Спільнота без перегородок. Чому львів’яни обирають роботу в коворкінгу

10743 0
Співробітниці iHub, ITEA Hub, Communa i Startup Depot розповіли, чому працювати в коворкінгу краще, ніж удома, в кафе чи в офісі.

Мода на коворкінги – відкриті офіси, де людина чи команда може орендувати собі місце для роботи – з’явилась на Заході вже досить давно. В Україні коворкінги спершу сприймали як чергову хіпстерську фішку, проте дедалі більше компаній та фрилансерів відкривають для себе переваги цього формату роботи. Tvoemisto.tv запитало співробітників чотирьох львівських коворкінгів, що саме мотивує їхніх резидентів не залишатися вдома, не йти з ноутбуком до кав’ярні й не орендувати власний офіс, а приходити до них.

Що таке коворкінг і кому він потрібен?

«Це спільнота, що об’єднує людей, які не хочуть працювати у звичайному офісі; місце для роботи, спілкування та обміну досвідом», – формулює Віра Горват із iHub. В оупенспейсі (великому приміщенні зі столами) цього коворкінгу працюють цілі команди, інші – орендують окремі кімнати, але є й чимало одинаків, які винаймають одне робоче місце.

До коворкінгу Communa, за словами Емми Шульженко, найчастіше приходять працювати ІТ-спеціалісти, дизайнери та веб-розробники. Звична публіка в ITEA Hub – люди зі сфери ІТ та креативних індустрій: журналісти, SMMники, блогери, дизайнери.

«Часто в нас бувають люди, що приїхали з іншого міста, аби погуляти Львовом, але їм також потрібно зробити якусь роботу, що займе півтори-дві години. Приходять також просто розпитати, що таке коворкінг і чим ми тут займаємось. У нас є велика зала для івентів, тому постійні резиденти резервують її для лекцій чи майстер-класів», – розповідає координаторка  ITEA Hub Неля Ковбаса. До прикладу, тут проходить навчання ІТ Education Academy із різних напрямів – від програмування й менеджменту до тестування, дизайну та бізнес-аналітики. Це, за словами Нелі, вигідно для резидентів, які мають змогу вчитися там, де працюють.

Чому в коворкінгу, а не вдома?

Мода на роботу в коворкінгу має раціональне підґрунтя. Для невеликих команд і стартапів, які мають стабільний дохід, це дешевше, ніж винаймати офіс. Адміністратори коворкінгів називають ще кілька аргументів.

Стимул не розслаблятися. Для фрилансерів-одинаків робота в коворкінгу – шанс зорганізуватись і не дати робочому дню перетворитись на мандри між ліжком і холодильником. «До коворкінгу я працювала вдома, – розповідає Валерія Семенець із Startup Depot. – Усі мої подорожі та пригоди обмежувались походами з кімнати на кухню і навпаки. Напевно, існують суперорганізовані люди, які можуть самі себе дисциплінувати, але я таких не зустрічала. Багато часу йшло на організацію робочого простору та повсякденні справи на зразок прибирання та миття посуду». Продуктивність праці фрилансера в коворкінгу, на її думку, відчутно підвищується. За словами Віри Горват, те, що поруч із тобою працюють люди, тисне на совість і заважає прокрастинувати.

Тобі не заважають. «Відволікати тебе можуть лише такі самі, як ти, фрилансери праворуч і ліворуч від тебе. Які радо з тобою познайомляться і, можливо, згодом запропонують співпрацю», – каже Віра Горват. У коворкінгу є тиха зона, де можна зосередитись на роботі, а для тих, кому потрібно більше спілкування – оупенспейс.

