Фото: InfoResist

Фото: InfoResist

Смерть американської мрії та що до того Україні. Висновки тижня, що минув

3011 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Відомий економіст Нуріель Рубіні в своїй колонці для Project Syndicate пише про смерть американської мрії. Він переконаний, що причиною масових протестів у США, що почалися після вбивства Джорджа Флойда офіцером поліції Міннеаполіса, став не лише расизм і поліцейська жорстокість у США. У них взяв участь і величезний клас американської бідноти, обтяженої боргами та позбавленої соціальної мобільності (це афроамериканці, латиноамериканці та – все частіше — білі), які повстали проти системи, яка його обдурила.

Читайте також: Без смаку та запаху. The New York Times про наслідки від Covid-19, який вражає імунну систему

За його словами, у США виник так званий прекаріат – це сучасна версія пролетаріату Карла Маркса. Зараз цей клас знову зростає, оскільки перевантажені боргами корпорації реагують на кризу Covid-19 так само, як і на кризу 2018 року: вони отримують фінансову допомогу від держави, але при цьому досягають рівня доходів скороченням витрат на працю.

Це проблема не лише США,але й інших країн світу. Заможні все менше і менше реагують на проблеми бідних, що призводить до їх радикалізації.  

Детальніше нижче, зараз про підсумки тижня, що минув.

1. Кількість нових хворих на Covid-19 в Україні за тиждень незначно зросла (на 3 особи) – цього разу ця цифра становить – 5 021 (станом на 12 липня 53 521  – на 5 липня 48 500). Для порівняння тиждень перед тим зафіксоване зростання пацієнтів на – 5 518 (станом на 28 червня 42 982). Ще тиждень назад – на 6 422 пацієнтів (станом на 21 червня – 36 560). Ще далі – на 5 406 (станом на 14 червня – 31 154 осіб), на 4 155 (на 7 червня – 26 999 пацієнтів) та – на 3 327 осіб пацієнтів (станом на 31 травня було 23 667 хворих).

Львівщина продовжує тримати лідерство в коронавірусному антирейтингу. Кількість хворих за тиждень суттєво зменшилась (на 208 осіб) і становить 812 особи  (станом на 12 липня 7 009 станом на 5 липня 6 197 пацієнта). Для порівняння тиждень перед тим зафіксоване зростання пацієнтів на 1 020 особи (станом на 28 червня – 5 177). Ще перед тим – на 1 397 осіб (станом на 21 червня – 3 780 пацієнтів). Раніше – на 983 осіб (14 червня – 2 797 пацієнтів),  на 676 осіб (станом на 7 червня – 2 121 пацієнтів) та на 452 особи (на 31 травня – 1 669 особи).

Читайте також: «Людям можна говорити правду». Уляна Супрун про коронавірус, карантин та «золоту середину

Перелік антилідерів зараз виглядає наступним чином: Львівщина – 7 012 (плюс 812), Київ – 6 182 осіб (+649), Чернівецька – 5 140 (+ 138)та Рівненська – 4 598 області (плюс 490). 

Цього тижня скасування коронавірусних обмежень дочекалась і Львівщина.  Усе відбувалося як за якимось виписаним давно сценарієм. 6 липня, при кількості нових хворих 105 за добу (64 львів’яни) область одразу стала відповідати критеріям послаблення. Терміново  була скликана обласна комісія ТЕБ і НС, яка легалізувала те, що вже і так працювало, – фітнесцентри, басейни, спортзали. Додатково також дозволили відвідування церков.

Наступного дня цю справу довершила міська комісія – кафе, ресторанам дозволили приймати відвідувачів уже і в приміщеннях.   

Є стійке враження, що на коронавірусні послаблення вплинула виборча кампанія, яка поки що мляво, однак все ж стартувала на Львівщині.  Цього разу усі плюси отримала діюча влада – «Слуги народу».  А зняття обмежень щодо відвідування церков для релігійної Львівщини – це ще й особливі плюси.

Андрій Садовий, який раніше тримав першість у справі різноманітних послаблень,  дещо відійшов на другий план.

На черзі зняття обмежень на роботу дитячих садочків. Минулого тижня Львівська міська рада через прогалини у постанові Кабміну фактично дозволила роботу приватних дитячих закладів. На черзі – державні, послугами яких можуть скористатися значно більше львів’ян.

