Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Проти ЗНО і за «детектор брехні». Що пропонують кандидати у 118-му окрузі

3222 0
Тvoemisto.tv продовжує цикл інформаційно-просвітницьких матеріалів у межах проекту «Прозорі вибори». У ньому експерти аналізують передвиборчі програми як партій, так і кандидатів-мажоритарників з округів, що охоплюють територію Львова. На черзі — аналіз програм кандидатів у народні депутати у 118 окрузі. Це частина Личаківського і Шевченківського районів Львова та Пустомитівський район.

У 118 одномандатному окрузі Львова ЦВК зареєструвала 11 кандидатів. Під час аналізу їхніх передвиборчих програм експерти Tvoemisto.tv визначали «погане» — тобто те, що кандидати збираються долати і з чим планують боротися, — та «добре» — тобто цінності, однодумців та те, що планують запровадити і чого хочуть досягти під час роботи у Верховній Раді.

Галина Васильченко

Кандидатка від партії «Голос». Заступниця директора з економічних питань ПП «Корбіз», безпартійнa.

За що? У програмі виокремлено розвиток співробітництва між Львовом та сусідніми населеними пунктами Пустомитівського району: формування спільних систем транспортної комунікації та інженерних мереж. Йдеться в програмі і про впровадження єдиного електронного квитка, що трохи здивувало, як на програму для депутата Верховної Ради, але конкретизовано законодавчі ініціативи щодо «сміттєвих питань»: розширити відповідальність виробників і врегулювати використання палива, виготовленого з твердих побутових відходів (RDF).

Проти чого? Програма практично повторює програму партії та інших кандидатів-мажоритарників «Голосу». 

Читайте також: Що робитиме «Голос» у парламенті. Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Юрій Вуй

Самовисуванець. У своїй програмі називає себе майбутнім депутатом Верховної Ради та «свідомим громадянином цієї Великої країни України». Сама програма чітко складена з 15 пунктів, 10 з яких стосуються власне роботи депутата, а ще 5 — громадянина.

За що? Вболіває за зменшення кредитної ставки на іпотеку та бізнес до рівня 2-3%, зменшення податків на зарплати і для малого та середнього бізнесу та одночасне збільшення акцизів на тютюн/алкологоль і мито; контрактну армію, забезпечення житлом військовослужбовців-контрактників, за контроль стану освітлення, водо- та електропостачання, роботи транспорту і «забезпечення ритмічної та більш інтенсивної роботи автобусних маршрутів».

Проти чого? Має намір заборонити пропаганди насильства, скасувати ЗНО для вступників на платне навчання в бакалавраті і повністю скасувати ЗНО для магістратури.

Уляна Дорош

Балотується від політичної партії «Громадянська позиція». Програма Уляни Дорош, чинної депутатки Львівської обласної ради, розпочинається з цитати Лесі Українки «Вставай, хто живий, в кого думка повстала! Година для праці настала!». У ній зазначено про регулярні зустрічі з мешканцями, діалог, прозорість і відкритість.

За що? Вболіває за законодавчі ініцітиви, які мають стимулюватимуть розвиток Львова та Львівщини, гранти і і стипендії для молоді. Програма містить великий перелік створення і впровадження державних програм підтримки громадян: від соціальних гарантій і пільг до робочих і місць і навіть «іноземних інвестицій на соціальні програми для сільського населення». Також програма передбачає збільшення повноважень місцевих громад і їх фінансування.

Проти чого? Виборча програма містить один пункт «проти», який стосується розроблення державної програми боротьби з наркоманією, алкоголізмом та недопущення пропагування насильства.

Богдан Дубневич

Самовисуванець, чинний народний депутат, найдосвідченіший і найвідоміший політик серед кандидатів на цьому окрузі. На окрузі став ціллю №1 для критики з боку інших кандидатів. Тим часом у програмі з гаслом, що не мінялося всі останні роки — «І словом, і ділом», йдеться про «діяльність, спрямовану на консолідацію проукраїнських політичних сил» і майже немає пунктів «проти». Прикметно, що саме цей пункт висловлено особовим дієсловом «не входитиму», в той час як інші пункти переважно звучать як «докладати, забезпечувати, підтримувати, сприяти». Про пріоритети може свідчити і формулювання «захищати інтереси громади Пустомитівського району та львів’ян». Опорою в своїй діях називає «віру, рідну мову і землю батьківську».

