Спорт, спорт і ще раз спорт! За який проект проголосувати у Франківському районі

9871 0
У Львові активно триває голосування за проекти громадського бюджету, і все менше часу лишається, аби підтримати вподобану ідею.Tvoemisto.tv знайомить з ініціативами в Франківському районі та пропонує обрати найкращу.

Уже третій рік поспіль львів’яни мають можливість спрямовувати бюджетні кошти на власні громадські ініціативи. Цього року сума бюджету участі складає 35,2 млн грн – це 1,5% від бюджету розвитку. У 2018 році з'явилось нововведення: проекти поділили на дві категорії – «Освіта» та «Інші проекти». Відтепер для проектів, що не мають стосунку до освіти та навчальних закладів, передбачена квота не менше 40% від загальної кількості проектів-переможців.

Щодо всього іншого, то правила відбору не змінились: є великі проекти та малі, кожен львів’янин може віддати свій голос за один великий та один малий. Аби зробити вибір було простіше, Tvoemisto.tv підготувало короткий опис всіх проектів у різних районах Львова.

Відтак, мешканці Франківського району вирішили всерйоз зайнятися своєю фізичною формою, тому запропонували облаштувати одразу 11 спортивних майданчиків. Серед інших проектів – інтерактивна дошка та розумний пішохідний перехід. 

Освіта

Проект № 60. Сучасна школа – дорога в майбутнє

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Наукова, 25.

Бюджет: 1 718 640 грн

За словами авторів проекту, школа № 45 не може залишатися осторонь сучасних змін, а одна з найбільших сучасних тенденцій, як мінімум серед громадських бюджетів – реставрувати територію та латати дорожнє покриття.

Тому освітяни хочуть відновити понищене часом дорожнє покриття. Для цього за понад мільйон гривень для школи буде закуплено бруківку та тротуарну плитку, а також облаштують бордюри. Майже два мільйони коштів громадського бюджету мають покрити ремонт 1302 м² дороги.

Проект № 20. Ігровий простір для дітей ЗДО №125

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Героїв УПА, 41

Бюджет: 454 651 грн

Ігровий майданчик садочку функціонує ще з 1968 року. В закладі хочуть замінити старе обладнання, осучаснити майданчик та зробити його цікавим не тільки для вихованців закладу, а й для дітей мікрорайону.

Для дошкільнят встановлять нові гойдалки, каруселі, балансири та нову альтанку, де можна буде проводити заняття на свіжому повітрі, а також бавитися за будь-якої погоди.

Проект № 35. Театр починається з гардероба, а школа - зі сходів

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Наукова, 25.

Бюджет: 97 416 грн

Сходи до школи № 45 не реконструювали з моменту заснування закладу, а це 41 рік. Освітяни запевняють, що сучасний стан сходів напряму загрожує здоров’ю та підвищує травматизм серед учнів, тому вони потребують негайного ремонту.

 Їх планують армувати і бетонувати, пошпаклювати і відшліфувати – нехитрі дії, проте вони мають бути зроблені для безпеки понад 1000 вихованців школи.

Проект № 51. «Мрії дитинства» - виховання фізично здорової дитини.

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Наукова, 108.

Бюджет: 347 246 грн

Облаштувати новий спортивний майданчик хочуть облаштувати в ДНЗ № 153. В закладі впевнені, що спорт та фізичне навантаження – це запорука здоров’я людини, а звичку до оздоровлення потрібно виховувати ще змалечку.

Новий спортивний майданчик буде встелений гумовим покриттям, облаштований для грив футбол та баскетбол. Окрім того, територію облаштують гімнастичним обладнанням : колодами, тунелями грибками, а також тренажерами. Тому кожен зможе знайти, що буде йому до вподоби, а сам майданчик стане доступним простором для всіх мешканців району.

Проект № 88. Облаштування баскетбольно-волейбольного майданчика на території ліцею «Надія» ЛМР

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Наукова, 60.

Бюджет: 471 000 грн

Про спорт думають і в ліцеї «Надія» на вулиці Науковій. На території закладу є невеликий спортзал, площею 63 м². Втім, освітяни хочуть облаштувати новий спортивний майданчик для гри в баскетбол та волейбол. До закладу також закуплять по 6 баскетбольних та волейбольних м’ячів, а сам майданчик вкриють сучасний гумовим покриттям для зменшення травматизму.

Його використовуватимуть не тільки для уроків фізкультури, а й для позашкільних тренувань. Також майданчик буде відкритим для всіх мешканців мікрорайону.

Проект № 89. Капітальний ремонт з улаштуванням бруківки на територіїї ДНЗ №37 на вул. Княгині Ольги, 59а

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Княгині Ольги, 59А.

Бюджет: 488 024 грн

Для безпеки дошкільнят, в закладі хочуть замінити старий потрісканий асфальт на нову бруківку. Роботи в закладі почалися ще з 2015 року. Тоді оновили дорогу до центрального входу в садочок. Зараз залишається реконструювати ще близько 1500 м² території.

Проект № 91. Острів дитячого щастя для «Школи радості»

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Івана Пулюя, 10.

