Фото: Андрій Поліщук / 032.ua

Фото: Андрій Поліщук / 032.ua

Смерть чоловіка у центрі Львова. Як у майбутньому запобігти таким випадкам

6596 0
Учора, 14 вересня, у Львові на площі Ринок помер перехожий. «Чоловікові стало погано, він схопився за серце і упав», – пишуть очевидці. Швидка допомога приїхала за 15 хвилин, але врятувати його вже не змогла. У обговоренні цієї події львів’яни нагадали, що у львівській Ратуші є дефібрилятор, доступний цілодобово. Tvoemisto.tv дізналось, чи можна скористатись дефібрилятором у Ратуші та чи достатнього цього, або ж в центрі міста таки має бути своя підстанція «швидкої».

Дефібрилятор доступний не всім

Дефібрилятор у Ратуші встановили два роки тому – після того, як на площі Катедральній від інфаркту помер турист із Польщі. Тоді ішлося про те, що пристрій буде доступний цілодобово. Окрім того, вказувалося, що він автоматизований і не потребує спеціальних навичок чи допомоги медичного персоналу. Пристрій сам повідомляє про те, які дії потрібно виконувати.

Читайте також: Встигнути вчасно: де пройти курси домедичної допомоги у Львові

Як розповіли Tvoemisto.tv у пресслужбі міськради Львова, дефібрилятор є на пункті охорони на першому поверсі Ратуші, про що вказує відповідна інформаційна наліпка. Пристрій портативний, тож його можна швидко перенести у потрібне місце в околицях Ратуші. Але, додають у міськраді, охорона уповноважена видавати його лише медикам.

Отже, навіть якби перехожі пам’ятали про дефібрилятор у міськраді, то навряд чи змогли би ним скористатися, адже він – як гарний сервіз, який тримають за склом для особливої нагоди.

Підстанція «швидкої» у центрі Львова

Після того, як у 2018 році на львівському різдвяному ярмарку сталась пожежа із постраждалами, у Львові заговорили про можливе облаштування у центрі міста окремої підстанції швидкої допомоги.

«Львів – туристичне місто, вулиці якого дуже багатолюдні, особливо у святкові дні. Природно, це збільшує ризик нещасних випадків, які неможливо передбачити. На жаль, іноді медична допомога надходить із запізненням і це призводить до трагічних наслідків. Вважаю, що слід створити підстанцію екстренної медичної допомоги», – говорив депутат ЛМР Ігор Зінкевич.

Тоді, за його словами, Андрій Садовий «позитивно відреагував на пропозицію та доручив управлінню охорони здоров'я зайнятись цим питанням».

Та під час останнього засідання сесії цієї каденції Андрій Садовий сказав, що у центрі Львова – на вул. Руській, 20 – працює 1-ша міська комунальна поліклініка. Мовляв, цього достатньо.

Виконувач обов’язків директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги Андрій Васько у коментарі Tvoemisto.tv говорить, що окрема підстанція «швидкої» у центрі не вирішить проблематики доїзду до місця події. Передусім, говорить він, ідеться про корки на заваді.

Як можна вирішити питання

Андрій Васько погоджується, що центр міста потребує підсилення медиками, адже тут щодня, навіть у будні, є тисячі туристів – хіба під час карантину їх трохи поменшало.

Керівник Центру екстреної меддопомоги вважає, що проблему можна вирішити у два способи. Перший – це зробити тимчасові стоянки машин екстреної меддопомоги у центрі міста. Зараз, говорить Андрій Васько, «філософію базування чергових машин швидкої допомоги» переглядають – і в області, і у Львові. Нову схему мають завершити до кінця року.

Утім, цей варіант має свої нюанси.

«Виїзд машини і повернення її на місце стоянки в районі значно подовжить час доїзду. Окрім того, якщо бригада забере людину і повезе в лікарню, то ми не зможемо її швидко замінити іншою – через ті ж корки, особливо в годину пік», – говорить Андрій Васько.

Друга проблема – брак у Львові водіїв «швидкої», що впливає на кількість бригад, що можуть працювати на зміні.

Тож керівник Центру екстреної меддопомоги бачить вирішення проблеми у тому, щоб відкрити цілодобовий пункт невідкладної меддопомоги у поліклініці на Руській, де зможе базуватись пішохідна бригада медиків екстреної допомоги.

«Створення постійно діючого медпункту на такій напруженій ділянці, як площа Ринок, могло б вирішити питання. Як є міський інформаційний центр, де надають консультації, так само можна зробити медпункт. Будь-хто зможе звернутись туди цілодобово. А в разі потреби піший медичний патруль може швидко добратись до будь-якого кафе чи ресторану в центрі міста поки приїде швидка», – вважає Андрій Васько.

Більше дефібриляторів

Торік Міністерство охорони здоров’я вирішило, що усі людні місця потрібно забезпечити аптечками трьох типів. Якщо на території є тисяча і більше людей, то аптечок має бути більше однієї. У них мають бути бинти, лейкопластирі, медичні рукавички, термоковдра та плівка-клапан для проведення штучної вентиляції легень, механічний засіб для зупинки кровотечі, тонометр та атравматичні ножиці, лікарські засоби та автоматичний зовнішній дефібрилятор.

Це все мало відбутись у межах реформування системи екстреної меддопомоги, та наразі цього не сталось.

А якби у центрі Львова і було б більше дефібриляторів, то через недостатнє інформування (наліпки, оголошення, вказівники тощо) та рішення видавати їх лише медикам, навряд чи ці пристрої були б помічними. До речі, за два роки, що у будівлі Ратуші є дефібрилятор, навчитись ним користуватись могли б і охоронці ЛМР.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!