2. Вибори на Львівщині. Отак мляво виборча кампанія на міського голову Львова триває вже давно. То Іван Васюник, у котрого є «два Львова» з бігбордів розповість про те, що транспорт у місті може бути безкоштовним, то «вічний кандидат» Володимир Гірняк «засвітиться» власною персоною з текстом «Сила змінити Львів».

Однак цього тижня все було більш ніж серйозно, діючий міський голова Львова Садовий оголосив, що буде будувати чергову вітку трамваю на Сихів – тепер з Мазепи, куди її мають завести з Замарстинівської.

Також Андрій Іванович впритул зайнявся темою медицини. Вручив грамоти медикам лікарні швидкої медичної допомоги Львова, які вперше провели операцію з пересадки серця, а також – трансплантацію двох нирок. Також пообіцяв кожному медпрацівнику, які брали участь у цих операціях по 10 тис. грн.

Читайте також: Хто на мера Львова. Перший розклад на міського голову

Бігбордами з символічним текстом «Без Львова не буде України» «вистрілив» екгголова Львівської ОДА Олег Синютка. Що може свідчити про те, що Олег Михайлович все ж вирішив йти на мера. І це очевидно, бо «ЄС» конче потрібно закріпити за собою Львів, окрім того мерство Синютки могло би стати такою собі історією успіху на всю Україну. Сильний аргумент на майбутніх парламентських виборах.

До слова, почали активно циркулювати чутки про кілька варіантів з виборами. За одними  їх мають перенести на весну, за іншими – можливе проведення одночасно і місцевих виборів, і дострокових парламентських. Ще за іншими, їх мають провести, але в різні періоди.

 3. Справи НБУ.  Цього тижня від міжнародних інституцій лунали застереження щодо кандидатури нового голови НБУ.

Зокрема,  у МВФ заявили, що вважають ефективною політику поточного керівництва Нацбанку і заявляє, що наступнику Смолія на посаді голови центробанку важливо продовжувати її.

А аналітики міжнародного рейтингового агентства Moody’s переконані, що невизначеність щодо потенційного голови Нацбанку України та незалежності центробанку ставить під загрозу зовнішнє фінансування України.

На противагу їм президент Зеленський, перебуваючи на Буковині, дещо заплутаною цитатою пояснив, чого ж він насправді хоче від НБУ: «Те, що мільйони недоотримали підприємства через цей курс і закрилися, – це правда. Ми з цим боролися з самого початку моєї каденції, з літа (2019 року – ред.).

Читайте також:  «Вловити» літо. Як зміна клімату впливає на погоду у Львові

Всі навколо нам говорили, що у нас незалежний банк. Так, і ми підтримуємо незалежність Національного банку України, але говорили всім, що як ми можемо жити, якщо у нас навіть бюджет порахований за курсом 30. А гривня, ви бачите, яка у нас... Нам говорили, що це – ринкові умови, банк незалежний і т.д. І ви це чудово все знаєте».

Поки що справа призначення нового голови НБУ зависла. Оточення Зеленського у пошуках банкіра, який одночасно буде влаштовувати міжнародні інституції (бо ж на кону зовнішнє фінансування) та буде керований з Офісу президента. Наразі безуспішно.

 4. Знову «будемо саджати». Цього тижня знову почав розкручуватися маховик справ проти Порошенка. Здається, прийшло розуміння, що їх довгий розгляд  може ще більше посадити рейтинг «Слуг народ» і самого президента. Тому було вирішено завалити його величезною кількістю підозр і різноманітних компроматів.  Однак з тим теж проблема, навіть посадивши експрезидента, його справа буде впливати негативно на діючу владу. «Кейс» Тимошенко тому підтвердження.

До того ж сам Порошенко немає наміру утікати з країни і каже, що готовий сісти у в’язницю. Існує ще Європейський суд з прав людини, куди точно підуть адвокати Порошенка і який точно не буде затягувати з її розглядом.  

Отже, суд з третьої спроби залишив без розгляду клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу експрезиденту Порошенку у справі про нібито незаконне призначенням заступником голови Служби зовнішньої розвідки Семочка.

Пізніше стало відомо, що розслідування у цій справі вже завершено, на що адвокат Порошенка – Ілля Новіков заявив, що вона просто розвалилась.

Натомість на сцену вийшов ще один «джокер влади» – нардеп Деркач, який оприлюднив запис розмови людей із голосами схожими на голоси п’ятого президента України Порошенка і президента РФ Путіна. За словами Деркача, розмова відбулася 30 квітня 2015 року. Через два місяці після трагедії в Дебальцеве.

