Фото: DW

Фото: DW

Чому Україна ігнорує досвід Тайваню у боротьбі з коронавірусом

4737 0
Тайванці ще 31 грудня, одразу після оприлюднення інформації про «новий дивний грип», запровадили систему перевірок для пасажирів рейсів з Уханю.

Якщо більшість країн світу (включно з Україною) до березня не вживали суворих заходів для боротьби з поширенням коронавірусу, то Тайвань розпочав посилено готуватися до них ще 31 грудня 2019 року. Цього дня китайський лікар Лі Веньлян оприлюднив інформацію про «новий дивний грип» в Ухані.

Ця дата є особливою: за межами китайських соцмедіа майже ніхто ще тоді не поширював інформації про новий вірус, але тайванці, про острів яких китайці кажуть, що мають право забрати його силою, звертають увагу на голоси китайських інакодумців. Як наслідок, того ж дня вони запровадили систему перевірок для пасажирів рейсів з Уханю. 

Читайте також: Ви порушили самоізоляцію або Що за глюк з додатком «Дій вдома»

Тайваню, що є за своєю сутністю «вільним Китаєм» і добре розуміє ставлення уряду КНР до поширення правди, вдалося уникнути суворих обмежень та режиму ізоляції завдяки своїй своєчасній реакції та концентрації на обов’язковому носінні масок людьми, які почуваються зле, та їхньому розповсюдженні. Станом на 14 травня на Тайвані коронавірусом були заражені 400 людей, з них померли -– лише 7. Населення острова – майже 24 мільйони людей. 

Тайвань почув голос офтальмолога з Уханю

31 грудня 2019 року заступник керівника тайваньського Центру профілактики та контролю над захворюваннями Лу Їчунь переглядав китайські соцмережі і натрапив на попередження про новий дивний грип в Ухані. Цю інформацію поширювали Лі Веньлян, 33-річний офтальмолог з Уханю, та семеро його колег. Саме вони вперше публічно висловили занепокоєння через дивну хворобу, яка, як виявилося, була викликана новим коронавірусом. 

Китайська влада покарала Лі, примусивши його підписати заяву про те, що він винен у поширенні неправдивої інформації. Він помер 7 лютого від коронавірусу, незважаючи на молодий вік. Одразу ж у китайській соцмережі Weibo став популярним гештег «#ми хочемо свободи слова», але, як повідомляє The Guardian, усі пости з цим гештегом були видалені пізніше того ж дня. Згідно з легендами, які зараз поширюють про життя Лі, він сказав на смертному одрі: «У здорового суспільства не може бути лише один голос». 

Тайвань почув голос Лі і йому вдалося, принаймні поки що, не допустити поширення вірусу. Кількість хворих на Тайвані менша, ніж у таких маленьких країнах, як Ямайка, Мальта, або навіть у крихітній Найяснішій республіці Сан-Марино, цілком оточеній Італією.

Читайте також: Дерева твого міста. Як між гамірних вулиць Львова тихо живе 450-літній дуб

Незважаючи на надзвичайну реакцію Тайваню – навіть швидшу, ніж в Китаю – на спалах нової хвороби ще задовго до того, як вона отримала назву, Всесвітня організація охорони здоров’я відмовляється надати Тайваню членство в організації. Чому?

«Якщо говорити прямо, генеральний директор може надіслати країні запрошення лише тоді, коли буде зрозуміло, що держави-члени підтримають це, що генеральний директор має мандат, підстави для цього», – відповів речник ВООЗ на запитання про ігнорування Тайваню цією організацією. Якщо бути точними, то саме Китай (КНР) виступає проти членства Тайваню у ВООЗ. У 1949 році, коли комуністи захопили материковий Китай, скинутий ними уряд втік на острів Тайвань. Китай давно вважає Тайвань власною територію і погрожує економічними відплатними заходами тим, хто офіційно визнає його.

Коронавірусний портал Університету Джонса Гопкінса не визнає існування Тайваню

Широко цитований та шанований дашборд з кількістю хворих, створений в Університеті Джонса Гопкінса у Балтиморі, штат Меріленд, подає дані про хворих на Тайвані із зірочкою біля назви, так начебто Тайвань насправді не існує. У середині березня протягом кількох днів Тайвань відображався на дашборді Університету Джонса Гопкінса навіть не як країна, а просто як Тайбей [столиця] та околиці.

