Фото: Westnews.info

Фото: Westnews.info

«Це бізнес». Чи вигідно Львову віддати два ринки та що буде із землею

8560 0
Два ринки Львова – «Винниківський» та «Підзамче» – тепер належать ТзОВ «Дари Львівщини», власницею якого улітку 2019-го стала Софія Максимець, донька львівського бізнесмена та депутата Львівської облради від партії «Європейська Солідарність» Григорія Козловського. Кілька років міська рада судилася із товариством про незаконне привласнення цілісного майнового комплексу цих ринків, а нещодавно заговорили про «мирову». Чи вигідно місту укладати мирову угоду та які наслідки вона може мати, дізналося Tvoemisto.tv.

Апокаліпсис сьогодні

Винниківський ринок, що на вул. Личаківська, відомий чи не кожному львів’янину. Відкривають його рано – приблизно о 6:00 завозять м’ясо. Торгують тут також овочами, фруктами, молочними продуктами. Підходжу до двох продавчинь, на прилавку овочі та зелень. Одразу пропонують щось купити, продукти, кажуть, домашні. Розговорилися. На ринку жінки працюють вже понад двадцять років. Запитую про нового власника, але ця тема на базарі – табу, розмова одразу заходить в глухий кут.

Читайте також: Донька Григорія Козловського привласнила два львівські ринки

«Адміністрація нікому нічого не повідомляла, але у ЗМІ читали, тож знаємо трохи, що відбувається. Змін жодних на ринку немає, все стабільно, тільки би покупців побільше. А то повідкривали тих супермаркетів, то люди всі туди тепер йдуть, ще той коронавірус, карантини», – скаржиться пані Марія, яка приїжджає сюди із Дублян.

Про нового власника на ринку говорять неохоче, лиш кажуть, що хочуть, аби базар залишили. «Хай реорганізовують, лад наводять, але хай буде базар», – додають продавчині.

Їду також на ринок «Підзамче». «А до ринку “Підзамче” на якій зупинці виходити?», – питаю у пасажирів маршрутки №20. «Хіба той базар ще працює?», – дивується старша жіночка.

Ринок «Підзамче» справді доживає свого віку. Ще років п’ять тому «торгівля йшла», а потім почався занепад, розповідають Tvoemisto.tv працівники ринку.

Базарчик розташований на куті вулиць Богдана Хмельницького та Механічної. З двох сторін ринку ворота розчахнуті, а на території все як у фільмі про апокаліпсис: порожні прилавки, старі іржаві, забуті людьми МАФи. Зліва по вулиці Механічній є кафе. Працівники, старші люди, розповідають, що такий вигляд базар має останні п’ять років. Чому? Не можуть сказати, лише плечима знизують.

Про те, що тут розташований ринок «Підзамче», вказує ряд невеликих крамничок на вулиці Хмельницького. Працівники розповіли, що коли стає тепліше, на ринок приїжджають продавати свою продукцію мешканці навколишніх сіл зі сторони Жовкви. Їх небагато, але мають клієнтів.

«Та ви подивіться на цей ринок. Ні умов праці, ні привабливості. Колись це був промисловий район, був попит. Зараз – спальний. Та й сучасні покупці більше в торгові центри йдуть, де кави можна випити, закупитись, відпочити. Такі базари вже не модні. Ринок помирає. Скажу по-секрету, зі мною договір суборенди цього року лиш до липня уклали», – розповідає підприємиця пані Орися.

Працівники кажуть, що про нового власника ринку також довідались із ЗМІ, адміністрація нічого їм не повідомляла.

Із власності міста – у приватну власність

9 березня на засіданні постійної депутатської комісії землекористування та агломерації Гелена Пойонкевич, директорка юридичного департаменту ЛМР, зачитала депутатам текст мирової угоди між містом та приватними фірмами, що претендують на майно двох ринків. Депутати проголосували «за». Наступного дня аналогічна процедура відбулася на засіданні постійної комісії архітектури, містобудування та розвитку територій, яку, до речі, очолює Олексій Різник, депутат від «Європейської солідарності» і юрист Григорія Козловського. Члени цієї комісії тахож схвалили документ.

Міський голова Львова Андрій Садовий у коментарі Tvoemisto.tv зазначив, що міська рада підготує проєкт ухвали, за яку мають проголосувати на засіданні сесії. З його слів, місто готове продати інвестору майно цих ринків, але вартість їх має бути вища, аніж 18 млн грн, про які ідеться в угоді, до того ж, за умови, що ринки на цих ділянках працюватимуть й далі.

