ілюстративне фото: Etcetera

ілюстративне фото: Etcetera

Скільки потрібно виділяти на дрібні витрати або Куди насправді йдуть ваші гроші

7357 0
Навчившись вести облік, аналізувати та управляти власними фінансами, можна істотно та постійно покращувати своє матеріальне становище.

Якщо ви дивуєтесь, куди зникають ваші гроші, порахуйте, скільки їх йде на дрібні витрати. Доведено: саме вони «тягнуть» з гаманця чи не найбільшу частину фінансів.

Зрозуміти, як зберігати сімейний бюджет, який відсоток у ньому мають становити дрібні витрати, а головне, як почати відмовлятися від непотрібних покупок та навчитися накопичувати, Tvoemisto.tv розповів керівник прес-служби АТ «Кредобанк» Віктор Гальчинський.

1. Щоб взяти дрібні витрати під контроль, насамперед потрібно налагодити облік видатків. Для цього варто завести щось на зразок фінансового щоденника і кожен день записувати, куди пішли гроші. Це можна робити різними способами: за допомогою блокнота, ручки і калькулятора, через електронні таблиці у гаджеті або ж за допомогою мобільних додатків, яких зараз є вдосталь як безкоштовних, так і платних.

Розпочавши свій день, візьміть собі за звичку записувати усі витрати, аж до найдрібніших. Будьте ретельні — не вносьте в таблицю всю суму з чеку, а прописуйте кожну позицію та ціну окремо. Такий облік варто вести впродовж місяця і в кінці підвести підсумок, скільки грошей і на що саме витратили.

2. Після підведення підсумків витрат за місяць проведіть аналіз, які дрібні витрати у списку були корисними, а які стали випадковими, невиправданими і від них можна відмовитися чи знайти дешевші аналоги. Потрібно навчитися перерозподіляти витрати та розуміти, на чому можна заощаджувати.

Наприклад, помітивши, що за цей місяць на цигарки ви витратили більше 2 тис. грн, задумайтеся, чи не краще було б відмовитися від такої шкідливої звички. А якщо проїзд у маршрутному таксі обійшовся в понад 600 грн, чи не зручніше пересісти на дешевший електротранспорт? Можливо, витраченої суми вистачило б на покупку нового смартфона або відпочинок на курорті?

Ще один позитивний ефект після обліку своїх витрат та їхнього аналізу — ви завжди зможете орієнтуватися у цінах на той чи інший товар та обрати найнижчу. Так само можна змінити свої споживчі вподобання, зокрема, знайшовши подібний товар із однаковими споживчими характеристиками, але за кращу ціну. Але пам’ятайте: на харчуванні та здоров’ї економити не можна. Дотримуйтеся балансу між ціною та якістю.

Проаналізувавши свої витрати, уже з наступного місяця багато що ви або не купуватимете взагалі, або робитимете це з розумом. Інколи побічний ефект настає ще всередині першого місяця — ведучи облік, людина стає більш дисциплінованою, звикає тримати фінанси під контролем.

3. Через те, що в кожної сім’ї дрібні видатки різні, вирахувати їхній відсоток з власного бюджету досить важко, але можна. Для когось обід в ресторані є дрібною витратою, а для когось — ні. Але коли в обліку витрат будуть розписані обов’язкові платежі (квартплата, харчування, проїзд, кредитні зобов’язання, якщо такі є) та додаткові (обід в кафе, придбання книг чи ліків), це буде набагато легше зробити. Програма обліку повинна розставити пріоритети, і ви побачите, яку частину бюджету варто виділяти на дрібні витрати.

4. Аналіз бюджету допоможе знайти можливості для заощаджень. Тож, навчіться відкладати та накопичувати, бо одного дня може виникнути ситуація, яка вимагатиме коштів, а їх у вас не буде.

Візьміть за правило відкладати не менше 10% (в ідеалі 15%) з власного бюджету. Почати відкладати найкраще за допомогою банківських послуг. Для цього відкрийте депозитний рахунок або рахунок з можливістю поповнення і зняття відсотка із вашого доходу (із заробітної плати чи підприємницького доходу), підключивши функцію «регулярний платіж». Суми, які банк автоматично відраховуватиме, можуть бути невеликі (10-15%), але через квартал чи наприкінці року помітите досить кругленьку суму, яку згодом витратите на свої потреби.

Якщо ви з’ясували куди йдуть ваші гроші, навчилися економити і у вас залишилася певна сума — потіште себе: здійсніть омріяну покупку чи навіть поїдьте в довгоочікувану відпустку. Але не переходьте межі, які самі собі поставили.

Головне фото: Etcetera

Світ грошей  спецпроект медіа-хабу Tvoemisto.tv та KredoBank.

В межах спецпроекту спільними зусиллями ми допоможемо вам розібратись у фундаментальних питаннях про те, як насправді функціонує світ грошей, бізнесу та фінансових установ. Кожна нова публікація – новий рівень вашої фінансової грамотносі. 

Партнерська публікація

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!