За що? Програма Богдана Дубневича передбачає посилення місцевого самоврядування і підвищення рівня життя громадян. Головним завданням визначається законодавче забезпечення європейського курсу України, захисту української мови, підтримка національного виробництва і сільського господарства, у тому числі фермерських та особистих селянських господарств, будівництво нових шкіл, садків і лікарських амбулаторій, будівництво і ремонт доріг, відкриття Народних домів і бібліотек.

Проти чого? Єдиним чітким пунктом цієї категорії є «в жодному разі не входитиму до складу фракцій тих політичних сил, які є антиукраїнськими й антидержавними».

Андрій Жиравецький 

Кандидат від партії «Сила і Честь». Цікаво, що програма починається з констатації того, що «передвиборча програма — це те, що я обіцяю робити». Зазвичай у програмах уникають слова «обіцянка» і його похідних. Основою програми є розвиток громад і гідного життя громадян

За що? За інноваційний простір для громад, для якого потрібно створити законодавчу базу, загальнодержавний інвестиційний хаб з можливістю вільного доступу громад і реформу децентралізації (тут не зрозуміло, чи мається на увазі вже втілена, чи її видозміна — ред.). Щодо ринку землі, громади мають самі встановлювати, які ділянки можна продавати, а які — ні. Питання купівлі, щоправда, не прописано, тож не зрозуміло, чи можна купувати ці ділянки не членам громади. При цьому програма передбачає контрактну армію і центри роботи з військовими в запасі.  

Проти чого? Кандидат виступає проти застарілих принципів розподілу надходжень до бюджету, натомість говорить про розподіл «надходження до бюджету за власними принципами, які визначить для себе громада».

Тарас Кльофа

Висунутий кандидатом від «Самопомочі». Чинний депутат Львівської міської ради від цієї ж партії. Програма основною метою визначає «втілення соціальних, медичних та гуманітарних ініціатив на державному рівні для усіх громадян нашої країни». Сама програма чітко структурована — у першій частині зібрано принципи, цінності і досвід, у другій — основні завдання, у третій — законодавчі ініціативи. Своєю командою в програмі Тарас Кльофа називає «усіх виборців», а очікуванням і результатом — «реальні зміни у добробуті кожної родини впродовж вже наступних 5-ти років». Програма також містить обіцянку щорічного звітування перед громадою.

За що? Тарас Кльофа вважає необхідними субвенції з державного бюджету для регіону — на інфраструктурні проекти, дороги, місцеві програми гуманітарної і соціальної сфер. Також пунктами програми виділено продовження медичної реформи, систему ефективної медичної реабілітації, програми лікування дитячої онкогематології і взагалі «суттєве збільшення фінансування медичної галузі з державного бюджету». Вважає за необхідне комплексний державний захист учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Два пункти стосуютьсяя конкретно молоді — пільгове молодіжне кредитування та соціальний пакет гарантій тим, хто вчиться і лишається працювати в Україні.

Проти чого? Програма передбачає недопущення підтримки антидемократичних та антиукраїнських ініціатив, засуджує прогульництво, кнопкодавство, корупцію.

Читайте також: Що обіцяє і гарантує «Самопоміч». Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Орест Косик

Безпартійний самовисуванець. У програмі зазначає, що є українцем, і визначає для себе пріоритетом підвищення рівня життя усіх громадян України. У багатьох пунктах йдеться про розвиток сільских місцевостей.

За що? Програма передбачає відстоювання національних інтересів України, у тому числі законодавче забезпечення оборонних потужностей і «спеціальний оборонний бюджет», адресну допомогу сім’ям загиблих військовослужбовців, пріоритет бюджетного фінансування сіл.

Проти чого? Виступає проти сепаратизму, корупції, продажу землі іноземцям.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

Любомир Мельничук

Був депутатом Львівської міської ради від партії «Свобода», яка і висунула його кандидатом в депутати до Верховної Ради України. Програма починається одразу ж гаслом «Україна — понад усе!» і містить 30 пунктів. 

За що? Прагне захистити здобутки Революції Гідності: українізацію, декомунізацію, зачатки люстрації і її продовження, громадянські права українців. Програма передбачає навіть запровадження для чиновників і всіх, хто претендує на виборні посади, обов’язкове застосування «детектора брехні». Також є пункти про повернення капіталів з офшорів і лівідацію олігархічних монополій. Виступає за прогресивну шкалу оподаткування, збільшення виплати за народження дитини до 120 000 гривень, доступну освіту. Армія, відповідно до програми, має стати контрактною.