Ложка політики у бочці бізнесу

Про що ітиметься у проєкті ухвали, яку винесуть на голосування, і коли це відбудеться, з’ясувати наразі не вдалося. Можливо, документ розглянуть вже 25 березня, коли говоритимуть про частину бюджету розвитку, що стосується наповнення статутних фондів львівських комунальних підприємств і фінансування житлово-комунального господарства. Адже основне джерело наповнення бюджету – відчуження комунального майна.

Читайте також: Чи піде місто на мирову із Григорієм Козловським у справі з двома ринками

Додамо, міськрада Львова, у якій більшість депутатів є представниками ЄС, що в опозиції до міського голови Андрія Садового, не може ухвалити бюджет розвитку міста упродовж майже трьох місяців. Депутати кажуть, що чиновники заклали у видатки бюджету розвитку надто багато «незрозумілих програм», що треба ретельно перевірити. Тож бюджет розглядають частинами – за необхідністю. Саме з бюджету розвитку фінансуються ремонтні роботи, благоустрій тощо. Хоча цьогоріч велика його частка передбачена на фінансування робіт, виконаних ще торік – перед місцевими виборами. Тому на розвиток, кажуть депутати, коштів майже не лишається.

Tvoemisto.tv намагалося дізнатись коли буде готова ухвала про мирову угоду, а також про несподіваний перехід комунального майна у приватну власність у Гелени Пайонкевич, та упродовж двох тижнів вона не знайшла часу на коментар. Голова депутатської комісії землекористування, представник партії «Голос» Володимир Гаразд сказав Tvoemisto.tv, що політична сила ще не має позиції із цього питання, хоча ми також звертались до нього двічі упродовж тижня. Так само не вдалось отримати коментар від заступника голови комісії, представника ВО «Свобода» Любомира Мельничука.

Чи ціна ринків є справедливою?

Нагадаємо, майнові комплекси ринків оцінили у 18 млн грн ще у 2017-му році. Григорій Козловський тоді був депутатом ЛМР. Додамо, що за підсумками 2017-го року він став найбагатшим депутатом міськради.

Як розповіли Tvoemisto.tv експерти ринку нерухомості, вартість нерухомого майна за останні роки значно зросла. Для того, щоб провести оцінку майна також потрібно брати до уваги землю під ним та майбутній прибуток, що планують отримати інвестори. Окрім того, варто враховувати, чи можна там звести нові будівлі, чи є обмеження на цільове призначення землі під майном та чи можна його в перспективі змінити. Дехто з експертів припускає, що на території ринків вигідно було б звести житло із супутньою інфраструктурою. Тим більше, на вулиці Личаківський на місці колишнього військкомату, фірма «Авалон», що раніше пов'язували із Григорієм Козловським, вже звела будинок (хоча зараз, за словами бізнесмена, він до будівельної фірми стосунку не має). А промисловий раніше район Підзамча активно перетворюється на житловий.

«В цілому питання ціни може бути окремою обставиною для дослідження законності угоди. Однак, важливе значення має те, яка мета оцінки була зазначена експертом при її проведенні у 2017 році. Якщо для продажу, визначення орендної плати чи приватизації, то такий висновок про визначення вартості справді має короткий строк дії. Якщо ж мета вказувалася інша, наприклад, для взяття на баланс, то такий висновок не має строку давності і за відсутності заперечень кожної із сторін може прийматися до уваги як дійсний», – говорить у коментарі Tvoemisto.tv юристка Наталія Нечаєва.

Читайте також: Два тижні на збір. Що буде із солодощами і кавою з переходу на Митній

Інтереси підприємства «Дари Львівщини» представляє юрист та депутат Львівської міськради Юрій Ломага – також партнер Григорія Козловського. З його слів, у 18 млн майно оцінили у міськраді і сума компенсації достатньо велика.

«У далекому 2000-му, коли Львівська міськрада приєднувала «Екоплід» до «Дарів Львівщини», мала зайти і оцінити майно. Вони цього не зробили. Ми це зробили. Є управління комунальної власності, що опікується всім комунальним майном на території Львова. У 2017-му управління проводило оцінку цих ринків. І є звіт оцінки, що затверджений управлінням комунальної власності міськради. І якщо додати цих дві оцінки ринків, то в сукупності виходить 18 мільйонів гривень», – каже у коментарі Tvoemisto.tv Юрій Ломага.

Ринки на цих територіях працюватимуть й далі, додає співрозмовник, але їх необхідно реконструювати.

«Замовник мені чітко сказав, що ринки там будуть. Не в такому жахливому стані, не в таких умовах, треба сильно реконструювати, накрити дахом. Підприємці можуть не переживати, що їх хтось викине. Звичайно, як буде реконструкція, люди якийсь час залишаться без роботи, але це є бізнес. Коли товариство захоче провести реконструкцію, то повинно звернутися до міськради, щоб вона надала своє погодження чи непогодження, бо земля комунальна», – говорить Юрій Ломага.

Чиєю буде земля?