Бюджет: 470 000 грн

«Школа радості» на вулиці Пулюя відрізняється своїм нестандартним підходом до виховання учнів. Зараз перед школою стоїть нове завдання сучасний спортивно-ігровий майданчик.

Читайте також: Як нестандартно вчать у «Школі радості». Фоторепортаж

Зараз територія майбутнього майданчика пуста, на ній росте трава і зацікавлення вона у дітей не викликає. Змінити це має нове гумове покриття, яким буде встелено майданчик, новий спортивний комплекс, баскетбольні щити та футбольні ворота, що слугуватимуть дітям як в шкільний, так і в позаурочний час.

Окрім цього, освітяни встановлять дитячий столик та гойдалки для наймолодших вихованців.

Проект № 93. Благоустрій центрального входу ЗДО №153

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Наукова, 108.

Бюджет: 508 630 грн

Зовсім трохи не вистачило дитячому садку, аби стати одним з малих проектів. Втім, заміна центрального входу та асфальтної доріжки коштує дорожче 500 тисяч гривень.

Головними змінами в садку стануть нові ліхтарі та лавки, а також металевий навіс, завдяки якому діти зможуть більше часу проводити надворі, незалежно від погодних умов.

Старі бетонні плити, які формують територію перед центральним входом та асфальтна доріжка функціонують ще  з 1976 року і ремонту не підлягають.

Проект № 107. Створення сучасного та безпечного простору за адресою вул. Повстанська, 12

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Повстанська, 12.

Бюджет: 420 000 грн

Проект спрямований на облаштування електромережі та комфортних умов для учнів початкових класів ліцею імені Василя Стуса.

В корпусі для наймолодших школярів замінять електромережу, встановити нові двері та вікна. Окрім того, обладнати корпус ноутбуком та камерами внутрішнього спостереження.

Проект № 108. Реконструкція харчоблоку в ЗДО № 131

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Антоновича, 109А.

Бюджет: 499 847 грн

Дитячому садочку потрібен капітальний ремонт харчоблоку. В першу чергу, в закладі відремонтують каналізацію, мережі водопостачання та електрику.

Тільки після реалізації цих першочергових завдань, в садочку зможуть думати про здорове харчування для малюків.

Проект № 110. Облаштування дитячих ігрових майданчиків у ДНЗ №129

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Євгена Коновальця, 79.

Бюджет: 498 628 грн

Покращити умови дитячого дозвілля та облаштувати новий ігровий дитячий майданчик хочуть і в садочку № 129.

 

До закладу планують закупити нові пісочниці та балансири. Окрім цього, для дошкільнят закуплять 6 нових ігрових комплексів, облаштують майданчики огорожею та спорудять два великі павільйони.

Проект № 112. Спортивний майданчик на території НВК ім.. В. Стуса за адресою вул. Повстанська, 14

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Повстанська, 14.

Бюджет: 1 500 000 грн

В ліцеї ім. Василя Стуса вчиться понад 900 дітей. Заклад має велику територію, проте не має власного спортивного майданчику.

За кошти громадського бюджету освітяни планують облаштувати багатофункціональний спортивний майданчик для своїх вихованців. Зокрема, на території майданчика встановлять вуличні тренажери, облаштують бігові доріжки та місця для стрибків в довжину, закуплять для школи нові футбольні ворота, стійки та баскетбольні щити.

Крім того, майданчик матиме власну огорожу та нове освітлення.

 

Проект № 127. Реконструкція стадіону на території СЗШ №36, вул. Володимира Великого 55-б

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Володимира Великого, 55Б.

Бюджет: 3 000 000 грн

Школа № 36 давно хоче реконструювати свій шкільний стадіон у сучасне футбольне поле. Для цього вони планують влаштувати нове покриття «штучною травою» та встановити нову дренажну систему, адже стара система працює недостатньо.

Як зазначено в описі проекту, стадіон не тільки стане корисним для школи, а стане початком реалізації проекту великого спортивного комплексу, залучить дітей, підлітків та просто мешканців мікрорайону до спорту.

Проект № 129. Інтерактивна панель це - легке і цікаве навчання

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Володимира Великого, 55А.

Бюджет: 499 999 грн

Те, що вже є сучасністю багатьох прогресивних шкіл по всьому світу, сьогодні тільки мрія для школи № 2.

За гроші громадського бюджету освітяни хочуть придбати інтерактивну дошку, яка дозволить ефективніше та динамічніше проводити навчальний процес, збільшить зацікавлення до уроків як учнів, так і вчителів.

Проект № 132. Облаштування безпечного простору ДНЗ №33 «Берегиня»

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Володимира Великого, 13А.

Бюджет: 499 999 грн

Садочок також потребує заміни асфальту.

Замінити його планують кольоровою бруківкою, яка не тільки надасть закладу більш естетичного вигляду, але й запобігатиме травматизму його вихованців.

 

Дозвілля

Проект № 78. Ми - здорове майбутнє

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Івана Пулюя, 16.

