраструктурою тут немає. Будемо створювати проблеми підприємцям? Не дати їм будувати, щоб потім до них підходили всякі жулікі і вимагали хабарі?», – майже викрикував він.

Наталія Шелестак звинуватила Андрія Садового у маніпулюванні. Любомир Зубач, заступник міського голови з питань містобудування сказав, що йому погрожували, надсилали повідомлення, щоби не розглядати це питання на виконкомі. Наталія Шелестак також розповіла, що її «просили» не виступати на цьому засіданні і не ставати на сторону мешканців.

Наприкінці засідання Наталія Шелестак запитала, чи не має член виконкому Олег Лаврик конфлікту інтересів щодо цього питання. Він відповів, що ні. «Якби у мене був конфлікт інтересів, то я, б про це оголосив», – заявив він.

Зрештою, будівництво все ж погодили.

Додамо, що мікрорайон нині активно забудовують, чимало новобудов є на вулицях Княгині Ольги, Науковій, Трускавецькій. Нині у міській раді обговорюють, що саме робити із мостом на вулиці Науковій, який би міг покращити транспортне сполучення району із центром міста. ЛКП «Львівавтодор» має провести транспортне моделювання, після цього оберуть найбільш доцільний варіант. Водночас у коментарі Тvoemisto.tv голова бюджетної комісії Наталія Шелестак зазначила, що зараз тривають перемовини із нардепами із Львівщини, аби міст на Княгині Ольги добудували за державний кошт. 

Вікторія Савіцька

Візуалізація забудовника

Відео із засідання виконавчого комітету Львова

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!