Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Чи буде у Львові сніг на Миколая і Новий рік. Прогноз синоптиків

22485 0
За прогнозами синоптиків, зима 2020-2021 в Україні буде теплою, з нетривалими періодами морозів. У грудні протримається плюсова температура з помірною прохолодою, а ось під Новий рік та Різдво можливі сніг і заморозки. Тvoemisto.tv розпитало керівницю відділу метеопрогнозів Львівського регіонального гідрометцентру Олену Смалюх про погоду на Миколая, Новий рік, Різдво у Львові і те, наскільки самі люди можуть впливати на клімат та його зміни.

Розкажіть, якою буде цьогорічна зима у Львові та області?

За довгостроковим прогнозом Українського гідрометцентру, грудень цього року буде теплішим, ніж у попередні роки, приблизно на 1-1,5 градуси. Це не означає, що буде дуже тепло – просто буде тепліше.

Читайте також: «Не хочу вставати з ліжка». Міфи і правда про сезонні депресії

Назагал, грудень буде помірно прохолодним, в окремі дні буде 2-7 градусів тепла. Коли надходитимуть атмосферні фронти, а це вже 8-10 грудня, варто очікувати опадів – дощу, мокрого снігу – та зниження температури.

Середня температура в грудні становитиме -1-8 градусів, але може бути й від 0 до -2 градусів. А за такої температури буде менше опадів та вологи.

У грудні погоду формуватиме дві системи – потужний циклон над територією Європи та антициклон над територією Росії. Ми перебуваємо на кордоні між одним та іншим синоптичним утворенням. Коли посилюватиметься антициклон, очікуємо досить сильний поривчастий вітер – 17-22 м/с.

У другій половині грудня погоду формуватиме поле підвищеного атмосферного тиску, тому сильних опадів, різкого похолодання не буде. Сніг може пролітати, але не сильний. З більшою імовірністю, снігу варто очікувати наприкінці грудня – на початку січня. Але він також буде незначний.

Тобто, на Новий рік та Різдво сніг таки випаде?

Найімовірніше, що так. Температура повітря у січні буде в межах норми, лише в окремі дні можливе різке коливання та зниження температури. Тривалого періоду похолодання не варто чекати.

Чи вийде любителям лиж нарешті покататись?

Думаю, так. У Карпатах вже зараз мінусова температура і сніг. Навіть якщо у нас буде дощ і мокрий сніг, то там, швидше за все, мокрий сніг і сніг. Але навіть при 0 градусів сніг у Карпатах буде триматися, тому з тим проблем не буде. Ближче до кінця грудня температура в Карпатах буде в межах 10-15 градусів морозу.

Читайте також: Навіть взимку діти цілий день у парку. Як у Львові створили незвичний «дитсадок»

Чи те, якою була осінь, впливає на те, якою буде зима? До речі, чи ця осінь була типовою для Львова?

Цьогорічна осінь для Львова була досить типовою. Перевищень в температурному плані не було. Єдине, що восени було сухо – опадів було менше від потрібної і очікуваної норми, що не дуже добре.

А що впливає на клімат Львова?

Львів – велика урбаністична зона, тому на клімат міста впливає багато що. Зокрема, велика кількість транспорту, що випускає в повітря вуглекислий газ.

Читайте також: У Львові для безпритульних підготували два пункти обігріву

Також впливають водойми. Навіть наша річка Полтва, хоч і закрита, та все одно дає випари на поверхню. Тож люди дихають вже забрудненими випарами, що шкодить здоров’ю.

На формування погоди на Львівщини в останні роки більше почало впливати поле підвищеного атмосферного тиску. Тиск зростає, а отже – не притягується волога і не падає дощ, через що, відповідно, не наповнюються річки.

А як робляться довгострокові прогнози погоди? Наскільки вони точні?

Львівський гідрометцентр довгострокових прогнозів не робить. Найточніше передбачити погоду можна на 1-5 діб. Довгострокові моделі більше орієнтовні. Тобто, точну погоду на сам Новий рік та Різдво будемо знати наприкінці грудня.

Читайте також: Львів'ян просять приносити теплий одяг та взуття для бездомних

Погоду на тривалішу перспективу ми можемо лише передбачати, але точно не скажемо. Як би це банально не звучало, але те, яким буде клімат, залежить від самих людей. Тобто від того, як вони сприймають природне середовище і дбають про нього – це стосується засмічення річок, вирубування дерев. Якби люди більше про все це дбали, екосистема почала б відновлюватися, а за нею – і клімат.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!