На правах реклами

Складні часи потребують складних рішень. Як у приватній клініці Львова лікують онкохворих під час карантину

4561 0
Із наступного тижня тут планують розпочати робити експрес-тести на коронавірус пацієнтам, що будуть йти на хіміотерапію чи на операції.

Медичний центр «Дельта Мед» надає послуги у Львові у понад двадцяти напрямках. Серед них: гінекологія, кардіологія, наркологія та психотерапія тощо. Однак найчастіше тут працюють з онкологічними хворобами. І хоча на період карантину клініці довелося змінити структуру роботи, та медики продовжують лікувати й консультувати онкохворих людей. У якому режимі зараз працює клініка, як проводять онлайн-консультації та підбирають оптимальні пакети послуг Tvoemisto.tv розповів головний лікар центру Аркадій Савченко.

Про окремі маршрути для пацієнтів та власний кол-центр

Із початком карантину і «Дельта Меді» повністю змінили структуру роботи. Зокрема, протягом березня працював лише денний стаціонар виключно для хворих онкологічного профілю. Зараз поступово відновлюють штатний режим інших напрямків. Окрім цього, за словами Аркадія Савченка, у закладі підвищили протиепідемічний і санітарний режими й розробили окремі «маршрути» для пацієнтів, аби вони не пересікалися один із одним ні в коридорах, ані біля стійки аміністратора.

Читайте також: Що нового в онкології та як працює у Львові приватний денний стаціонар

«Це дозволяє мінімізувати ризики їхнього інфікування або гарантувати його повну відсутність. У нас на сьогодні підрозділи, які функціонують, – це консультативна поліклініка і денний стаціонар. Нещодавно один з пацієнтів навіть сказав, що тут надто пусто, бракує людей. А я кажу, що то в нас організована таким чином робота. Коли є один пацієнт в окремій палаті, то в нього складається враження, що решта центру не працює», – каже він.

На час карантину у клініці створили також кол-центр «Стоп, коронавірус». Це – спільна партнерська ініціатива, яка спрямована на достовірне інформування населення і допомогу державних кол-центрам, аби їх розвантажити. А ще приділили більшу увагу стерильності інструментів та дезінфекції приміщень.

«Лікарі зараз працюють таким чином, щоби між прийомами пацієнтів залишалося пів години на ретельне прибирання приміщень. Усіх пацієнтів ми забезпечуємо засобами індивідуального захисту, тобто, коли він чи вона заходить в клініку, то вдягає маску, рукавиці, бахіли, проводить дезінфекцію особистих речей і рук.

Так само, якщо пацієнт не потребує супроводу, то ми просимо, аби він відвідував заклад самостійно, родичі або знайомі мають залишатися на вулиці. Якщо все ж потребує, то супроводжуючий персонал так само забезпечуємо всім необхідним», – розповідає лікар.

Про анкети для відвідувачів та онлайнконсультації

Починаючи з квітня у «Дельта Мед» відновили роботу й інші профілі – терапевтичний, кардіологічний тощо, а також поступово відновлюють операційний блок та повідомляють про це людей. Значна частина пацієнтів центру – люди, яким за 60 років, або вони мешкають на Львівщині чи в інших областях, то у клініці для них запустили онлайн-консультації.

Читайте також: На які онкозахворювання найчастіше хворіють на Львівщині

«Зазвичай, для маломобільних пацієнтів або тих, що є в групі ризику, ми пропонуємо таку опцію. Хоча ми в клініці дотримуємося всіх санітарних норм, але не можемо гарантувати безпечне пересування людей дорогою до нас. Для таких груп ми маємо консультації онлайн, намагаємося вибрати максимально зручні способи зв’язку. Це може бути скайп, месенджери або заключення лікаря, надіслане на електронну скриньку», – додає Аркадій Савченко.

Ще до потрапляння у медичний центр потенційний пацієнт має відповісти на кілька запитань з анкети, яку склали у «Дельта Мед». Зокрема, адміністратор запитує, чи пацієнт не має температури, симптомів гострих респіраторних захворювань, чи не контактував з хворими на коронавірус або не прибув часом з-за кодону.

