фото: time-management-24.blogspot.com

фото: time-management-24.blogspot.com

Скільки коштує ваш час та як зробити його дорожчим

12888 0
Якщо навчитися правильно розраховувати свій час та його вартість, можна використовувати його більш ефективно та заробляти більше.

Час — це невідновлювальний, а тому дуже цінний ресурс. Його ми можемо «продавати» роботодавцям, а також інвестувати і отримувати за це дохід. Як правильно розподілити свій час, використовувати його більш ефективно та розрахувати, скільки він коштує, розповідає директорка департаменту управління персоналом АТ «Кредобанк» Олена Скиба.

Вартість години роботи залежить від того, яку роль людина відіграє на сучасному ринку. Можна «продавати» свій час та зусилля на роботі й отримувати за це зарплату. Можна надавати послуги на фрілансі за винагороду. Можна керувати власним підприємством, одержуючи прибуток, або займатися інвестуванням та отримувати пасивний дохід.

Вартість часу в кожному з цих випадків буде різною. Щоб її розрахувати, потрібно поділити вартість продукту, який створює людина, на кількість витраченого на цей продукт часу. Наприклад, зарплата за травень працівника становить 8 000 грн. У місяці було 22 робочі дні по 8 годин, тобто людина працювала 176 годин. У цьому випадку вартість години роботи становить приблизно 45 гривень. Додамо, що пасивний дохід на вартість часу не впливає, до уваги береться лише основний заробіток.

Для тих, хто працює на когось іншого або надає послуги у вільний час, розмір доходу і, відповідно, вартість їхнього часу залежатиме від кількох факторів:

  • затребуваність професії на ринку праці та ціна, яку готові за неї платити роботодавці;
  • рівень кваліфікації працівника, професійний досвід та досягнення;
  • додаткові навички і знання, які потрібні в професії;
  • рівень конкуренція серед кандидатів;
  • рівень пропозиції для кандидатів певної кваліфікації.


Читайте також: Скільки потрібно виділяти на дрібні витрати або Куди насправді йдуть ваші гроші

Інформацію про зарплати по посадах та галузях у компаніях можна дізнатися з оглядів ринку заробітних плат України та окремих регіонів, які публікують провідні аудиторські фірми та кадрові агенства. Крім того, про такі дані можна поцікавитися в підрозділах із управління персоналом своєї організації, звернутися до друзів, що займаються HR, прочитати огляди та публікації на сайтах, що розміщують оголошення про роботу або ж відстежують стан ринку праці в окремих галузях чи містах, промоніторити оголошення роботодавців або ж поспілкуватися з рекрутерами з агенцій та спитати у них актуальну інформацію про рівень зарплати на ринку за вашим вахом. 

Після цього варто з’ясувати, наскільки високі вимоги до кандидатів ставлять роботодавці і наскільки ви їм відповідаєте. Тут також в нагоді стане інформація з реальних оголошень, що публікуються на сайтах з пошуку роботи та самооцінка рівня кваліфікації.

Якщо розумієте, скільки можете заробляти, виходячи з рівня заробітних плат на ринку і своєї кваліфікації, можна розрахувати потенційну вартість часу та порівняти її з вашим реальним доходом. Якщо вам платять менше, ніж коштує ваш час, задумайтеся, чому так відбувається і що можете зробити, аби змінити ситуацію. Продумайте варіанти, зважте ризики і можливості та спробуйте щось змінити.

Олена Скиба радить займатися тією справою, яка приносить задоволення. Лише завдяки улюбленій роботі можна стати ще кращим, успішнішим і більш високооплачуваним фахівцем у своїй галузі. Тоді, працюючи однаково з точки зору часу, ви зароблятимете більше.

Читайте також: Благодійність як частина корпоративної культури. Як ІТ-фахівці допомагають іншим

Збільшити прибуток допоможе додаткове навчання та самоосвіта — якщо правильно обирати тематику і навчальні центри. Якщо досвіду роботи немає, його варто набути і після цього «продавати» себе дорожче. У цьому випадку допоможе стажування. Також можна надавати послуги у вільний від основної роботи час, а згодом взагалі відмовитись від роботи «на когось» та перейти у власний бізнес.

Більше заробляти допоможуть грамотні інвестиції. При вкладенні грошей у пенсійні або депозитні кампанії розмір доходу прямо пропорційно залежатиме від часу, на який ви їх інвестували — чим раніше почнете, тим більше отримаєте. Гроші варто вкладати різні фінансові інструменти, щоб диверсифікувати ризики. Детальніше про види пасивних доходів, їхні плюси і мінуси Tvoemisto.tv писало раніше.

Олена Скиба також додає, що перепрацьовувати регулярно не варто, адже ефективність від цього лише знижується. Аби не перевтомлюватися та залишатися на роботі активними, важливо мудро розподіляти свій час. Безперервно можна працювати не більше 4 годин, а в ідеалі варто щогодини робити перерви по 5-10 хв. Підвищити продуктивність допоможуть кілька більших перерв упродовж дня, зміна інтелектуальної активності на фізичну, а також сон не менше 8 та не більше 10 годин на добу.

Головне фото: time-management-24.blogspot.com

Світ грошей  спецпроект медіа-хабу Tvoemisto.tv та KredoBank.

У межах спецпроекту спільними зусиллями ми допоможемо вам розібратись у фундаментальних питаннях про те, як насправді функціонує світ грошей, бізнесу та фінансових установ. Кожна нова публікація – новий рівень вашої фінансової грамотносі. 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Партнерська публікація

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!