Бюджет: 499 200 грн

Поряд з ліцеєм імені Івана Пулюя облаштують громадський простір для відпочинку та навчання.

Зокрема, територію облаштують велостоянкою, доріжкою для міні-гольфу та розвивальними столами. Простір встелять бруківкою та висадять довкола декоративні вуличні квіти.

Проект № 81. Встановлення сучасного спортивного майданчику на території парку скверу біля «Кінескопу»

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Кульпарківська – вул. Героїв УПА.

Бюджет: 359 998 грн

Через активну забудову мікрорайону, серед мешканців виникає потреба в спортивному майданчику. Тому виникла ініціатива облаштувати такий в сквері біля заводу «Кінескоп».

На майданчику встановлять спортивний комплекс з сучасними вуличними тренажерами, навколо яких облаштують огорожу для безпеки інвентарю.

Проект № 102. Відновлення зони відпочинку за адресою вул. Стрийська 52-76в

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Стрийська, 52.

Бюджет: 499 900 грн

Проект не тільки відновить зону відпочинку, а й зробить її зручною для всіх. Відтак, територію хочуть зробити комфортною та цікавою для дітей, підлітків та дорослих.

Діти отримають ігровий майданчик та спеціальний простір для гри в шахи, настільний теніс та інші настільні ігри. Підлітки – будинок на дереві та мотузкову лазанку, а дорослі – отримають декілька хвилин спокою, задіявши дітей на майданчику, та зможуть випробувати нові вуличні спортивні тренажери. 

Проект № 136. Сучасний дитячий майданчик у нашому дворі (вул. Тролейбусна, 2)

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Тролейбусна, 2.

Бюджет: 499 999 грн

Як кажуть автори проекту, сучасний дитячий майданчик потрібен всім дітям мікрорайону. До того ж, він буде поділений на зони та привабливий для всіх поколінь.

По-перше, зона гойдалок, яка зацікавить малюків, як і ігрова зона для малечі. А тим, хто трохи старше і вже пережив перший десятилітній ювілей, облаштують хатинку на дереві та спеціальну зону, щоб діти могли активно бавитися.

Проект № 145. Громадський простір на вул. Володимира Великого, 35а - 51

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Володимира Великого, 35А.

Бюджет: 499 000 грн

Ще один приклад того, як громадський простір поміж сусідніми будинками може змінити вигляд цілого міста. Ініціативою мешканців є не тільки облаштувати територію, надати їй краси, але й зробити простір зручним та корисним.

Відтак, на території планують висадити газони, поставити вуличні меблі та впорядкувати дорожнє покриття. До того ж, простір матиме додаткове освітлення та дерева Канзан.

Проект № 157. Спортивний майданчик на вул. Науковій, 2 - 4а

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Наукова, 2.

Бюджет: 499 999 грн

На жаль, ситуація, коли від колишньої спортивної слави вже нічого не залишилося, знайома чи не кожному українцю. Ситуація на вулиці Науковій є цьому показовим прикладом. Тут від колишнього баскетбольного майданчика залишилися тільки облізлі щити без кілець та потрісканий асфальт.

Тому цей спортивний майданчик хочуть впорядкувати, дати йому друге дихання. Майданчик розширять, облаштують не тільки для гри в басектбол, а й зроблять поле для міні-футболу, а також встановлять нові вуличні тренажери. Аби поле не стало місцем стихійного паркування, його планують огородити.

 Проект № 162. Облаштування громадського простору в сквері на перетині вулиць Героїв УПА та Кульпарківської

Тип проекту: малий.

Адреса: вул. Героїв УПА, 77.

Бюджет: 499 999 грн

В рамках проекту мешканці хочуть привести до ладу територію.

По – перше, облаштувати плиткою тротуар, по-друге – встановити 10 вуличних світильників, по-третє, поставити на території ще 8 лавок для комфортного відпочинку кожного.

 

Інфраструктура

Проект № 155. Активний пішохідний перехід «Зебра»

Тип проекту: великий.

Адреса: вул. Наукова, 34; вул. Наукова, 96; вул. Володимира Великого, 125; вул. Липинського, 12; просп. Чорновола, 103; вул. Пасічна, 71; вул. Сихівська, 15.

Бюджет: 3 000 000 грн

Велика кількість ДТП в нічний час трапляється через недостатнє освітлення. Автори проекту планують вирішити цю проблему, встановивши активні пішохідні переходи.

Серед їхніх переваг – додаткове освітлення по периметру переходу та додатковий сигнальний світлофор. Перехід не світитиме постійно, а реагуватиме на рух пішохода чи авто поблизу.

Встановити такі активні «зебри» планують за сімома адресами міста, де є брак освітлення проїжджої частини та підвищений ризик виникнення ДТП. Сам проект може бути реалізований протягом шести місяців.

Андрій Костюк,

візуалізації з сайту Громадського бюджету Львова

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав

Партнерська публікація в рамках Програми популяризації громадського бюджету м. Львова та інших механізмів участі мешканців у місцевому самоврядуванні на 2017-2020 роки

 

 

 

 

 

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!