Читайте також:  Недооцінений. Що буде з Свірзьким замком на Львівщині

У Кремлі не стали підігравати Зеленському і заявили, що не можуть підтвердити автентичність цього запису і додали, що  Порошенко не вітав Путіна з Днем Росії в 2014 році.

Йдемо далі,  ДБР повідомило про підозру колишньому керівнику військової частини Держприкордонслужби за вказівку пропустити через кордон Порошенка та членів його родини "поза існуючим пунктом пропуску". Йдеться про Мальдіви, куди експрезидент з 1 по 8 січня 2018 року літав нібито інкогніто.

На що сам Порошенко заявив, що в очі не бачив того прикордонника, а в «ЄС» риторично запитали: «А як сам президент Зеленський на початку цього року літав в Оман?».

Потім начальник 3-го відділу Управління з розслідування кримінальних правопорушень, вчинених службовими особами, Головного слідчого управління ДБР Корецький заявив, що більшість справ проти Порошенка безперспективні і що він говорив керівництву про те, що їх треба закрити. Після цього його вирішили звільнити.

Натомість за Порошенка особисто взявся олігарх Коломойський – за його зверненнями  щодо "ПриватБанку" Офіс генпрокурора відкрив ще чотири кримінальних провадження щодо експрезидента.

Ще один нюанс, під час візиту президента Зеленського на Волинь активісти Нацкорпусу запитали його про кума Путіна – Медведчука, нагадавши очільнику держави його ж слова про те, що йому відомо, ким фінансується одіозний політик. На що той відповів, що ним мають займатися правоохоронні органи.

Чомусь про ці справи суспільству взагалі нічого не відомо. Перед українським законом точно усі рівні?

5. Інші компромати. Президент Зеленський користується державною дачею на території резиденції «Конча-Заспа», що біля Києва, а саме – «будинком №29», відомому як «дача Ющенка». Як зазначають розслідувачі програми «Схеми», ремонт "будинку №29" розпочався ще наприкінці 2019 року і на це пішло 310 тисяч коштів з держбюджету.

Як облаштована ця резиденція українці побачили після Революції Гідності у 2014 році. Це – триповерховий маєток більше ніж на дві тисячі квадратних метрів та кількома гектарами огородженої території навкруги. Будинок має чотири спальні, ліфт, кінозал, більярдну, солярій, сауни, басейн і масажний кабінет.

«Нехай у цих резиденціях живуть дітки якісь. Ну якісь табори відпочинку, якісь люди, яким це дійсно потрібно. Ці резиденції – я не бачу в них взагалі ніякого сенсу. Коли ми їздимо по Європі, ми бачимо старі резиденції королів, що це сьогодні? Це все – для екскурсій», – так казав під час виборчої кампанії Зеленський.

Пізніше у президента відреагували, що мешкає він у державній резиденції "Конча-Заспа" тимчасово, бо у липні 2020 року продав будинок у селі Іванковичі, що у Київській області.

Читайте також:  Власність зобов‘язує. Чи може держава обмежувати власників будинків культурних пам‘яток

Повертаючись до американської мрії, хоча Трамп балотувався як популіст, він керує країною як плутократ: знижує податки для багатих, ганьбить робітників і профспілки, послаблює положення закону «Про доступну медицину» (Obamacare) і всіляко сприяє прийняттю рішень, які завдають шкоди багатьом з тих, хто голосував за нього.

Українські реалії такі ж. Мрія на оновлення країни, яка народилась після Революції Гідності, за президента Порошенка отримала першого розчарування. Експрезидент вперто не хотів створювати антикорупційні органи та оточив себе корумпованими людьми, які відверто грабували країну.    

Тепер відкат триває. На важливі посади заходять часто не компетентні люди, повертаються колишні регіонали, а мотиви особистої помсти виставляються за інтереси загальнодержавної важливості.

Рубіні пише, що тепер цей прекаріат у США – збунтувався.  «Можна перефразувати «Маніфест Комуністичної партії» Маркса та Фрідріха Енгельса: «Нехай плутократичні класи здригаються перед революцією прекаріату. Прекарію нічого втрачати, крім своїх ланцюгів. Нехай же отримають вони весь світ. Прекарії всіх країн, єднайтеся!»», – наголошує американський економіст.

Один подібний експеримент світ уже пережив і він призвів до смерті мільярдів людей на планеті та ще більшої кількості понівечених доль, а його наслідки відчуваються ще досі. Ми точно хочемо це повторити?

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!