«Тебе не відволікатимуть, поки сам не захочеш: навпаки, все навколо сприятиме продуктивності твоєї праці», – говорить Неля Ковбаса з ITEA Hub. Емма Шульженко з Communa розповідає, що серед резидентів коворкінгу на вулиці Кольберга, 3а є охочі сидіти й тихо працювати в куточку, аби їх не займали. «Хіба котикам-невротикам буде незручно в коворкінг-плейсах. Таких ми не запрошуємо. Хоча для інтровертів тут також знайдеться комфортне місце», – каже Валерія Семенець із Startup Depot.

Ти можеш співпрацювати з ким завгодно. Адже в коворкінгу багато людей, які працюють у різних напрямках. Наприклад, за словами Валерії Семенець, якщо вам потрібна фахова консультація дизайнера, достатньо зайти до сусіднього офісу й поговорити з іншим резидентом коворкінгу. «На кухні коворкінгу змінюється та твориться новий міський простір. Усі наші резиденти прості й відкриті до спілкування. Тут кава під час відпочинку і знайомства має всі шанси трансформуватись у новий стартап», – додає Валерія. Вона сама мала випадки, коли, зайшовши напередодні дедлайну в глухий кут у роботі над проектом, рятувалась розмовою на кухні.

Нічого зайвого. «Приходячи сюди, наші резиденти мають ноутбук, робоче місце і класних людей довкола. Їх не хвилюють питання кави, чаю, їжі, інтернету, та інших адміністративних проблем. Обирають зручне місце, сідають і починають працювати», – пояснює Неля Ковбаса.

Відпочинок і дозвілля. Наприклад, ITEA Hub дбає про відпочинок своїх резидентів, організовуючи для своєї спільноти заходи на вихідних – вечірки, святкування днів народження тощо. У коворкінгу iHub є зона для відпочинку з м’якими пуфами та килимком-травичкою, а також власною бібліотекою для охочих почитати. «Втомлені резиденти сплять там в обідню пору», – розповідає Віра Горват. Startup Depot проводить барбекю-паті для своїх резидентів у дворі.

Чому в коворкінгу, а не в кав’ярні?

«У кав’ярні ти можеш спокійно працювати годину чи дві, а на третій починаєш розуміти, що офіціанти косо дивляться на тебе й питають, чи не хочеш ти замовити ще щось», – наводить свої аргументи Валерія Семенець. Головне, чим коворкінг відрізняється від кав’ярні – тут неможливо надовго розслабитись: навколо кипить робота, тож і ти неминуче відриваєшся від соцмереж та берешся до праці. Та водночас почуваєшся вільніше, ніж в офісі.

Ще один аргумент – безпека. «У коворкінгу, на відміну від кафе, ти можеш без страху залишати свої речі й бути певним, що їх ніхто не буде чіпати», – каже Віра Горват.

Неля Ковбаса з ITEA Hub називає ще дві причини, чому коворкінг зручніший за кафе: швидкий безперебійний інтернет та необмежений час доступу – жайворонки можуть приходити рано, сови сидіти допізна.

Чому в коворкінгу, а не в офісі?

«Важливою перевагою є можливість вільного спілкування, – каже Віра Горват із iHub. – Такого немає в офісі, де зазвичай панує атмосфера конкуренції й кожен зайнятий своїм завданням; крім того, поряд завжди є роботодавець, який пильно стежить за тим, скільки хвилин ти марнуєш, відволікаючись від роботи».

На думку Валерії Семенець із Startup Depot, офісні приміщення не дуже мотивують до роботи, а орендувати їх дорого. «В коворкінгу між людьми немає перегородок і, що важливо, немає того надокучливого відчуття, що хтось постійно дивиться тобі у спину чи в монітор. Відчуваєш, що тобі потрібна перерва – йдеш заварювати каву на кухню чи гойдатись на гамаку», – додає Валерія.

Неля Ковбаса з ITEA Hub вважає перевагою коворкінгу в порівнянні з офісом розмаїття: «В офісі ти постійно перетинаєшся з тими самими людьми, тоді як коворкінг дає тобі змогу щомісяця знайомитися з новими людьми, фахівцями з різних галузей. Тут можна зустріти людину, яка вже пройшла свій шлях спроб і помилок, і вона поділиться досвідом». До того ж, за її словами, офіси зазвичай мають сірі стіни, натомість оформлений дизайнерами ITEA Hub – яскравий і креативний.