У проєкті мирової угоди зазначено, що Львівська міська рада визнає володіння на ринки на праві постійного користування земельними ділянками.

Tvoemisto.tv довідалося у юристів, наскільки вигідними для міста є такі умови. З їх слів, найкращим варіантом було б ці земельні ділянки віддати в оренду компанії і отримувати прибуток.

«Звісно ж, міській раді це не вигідно, оскільки зручніше було б переоформити користування землями, наприклад, на право оренди та отримувати систематичний дохід від використання цих земель. Але тут, швидше, існує проблема у законодавчих прогалинах, аніж у волі ЛМР», – зазначив у коментарі Tvoemisto.tv Назар Шпарик, кандидат юридичних наук, адвокат.

У свою чергу юрист Юрій Танасійчук зазначає, те, що ЛМР визнає право постійного користування земельними ділянками, де розміщені ринки, означає безкоштовне використання землі товариствами з обмеженою відповідальністю, хоча земельний кодекс обмежує застосування права користування земельною ділянкою для суб’єктів господарювання. Тобто, відповідно до статті 92 Земельного кодексу України, це можуть бути комунальні, державні підприємства або неприбуткові організації, наприклад ОСББ чи релігійні спільноти.

«Цю землю в цілому можна було надати в оренду. Звичайно що, новий землекористувач буде згодом претендентом на приватизацію земельної ділянки», – говорить юрист. 

«Обтяження земельної ділянки нерухомістю, яка має власника відмінного, аніж власник землі, завжди означає виникнення у власника будівель права отримати ділянку в оренду або ж клопотати про її викуп, в цій процедурі можливе також і корегування цільового призначення ділянок», – додає юристка Наталія Нечаєва.

Читайте також: Куди зникає дух Львова. Справа магазину на Краківській

Якщо землю захочуть передати у власність, каже Юрій Танасійчук, має бути встановлена її вартість, проведена експертна оцінка, далі – аукціон. Проте нинішні землекористувачі, додає він, очевидно не зацікавлені в торгах, хоча право власності отримати, імовірно, хотіли би.

«Тим паче, якщо у планах є змінювати торговельні комплекси. Адже поняття реорганізації – розмите, його можна використовувати з різними цілями», – зазначає юрист.

Родинні зв’язки

«Мирову» Львівська міська рада укладатиме між ТзОВ «Дари Львівщини», приватними підприємтвами «Галицкий шлях» та «Винниківський шлях». До чого тут ці дві останні компанії? Як писали «Наші гроші. Львів», Софія Максимець віддала два цілісні майнові комплекси ринків в іпотеку компаніям «Винниківський шлях» і «Галицький шлях». Засновником першого є Григорій Козловський, а другого – його юрист Олексій Різник.

Під майно, що їй не належало, пишуть «Наші гроші. Львів», Максимець взяла у батька в борг 24 млн грн, що мала повернути до лютого 2021 року. Якщо ж ні, то ці дві компанії можуть стати «добросовісним набувачем майна».

Якщо остаточно затвердять мирову угоду із компаніями «Дари Львівщини», «Винниківський шлях», «Галицький шлях», то місто офіційно відмовиться від будь-яких претензій стосовно алгоритму, за яким приватні компанії вирішили перебрати собі комунальне майно. Ба більше, Львівська міська рада визнає володіння на ринки на праві постійного користування земельними ділянками. А це означає, що в подальшому користувач земельної ділянки матиме право клопотати про її приватизацію.

«Якщо більшість депутатського корпусу проголосує «за», можна вважати, що ця мирова угода колегіально підписана групою таких депутатів. Відповідно, офіційно виставляти претензії до такого рішення важко, адже до повноважень міської ради як колегіального органу належить і прийняття рішень щодо відчуження комунального майна, і, наприклад, визначення переліку об'єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації», – коментує Наталія Нечаєва.

«Як на мене, правоохоронним органам особливу увагу слід зосередити не так на мировій угоді, як на питанні реорганізації колишнього комунального підприємства у товариство з обмеженою відповідальністю, виникнення права власності на окремі будівлі та постійного користування на землю у особи, для якої таке право згідно норм земельного кодексу не передбачено», – додає юристка.

(Тут львів’янам було б добре почути таки коментар юридичного департаменту ЛМР і Гелени Пайонкевич).

Тож далі – справа за рішенням депутатського корпусу ЛМР: чи призначать вони переоцінку майна ринків перед голосуванням та що будуть робити із землею під майном ринків «Винниківський» і «Підзамче». Для ухвалення рішення в раді потрібна проста більшість – 50% +1 голос. Найбільшими у раді є фракції партій ЄС та «Самопоміч».

Тетяна Оліярчик

Олександра Бодняк

Фото Тетяни Оліярчик

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!