«Якщо є такі, то ми їх намагаємося прийняли теж, але в окремі години, з підвищеними заходами безпеки. Проте завжди, перш за все, пропонуємо, якщо є технічна можливість, онлайн-консультацію. Так людина не ризикуватиме ні своїм, ані здоров’ям інших», – каже він.

Працювати за графіком, аби дотримуватися плану лікування кожного

То лише спочатку, продовжує він, ситуація в клініці була складніша, не знали, як рухатиметься вірус, переживали, чи будуть всі необхідні засоби індивідуального захисту для людей. Проте зараз з цим проблем нема. І замість одного спеціаліста на відділ тепер працює повний штат, але за таким графіком, що виключає можливість їхнього перетинання між собою.

«А ще кілька наших партнерів, які роблять додаткові обстеження, у березні були або закриті, або мали обмежені ресурси. Тепер більшість з них відновили свою роботу, і ми встигаємо діяти за планом. Єдине, що між консультаціями йде досить довга дезінфекція, то можемо прийняти менше людей протягом дня», – додає чоловік.

Окрім того, консультації в онкологічному профілі здебільшого є плановими, продовжує Аркадій Савченко. Якщо ж є невідкладний стан або людина потребує оперативного втручання, то це вже практично не підлягає спеціалізованому лікуванню. Тут значення має загальний стан пацієнта, коли він дозволяє провести спецлікування. А другий фактор – це дотримання самого плану лікування.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

«Ми зараз продовжуємо розписувати графік прийомів так, щоби дотримуватися плану для кожного. У разі коректив, якщо певні проблеми з приїздом, бо багато наших пацієнтів добиралися громадським транспортом, чи з медикаментозним забезпеченням від наших партнерів, то ми максимально пробуємо їх мінімізувати», – наголошує лікар.

«Якщо лікар не може подбати про себе, то як подбає про пацієнта?»

У клініці кажуть, що стежать за рекомендація та вказівками уряду і Міністерства охорони здоров’я України. У разі, коли доведеться змінити режими, графік чи об’єми роботи, то на це готові йти. Однак наразі заклад приймає всіх пацієнтів, більше того – значна частина людей, які починали лікування в державних закладах чи за кордоном, у Польщі, Німеччині, Ізраїлі, тепер звертаються в приватні клініки, як-от «Дельта Мед».

«Державні клініки менш мобільні, щоби змінити формат роботи – це перше, а, крім того, особливість їхньої побудови передбачає те, що стикатиметься багато людей. Оскільки онкологія – здебільшого планова маніпуляція, а уряд попередньо заборонив це в державних медичних закладах, то залишилися лише приватні, які продовжили роботи. Хоча зараз державні установи теж починають працювати в штатному режимі з дотриманням протиепідемічних умов», – каже Аркадій Савченко.

Але у час карантину і постійних змін в роботі, продовжує лікар, не слід забувати медикам про власну безпеку. Зокрема, правильно та постійно користуватися засобами індивідуального захисту – масками, рукавицями, одноразовими костюмами та антисептиками. У «Дельта Мед» за цим стежать головний лікар та старша медична сестра.

«Якщо не можете подбати про себе, то як же подбаєте про пацієнтів? Від хворого лікаря нема користі. Розумію, що за чотири тижні карантину у людей з’являється легковажність... Але ми намагаємося максимально убезпечувати і своїх лікарів, і пацієнтів від інфікування», – зауважує чоловік.

Читайте також: У Чорнобильській лікарні хочуть облаштувати пансіонат для батьків онкохворих дітей

Із наступного тижня тут планують розпочати робити експрес-тести на коронавірус пацієнтам, що будуть йти на хіміотерапію чи на операції. Відповідне обладнання вже придбали для закладу.

«Складні часи потребують складних рішень. Ми, як приватна установа, купуємо препарати за власні кошти і, звісно, мусимо себе утримувати. Але завжди йдемо назустріч пацієнтам, які мають свої медикаменти з-за кордону, або шукаємо «хімії» за їхніми фінансовими можливостями, підбираємо оптимальний пакет послуг. Загалом підлаштовуємося, аби в жодному разі не покидати лікування», – додає він.

Ольга Коваль

Фото Надії Марченко та надані у медичному центрі «Дельта Мед»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!