А ще, нагадує Емма Шульженко з Communa, орендуючи офіс, компанія залежить від примх орендодавця, який може в будь-який момент підвищити вартість оренди: «У коворкінгу ти, може, й віддаєш більше, але отримуєш стабільність».

Перевагою офісу, на думку Емми, є можливість трансформувати приміщення під себе. «Але таке можливо і в коворкінгу. На Кольберга ми, до прикладу, зробили приміщення, орієнтуючись на забаганки команди з дизайнерських курсів Projector», – каже вона.

Які компанії працюють у львівських коворкінгах?

 

Ihub:

Shelf.io – розробляє SaaS продукт, який дозволяє легко керувати контентом. У Shelf, важлива інформація розміщена в одному, простому для пошуку, місці та інтегрується з платформами, які компанії вже давно використовують.

APIs.guru – незалежний API-консультант. Вони допомагають програмістам збирати цінну інформацію для створення додатків.

Switch Automation – займаються розробкою системи для розумного будинку. Це частина австралійської команди. Зараз працюють над енергоефективністю будинків.

GoITeens – це освітня ІТ-платформа для підлітків віком 11–17 років, де викладають спеціалісти-практики. Вони допомагають розвивати  технічні (Hard Skills) і особистісні якості (Soft Skills).

Sticker You – частина канадської команди, що займається виготовленням і доставкою стікерів.

Axon Partners — українські ІТ-юристи. Допомагають розібратись в юридичних питаннях ІТ-компаніям та стартапам. Також вони проводять щоп’ятниці безкоштовні юридичні консультації.

Startup Depot:

«Флямма» – студія пошиття одягу. Займаються індивідуальним пошиттям, створюють корпоративний одяг та різноманітну івент-продукцію.

Дмитро Пришляк – розробник програмного забезпечення у німецькій компанії Gerhard Schubert GmbH.

Команда Devabit.

Богдан Качмар – працює для стартапу Tomplay, який займається розробкою інтерактивних нот.

Львівський ІТ Кластер (Lviv IT Cluster) – спільнота ІТ-компаній.

ITEA Hub:

Компанія Innoteka,  команда стартапу GetSocial, команда стартапу AXSYS Inc.,  команда стартапу Short Point.

Скільки це коштує?

Ihub: вул. Замкнена 9

1499 грн – нефіксоване робоче місце на місяць

1899 грн – фіксоване робоче місце на місяць

Приходити можна 24 години на добу.

Startup depot: вул. Весняна 4

1399 грн – за робоче місце в спільному просторі на місяць

1599 грн – за робоче місце в приватній кімнаті на місяць

для стартапів ціна окрема

Приходити можна 24 години на добу.

ITEA Hub: вул. Героїв УПА 80

1300 грн – за незакріплене робоче місце на місяць

1800 грн – за закріплене робоче місце на місяць

2000 грн – за робоче місце в приватній кімнаті на місяць

Приходити можна 24 години на добу.

Communa: вул. Галицька 1 / вул Кольберга 3а

Година роботи – від 20 до 32 грн (залежить від часу доби).

А що там із кавою?

ITEA Hub пропонує своїм резидентам чай, каву і печиво безкоштовно.

В iHub заварна кава, молоко та чай – необмежений ресурс. Є також кавомашина – кава з неї коштує 5 гривень.

У Startup Depot резиденти самі роблять собі каву. Поруч коробочка, до якої вони сумлінно кладуть гроші.

Communa пропонує пригощатися чаєм різних сортів, але каву потрібно купувати окремо.

 

Христина Малиш

Фото надані коворкінгами та з відкритих джерел

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!