Проти чого? Виступає проти реваншу антиукраїнських сил, недоторканності президента, депутатів і суддів. Програма передбачає позбавлення ліцензій ЗМІ, які порушують мовне законодавство і ведуть антиукраїнську пропаганду. Також кандидат проти приватизації стратегічних та прибуткових підприємств (і одночасно за націоналізацію незаконно приватизованих), проти ринку землі. У міжнародній сфері хоче розірвати дипломатичні відносини з РФ.

Читайте також: Депутати, вартовий, орлиця. Хто балотується у Залізничному та Шевченківському районах Львова

Андрій Павлів

Самовисуванець. Цілі програми описано з позиціонування себе як «громадянина України», «львів’янина», «науковця» та «урбаніста-архітектора». У програмі є дещо суперечливе твердження, що «ббудучи обраним народним депутатом до Верховної Ради України, завжди працюватиме в окрузі», адже округ все-таки львівський, а Верховна Рада, як відомо, розташована в Києві. Очевидно, що це радше художній образ, а не пряма обіцянка пропускати засідання парламенту і комітетів чи намір перенести Верховну Раду в межі 118 виборчого округу.

За що? Програмою передбачено створення «прозорої ситуації в будівництві України», інвестування в науку та освіту, кредитування молодіжного житла. У Львові йдеться про відкриття нових дитсадків, збереження історико-культурної та архітектурної спадщини, покращення експлуатаційного стану житлового фонду і «вирішення проблем виборців у законодавчому порядку».

Проти чого? Програма визначає необхідність захисту населення від свавілля монополістів і надавачів енергетичних послуг.

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується в Галицькому і Франківському районах Львова

Артем Федецький

Програма Артема Федецького, висуванця партії «Слуга Народу», як і інших її кандидатів, достатньо уніфікована. Починається словами «Я  в команді Президента України Володимира Зеленського, команді чесних і порядних людей, які йдуть на вибори, щоб підтримати курс Глави держави й добитися кардинальних і рішучих змін у країні». Хоча програма й містить розділ зобов’язань «депутат від Львова і Пустомитівського району», проте в ньому прописані достатньо загальні цілі. Особисто обіцяє внести законопроекти «про розвиток сільського господарства та бізнесу на селі», «про переоснащення освітніх навчальних закладів сучасною технікою», «про державну підтримку молоді та спорту».

За що? Програма передбачає забезпечення народовладдя і пряму демократію — референдуми і опитування. Задекларовано право на гідну зарплату, державні гарантії громадянам, які вкладають гроші в банки, захист малозабезпечених і право на «частку від реалізації державою природних благ». Йдеться і про конфіскацію майна корупціонерів. У сфері охорони здоров’я планується залучати інвестиції та державні кошти, в економіці — замінити податок на прибуток податком на виведений капітал та пропорційне розподілення державних субвенцій.

Проти чого? Планує боротися зі «старою системою влади», «системою корупції, брехні і свавілля», корупціонерами та чиновниками, а також ліквідувати непотрібні державні органи, добиватиметься скасування недоторканості і спрощення процедури імпічменту.

Читайте також: Що планує робити «Слуга народу» в парламенті. Експертний аналіз програми партії

Ірина Юськевич

Самовисуванка, підприємиця, яка відзначає в програмі свої «традиційні людські і моральні цінності». На думку кандидатки, політика присутня у кожному моменті життя, тому вона йде «у неї, щоб розвивати Україну та її регіони».

За що? Вважає важливим забезпечення соціальної справедливості — доступна медицина, сучасна освіта. Також програма відзначає необхідність національної єдності, моральності і духовності. Передбачено залучення інвесторів і розвиток сільської місцевості — фермерства, екотуризму, держгарантії для аграріїв і розвиток кооперації.

Проти чого? Програма не містить прямих посилань на явища чи наявні норми, які слід усувати.

Аналіз декларацій програм кандидатів також здійснювався з прив’язкою до традиційного аналізу «ліві-праві», авторитаризм-анархія».

Горизонтальна шкала — економічні погляди кандидатів. Ліва частина — «Я маю права» — декларує підтримку соціальної рівності, соцзахист, безкоштовну медицину та освіту і активне втручання держави в економіку. Права частина — «Я маю обов'язки» — свідчить про більшу роль конкуренції, менші податки, але водночас більшу самовідповідальність громадянина, наприклад, оплата освіти, медицини тощо.

Вертикальна шкала — стосунки людини і держави. Верхня частина — умовно «державники» — декларує сильну державу, де заради успіху країни політичні та громадянські свободи можуть бути обмежені. У крайніх формах це диктатура. Нижня частина — умовно «хіпстери» — свідчить про пріоритет політичних та громадянських свобод над державою.

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото Reuters

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!