Фото: Element5 Digital / Unsplash

Фото: Element5 Digital / Unsplash

Де найкраще вчать англійську та математику. Рейтинг шкіл Львова та ОТГ

15169 0
Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив результати ЗНО учнів усіх навчальних закладів. Tvoemisto.tv склало рейтинг львівських шкіл за найпопулярнішими предметами ЗНО – української мови і літератури, історії України, математики та англійської мови.

Цього року, як і минулого, Tvoemisto.tv склало рейтинг львівських шкіл за найпопулярнішими предметами ЗНО – української мови і літератури, історії України, математики та англійської мови. Цього разу до міських шкіл ми додали школи із сіл і містечок, які увійдуть до Львівської об’єднаної територіальної громади.

Для кожної зі середніх шкіл Львівської ОТГ, а також училищ та коледжів, ми обчислили середній бал випускників з кожного з чотирьох предметів та коефіцієнт варіації (вказує на однорідність чи неоднорідність результатів випусників). Позицію школи у рейтингах визначали середнім балом випускників.

Читайте також: Львівський ліцей учетверте став лідером в Україні за результатами ЗНО. Рейтинг шкіл Львова

На чолі ТОП-20 шкіл, де учні найкраще склали ЗНО з української мови та літератури – школа-гімназія імені Шептицьких, Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат та гімназія «Євшан». Майже в усіх учнів шкіл з ТОП-20 більш-менш однорідні результати – порівняно з аутсайдерами.

Читайте також: Львівщина – на другому місці за кількістю 200-бальників на ЗНО в Україні

Цікаво, що до ТОП-20 шкіл у випадку тестувань і з української мови та літератури, і математики потрапила одна сільська школа – з Підбірців.

На чолі ТОП-20 шкіл, де учні найкраще склали ЗНО з історії України – школа-гімназія імені Шептицьких, гімназія «Євшан» і Ліцей №2. У більшості шкіл з ТОП-20 ми помітили доволі значну неоднорідність результатів.

На чолі ТОП-20 шкіл, де учні найкраще склали ЗНО з математики – цілком очікувано – Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат, гімназія «Євшан» та школа-гімназія імені Шептицьких. Цікаво, що аж 13 випускників фізико-математичного ліцею-інтернату отримали максимально можливий тестовий бал з математики. Варто звернути увагу на те, що середній бал з математики випускників фізико-математичного ліцею-інтернат, що займає перше місце у нашому рейтингу, є набагато вищим ніж у гімназії «Євшан», що займає друге місце.

Читайте також: «Спершу хвилювалась, що без репетитора». Історії львів’ян, які найкраще склали ЗНО

Випускники фізико-математичного ліцею-інтернату мають також найбільш однорідні результати серед шкіл ТОП-20. Результати випускників інших шкіл ТОП-20 мають нижчу однорідність, а результати випускників зі шкіл аутсайдерів є дуже неоднорідними.

На чолі ТОП-20 шкіл, де учні найкраще склали ЗНО з англійської мови – школа-гімназія імені Шептицьких, Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат і Класична гімназія. Дивно, але жоден з випускників шкіл ТОП-20 не отримав максимально можливий тестовий бал. Для результатів випускників усіх шкіл ТОП-20 властива доволі висока однорідність результатів, порівняно з випускниками шкіл-аутсайдерів.

Методологія:

Середній бал обчислювали з урахуванням результатів тих випускників, які не подолали обов’язкового порогу – іншими словами, спираючись на тестові, а не рейтингові бали. Коефіцієнт варіації обчислювали, припускаючи, що відносно вищий коефіцієнт варіації для результатів випускників школи означає, що частина учнів могла користуватися послугами репетиторів або що мотивація до вивчення певного предмету в учнів є дуже неоднорідною. Низький коефіцієнт, навпаки, вказує на збалансованість результатів випускників, високу мотивацію до вивчення предмету у більшості учнів, і, відповідно, можна вважати, що така школа дає кращі знання.

Аби відсіяти випадково низькі чи високі результати, для кожного закладу обчислювали також частки випускників, які брали участь у тестуваннях із різних предметів (за 100% брали кількість учасників тестування з української мови і літератури). Після цього рахували пороги, нижче яких були 10% найменших значень серед усіх шкіл для кожного з предметів. Останні  вказували на те, що результати ЗНО з цього предмету не варто брати до уваги для складання рейтингу, тому що тест складала зовсім незначна частина випускників школи.

Другий тип порогу – абсолютний – використовували, щоб відсіяти дуже малі школи. З рейтингу виключали результати тих шкіл, де у тестуваннях брали участь менше 5 випускників.

Поріг для тестування з історії України склав [мінімум] 25,98% випускників для кожної школи, для тестування з математики – 27,66%, для тестування з англійської мови — 13,33%. Детальні дані по усіх школах можна глянути за посиланням.

Після відсіювань дуже малих шкіл та шкіл, в яких в окремих тестуваннях брала участь зовсім незначна частина випускників, ми склали ТОП-20 шкіл Львівської ОТГ, учні яких мають найвищі бали з української мови і літератури, історії України, математики та англійської мови.

У таблицях однорідність/неоднорідність результатів випускників відображається за допомогою кольорового форматування клітинок на підставі коефіцієнтів варіації і кольорової шкали. Для кожного тестування шкала є іншою, але, загалом, зелений колір означає більшу однорідність, а червоний – більшу неоднорідність.

Дмитро Борисов

Інфографіка автора

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!