Світлана Стельмах про здоров’я як елемент лідерства

2613 0
Декан факультету наук про здоров’я УКУ про те, як порозумітися лікарям і пацієнтам та чому громадське здоров’я є показником успіху.

Громадське здоров’я ми розглядаємо як первинну ланку, яка формує стиль життя. Одне із обов’язкових елементів здорового способу життя – систематичне звернення до спеціалістів. Це палиця з двома кінцями. Часом ми готові йти до лікаря, але коли нас зустрічає не дуже привітна людина, то ми не хочемо повертатися туди другий раз. Має бути заохочення пацієнта, формування у нього відповідного типу мислення. Також лікарі повинні розуміти, що профілактика сприяє довголіттю і добробуту людей.

Читайте також: Лікар про public health у Львові, епідемії та дитячі хвороби, яких не помічають батьки

Зараз не рідкість, що люди звертаються до лікаря, коли іншого виходу вже немає. Черги, неприязне ставлення, необхідність бігати різними кабінетами, незрозумілість, – це все відбиває охоту ходити на профілактичний огляд. Щоб обійти необхідних лікарів, треба бути вольовим і терплячим.

Водночас наші лікарі, які є дуже професійними, опинилися в ситуації, коли вони є ніби прохачами і дивляться на пацієнтів як на тих, хто заважає їм працювати. Треба підвищувати статус лікарів. Важливо, аби вони могли стажуватися в міжнародних спільнотах, комунікували зі своїми колегами за кордоном і таким чином надихалися, прагнули змін.

Починати варто з малого. Пацієнтам потрібно бачити в лікареві людину. І навпаки – лікарі мають бачити людину у пацієнтові. Йдеться про довготривалий процес. Свідомість українців не зміниться за один день чи місяць, потрібні роки. Але це має відбуватися поступово і систематично. Варто зробити так, щоби більшість лікарів і пацієнтів розуміли цю необхідність і бажали змін.

Щонайперше варто зрозуміти, чи ми хочемо цих змін? Хочемо. Здоров’я у психічному, соціальному та фізичному планах є важливим компонентом успішності людини. Ми зараз часто говоримо про успіх, маркетинг, комунікаційні стратегії, фінансові моделі, але рідко коли хто каже, що саме здоров’я має бути основним елементом такого лідерства. Це дуже важливо. Тому Центр розвитку громадського здоров’я, створений на базі факультету наук про здоров’я УКУ, намагатиметься заповнювати цю ланку.

Читайте також: Як зробити, щоб людям не треба було ходити до лікарів

Ми виконуємо здебільшого освітню функцію. Центр розвитку громадського здоров’я охоплює чотири напрямки. Перший – просвітництво. На жаль, формування здорового способу життя у нас відбувається лише в школах, та й то здебільшого на рівні початкової освіти. У старшій школі ми вже практично перестаємо про це говорити. Усі розуміють, що треба дотримуватися здорового способу життя, але щось нам заважає. Наша діяльність спрямована на те, що визначити, що саме заважає, і як це усунути.  У межах просвітництва ми плануємо говорити про психічне здоров’я, харчування, здоров’я у колективах тощо.

Другий – освітній. Плануємо відкривати магістерські програми з громадського здоров’я. Третій – науковий, адже без наукових фактів ми не можемо підтверджувати чи спростовувати теорії, отримати доказову базу. Четвертий напрям – експертний. Маємо хороші контакти із фахівцями громадського здоров’я у цілому світі. Якщо буде запит на здійснення певної експертизи, то зможемо виступати посередниками, залучаючи як експертів із-поза меж УКУ, так і наших працівників.

Нагадаємо, на Tvoemisto.tv стартував спецпроект «Візія Львова 2018», у якому експерти різних галузей діляться думками, як зміниться (чи має змінитися) місто у прийдешньому році.

Інші публікації спецпроекту:

Володимир Зуб про те, що зміниться для львів’ян у медицині
Вальдемар Надіжко про приватний пологовий і справу Данкова
Це крок до страхової медицини. Олег Никулишин про ціни на ліки

 

Юлія Сабадишина,
фото: ucu.edu.uа

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без посилання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!