Читайте також: Чи здатні суворі карантинні заходи стримати коронавірус? Досвід інших країн

Посадовці з університету заявили, що вони просто дотримуються вказівок Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тієї самої ВООЗ, яку з 2006 по 2017 рік очолював громадянин Китаю (КНР) і нинішній керівник якої, здається, прагне здобути схвалення Китаю, і яка відмовляється визнати існування Тайваню – навіть, можливо, зі шкодою для здоров’я всього світу.

Цікаво, що віце-президент Тайваню Чень Цзяньжень є епідеміологом, що отримав свій диплом в Університеті Джонса Гопкінса. Як міністр охорони здоров’я, він допомагав Тайваню подолати епідемію SARS (тяжкого гострого респіраторного синдрому) у 2003-2004 рр.

Бекграунд

Офіційна назва Тайваню – Республіка Китай. Натомість, материковий Китай – Китайська Народна Республіка. У 1949 році комуністи захопили весь материковий Китай, а скинутий уряд та його прихильники втекли на Тайвань. Спочатку Тайванем керували військові лідери, але протягом останніх десятиліть на острові розвинулася демократія.

Комуністична партія Китаю досі претендує на острів і погрожує економічною та іншою відплатою тим країнам, які захочуть визнати Тайвань. Як наслідок, більшість країн, включно зі США, підтримують лише неофіційні відносини з Тайваном. Україна, незважаючи на свій недавній досвід у ролі жертви зовнішнього гноблення, взагалі не підтримує з Тайванем відносин.

Хроніка боротьби з Covid-19 на Тайвані

  • 21 січня: Через кілька тижнів після початку обстежень пасажирів на рейсах з Ухані, на Тайвані зафіксований перший випадок зараження новим коронавірусом.
  • 24 січня: Уряд забороняє експорт захисних масок для обличчя на один місяць (пізніше заборону продовжили до кінця червня)
  • 26 січня: У країні припинено все авіасполучення з Китаєм.
  • 2 лютого: Школам наказали перенести початок весняного семестру (що мав настати після місячного Нового року) на два тижні.
  • 6 лютого: Уряд запроваджує систему розподілу масок, яка дозволяє певним людям купувати маски у певні дні тижня. Водночас, уряд дозволяє громадянам надсилати невеликі партії масок друзям та родичам за кордоном через певні проміжки часу.
  • 23 лютого: Медичним працівникам забороняють виїжджати за кордон до більшості країн, але інші громадяни ще можуть виїхати чи повернутися, хоча від подорожей без поважних причин радять відмовитися.
  • 26 лютого: Державна алкогольно-тютюнова компанія переорієнтовує свої фабрики на виробництво засобів для дезінфекції.
  • 19 березня: Більшості іноземців забороняють в’їзд на острів.
  • 31 березня: В автобусах, поїздах та у зонах відпочинку на магістральних дорогах треба носити захисну маску.
  • 14 квітня: Тайвань заявив, що нових випадків коронавірусу не було вже більше місяця.

Запитання, що залишаються

Чи Тайваню вдалося уникнути катастрофи, тому що його влада слухала не уряд, а інші голоси з Китаю?

Всесвітня організація охорони здоров’я ігнорувала успішний досвід боротьби Тайваню з поширенням нового коронавірусу і перші попередження про його появу. Їй більше залежить на захисті здоров’я людства чи задоволенні інтересів Китаю?

Україна з часів Євромайдану 2013-2014 рр. та російської анексії Криму є жертвою агресивного сусіда. Чому тоді уряд у Києві звертається до Китаю за допомогою у боротьбі з поширенням коронавірусу, не враховуючи великого успіху Тайваню, країни, з якою Україна має чимало спільного у геполітичному становищі?

Таїсія Семенова, Lviv Lab for Journalism and Democracy

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт був створений TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не обов'язково відображає погляди USAID чи уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом без письмової згоди редакції та відповідного посилання на першоджерело, забороняється. 

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source, shall be prohibited.  
 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!