Фото: Тетяна Байбак

Фото: Тетяна Байбак

«Це терапія, яка допомагає». Чи варто було проводити Свято музики у скорботний день

2405 0
Під час фестивалю у Львові зібрали 40 тисяч гривень для ЗСУ.

21 червня у Львові відбулося «Свято музики». Це був уже десятий фестиваль за свою історію. Понад 80 гуртів виступили на різних локаціях міста з різним репертуаром. Проте новини про проведення фестивалю викликали, зокрема, і негативні коментарі про доцільність його проведення, адже він співпав із похоронами п’ятьох героїв України, які загинули на фронті російсько-української війни.

Під відео, як виконавці фестивалю виконують музичні твори на вулицях Львова, яке опублікувало Tvoemisto.tv, сотні містян залишили коментарі, зокрема і зауваження, що під час війни і поховань героїв такі заходи є недоцільними.

«5 молодих хлопців, одному з них було всього 18 років, ховали в цей день. Як так, музиканти, хто ви???», – написала Тетяна Жданова.

«Гей, святкувальники, вам комфортно веселитися в день, коли вулицями міста йде поховальна процесія, коли бруківка мокра від сліз?!» – написала Любов Дідик-Вороненко.

Організатори фестивалю на своїй Facebook сторінці відповіли, що свято музики насправді може допомогти всім відчути єдність та сенс життя та бути частиною механізму соціальної та психологічної реабілітації. «Зараз музика – це частина механізму соціальної та психологічної реабілітації. Цього року ми робимо події, щоб вшанувати пам'ять всіх загиблих бійців та зібрати кошти для тих, хто живий і воює за нашу свободу. Можливо, хтось вважає, що війна – не час для музики. Але, насправді, часто саме пісні вели у бій, допомагали впоратися з емоціями в найскрутніші часи та підіймали бойовий дух. Саме музика – це спроба катарсису, спроба пережити жах війни та засіб розради та підняття духу українців», – пояснили організатори.

Організаторка фестивалю «Свято музики у Львові» Марічка Чічкова у коментарі Тvoemisto.tv стверджує, що свято було дуже на часі, оскільки музика лікує, а ворог якраз і домагається від нас повної тиші. 

«З багатьох причин свято якраз було дуже на часі, тому що музика лікує. Музика супроводжує людей від народження до смерті. Навіть під час поховання є музика. Якби ми не проводили фестиваль вдесяте під час повномасштабного вторгнення і війни в Україні, це би означало, що наш ворог нас налякав і ми просто сидимо і боїмося. Тобто, він по-факту досягнув своєї цілі, вбив нашу культуру. Цьогоріч на святі музики виступило майже 80 різних музикантів. Уявіть, якби не виступали і люди би не почули цієї музики – була би тиша. Гробова мертва тиша – цього і хоче ворог», – розповіла Марічка Чічкова.

«Свято музики у Львові». Архівне фото

Організаторка пояснює, що музика – це передусім терапія, тому важливо озвучувати й своє горе.

«Музика, як і спів, це не лише розвага. Це терапевтична річ, яка є дуже актуальною в теперішніх умовах. Як співачка, музикантка, викладачка вокалу та дослідниця традиційної української музики можу сказати, що музика і пісня будь-якого народу має терапевтичну дію. У народній пісні немає нічого абстрактного. Всі співають про реальні речі. І це спосіб перенести свої негативні емоції на звук, щоби він прозвучав», – каже Марічка Чічкова.

Суспільство весь час заглушує внутрішній світ людини і природні звуки сприймаються вороже, тому хоча б в один день на рік можна дозволити заспівати, говорить музикантка.

«Як вокалістка та вчителька вокалу можу сказати, що все життя нам затуляють рот. Ми не маємо права ані голосно говорити, ані проявляти свої емоції, ані тупати ногами, ані голосно позіхати. Будь-які природні звуки чомусь сприймаються вороже і вважається, що не можна цього робити. Я думаю, що один день в році ми можемо собі це дозволити», – стверджує організаторка фестивалю.

«Свято музики у Львові». Архівне фото

Музиканти на святі збирали кошти для ЗСУ. Збір оголосили вперше за десять років фестивалю. Організаторам вдалося назбирати 40 тисяч гривень, які вони передадуть різним фондам для допомоги армії, говорить Марічка Чичкова.

Також цього року змінили сам формат фестивалю.

«В цей день ми збирали кошти на ЗСУ. Ми зібрали майже 40 тисяч гривень на різні фонди для ЗСУ. Тепер кожна копійка важлива. В нас була вимога до кожної локації – вперше за 10 років ми просили з кожної локації музикантів збирати гроші. Мене дещо картає совість, що ми зібрали не надто багато, але треба враховувати те, що у місті в той день були похорони, ми отримали прохання від міської влади, щоби трошки змінити формат. Ми змінювали його в останній момент і дуже багато музикантів не змогли підлаштуватися. Крім того, люди дуже виснажені збором коштів», – розповіла Тvoemisto.tv організаторка фестивалю.

Проведення подібних музичних фестивалів має місце у суспільному житті, адже музика допомагає людям у найважчі часи і об'єднує їх, говорить соліст гурту «Піккардійська Терція» Андрій Капраль.

«Зараз люди хочуть бачити тільки кремінь, волонтерство, війну, але в цьому губиться ніжність і людськість. Музика супроводжувала суспільство у всі війни і підносила дух. Це не тільки про розвагу, а й про підбадьорення. Згадати бодай виступ "Kalush Orchestra" на Євробаченні – це був дуже потужний виступ, який об'єднав країну. Просто градус емоційності у людей зараз настільки розжарений, що вони можуть, як розіп'яти, так і піднести практично за будь-яке слово», – прокоментував Tvoemisto.tv Андрій Капраль.

Зазначимо, що свято музики започаткували 1982 року у Франції. Його назва французькою – «Fete de la Musique», що є грою слів, співзвучною з гаслом «Робіть музику!». За тридцять років Свято музики охопило всю земну кулю: від Парижа до Буенос-Айреса, від Бостона до Калькутти, від Мельбурна до Бейруту. Разом з усім світом 21 червня насолоджується музикою і Львів. Сьогодні його проводять у більш ніж 1000 містах у 120 країнах. 

Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!