Фото: Паломницький центр "Рафаїл"

Фото: Паломницький центр "Рафаїл"

Той, хто вказує шлях. Як працює і подорожує перший у Львові паломницький центр

5587 0
10 років тому у Львові з’явився перший центр, спрямований на роботу з паломниками – людьми, які хочуть не просто побувати за кордоном, а прагнуть відчути силу святих місць.

Засновник центру «Рафаїл» отець-диякон (о-дн.) Андрій Делісандру розповів Tvoemisto.tv про те, як об’єднати в подорожі тих, хто шукає духовного збагачення, і тих, хто просто любить відкривати нове.

Як все починалось

Нині «Рафаїл» відкриває нові маршрути і успішно працює з паломниками зі всієї України. Але починалось все не без випробувань. У 90-х роках Андрій Делісандру поїхав вивчати теологію і психологію в Католицькому університеті в Любліні. Потім – на роботу в Америку за програмою Work&Travel. Але йому хотілось додому – в Україну, тож він повернувся і почав шукати себе тут.

«Я шукав роботу в релігійних колах психологом, проте зарплатня була вкрай низькою, а я одружився й мав відповідати і за дружину. Важко було знайти щось таке, щоб і утримувати сімю, і залишатись при Церкві. Я пішов працювати в туризм, керував готелем у Трускавці», – розповідає отець-диякон Андрій.

Робота була хороша, давала фінансову свободу, але чогось бракувало, адже молодий бізнесмен завжди хотів працювати на користь Церкви і людей. Окрім того, обставини часом складались не найкращим чином, що змусило серйозно задуматись над тим, що робити далі.

«Єдине, що знав напевно, це те, що не варто сидіти і чекати, поки хтось дасть роботу, а потрібно братись до роботи самому», – каже о-дн. Андрій.

Читайте також: 7 думок Блаженнішого Любомира про те, що важливо

Відтак, замислився над тим, які має таланти і як може бути корисний іншим. Одним з таких талантів був організаційний. Тож виникла ідея створення паломницького центру на зразок тих, що бачив під час навчання у Польщі.

«У ті роки у нас таких центрів не було. Працювали лише туристичні фірми, які робили тури в Ізраїль або в Рим. У таких турах в одній групі часто перетинались люди з різних цільових аудиторій і виникали конфлікти. Одні хотіли піти на Літургію, інші – на закупи. Тож ми замислились над тим, щоб створити спеціалізований паломницький центр», – розповідає о-дн. Андрій.

Він поїхав до Польщі, аби перейняти досвід, стажувався там, консультувався з людьми з Церкви, які працювали у цій галузі. Та найбільше, каже, допомагала дружина.

Подорож, що єднає

У 2009 році паломницький центр «Рафаїл» розпочав роботу. Тоді ним керував отець-диякон Андрій Делісандру. Потрібно було першими вивчити місцевість, скласти маршрут і програму так, щоб було цікаво і тим, хто хоче усвідомлено доторкнутись до святих місць, і тим, хто хоче просто розширити свій світогляд.

Отець-диякон Андрій Делісандру

Засновник Центру зазначає, що це поєднання є важливим, адже часто буває так, що, наприклад, дружина ходить до церкви і є церковною людиною, а чоловік – рідко відвідує храм.

«Тут ми маємо зробити так, щоб і дружина, і чоловік були задоволені подорожжю, і щоб ця подорож зміцнила їхні стосунки», – пояснює він один з принципів роботи «Рафаїлу».

Тож паломницький центр постійно працює над розширенням та удосконаленням своїх маршрутів. Наприклад, почали впроваджувати напрямок християнського відпочинку на морі – коли півдня людина відвідує святині та духовні місця, а пів – відпочиває на морі. Такі тури вже організовували в Рим, а також – до Єгипту, де поєднали гору Синай, католицькі храми та пляжі Шарм-ель-Шейха.

«Це чудово для дітей. Це я можу сказати, як батько. Дітям переважно нудно в церкві. А тут вони бачать, що є християнське середовище, церковне, і є цікаве дозвілля. Тому в дитини виникають позитивні асоціації, вона вже не боїться церкви і не вважає її нудною», – пояснює о-дн. Андрій.

Паломництво в Єгипет

Він додає, що в подорож кожна людина може поїхати і самостійно, але саме в спільноті вдається пережити момент вповні. Тому важливо, щоб люди мали різнопланові і збалансовані враження – духовні, естетичні, культуральні тощо.

Цільова аудиторія, з якою працює Центр, протягом 10-ти років поступово змінювалась. Якщо на початку роботи це були переважно люди, які просто хотіли кудись поїхати, до того ж – дешевше і з допомогою у відкритті візи, то зараз це передусім люди, які засмакували духовні подорожі.

Читайте також: Духівники Твого міста. Отець Орест Фредина про складний характер святих

«Якщо людина хоче поїхати на Октобер фест – навряд чи їй буде цікаво з нами. А якщо вона хоче на Святу Землю, то тут я не можу уявити поїздки без духовного супроводу», – пояснює о-дн. Андрій.

Він додає, що крім психологічного і фізичного відпочинку, важливим є духовний відпочинок. А люди, плануючи відпустки, часто про цей момент забувають.

«Якщо Бог є на першому місці, тоді і все решта на своїх місцях», – переконаний о-дн. Андрій.

К: Команда і Комунікація

Ще одним важливим принципом в роботі «Рафаїлу» є добре спрацьована команда і комунікація у ній. У дорозі, каже отець-диякон Андрій, трапляються різні непередбачувані випадки, тому часто в нагоді стає досвід команди, що добре знає маршрут і вміє брати на себе відповідальність, а також присутність духівника, який може згладжувати непрості ситуації і допомогти паломникам уповні відчути значення святині.

«У нас є постійні духівники. Вони працюють, навчаються, дають глибокий духовний та інтелектуальний супровід. Ми намагаємось зробити максимально цікавою кожну прощу», – каже засновник «Рафаїлу».

З вірою навколо світу

Зараз паломницький центр «Рафаїл» пропонує близько 20-ти напрямків різної тривалості та насиченості програми. Проте у кожній поїздці є Літургії і катехизи, спільні молитви. З духівниками центру можна відвідати і популярні місця, і маловідомі, почути не лише про їхнє духовне значення, а й про архітектуру й історію тих місць, де проходить паломницька траса, і, звісно, насолодитись природою. Також «Рафаїл» часом поєднує подорожі із психологічним просвітництвом – тоді вони присвячені взаєминам в родині, вихованню дітей тощо.

«Я вірю, що все життя – це проща, ми увесь час ідемо до свого небесного дому», – каже о-дн. Андрій.

На сьогодні «Рафаїл» пропонує такі паломництва:


Також із Центром можна відвідати Париж і здійснити тут паломництво до Тернового вінка. Окрім того, «Рафаїл» пропонує короткі маршрути на три дні, наприклад, святими місцями Польщі, Словаччини та Угорщини. Для молоді ж тут пропонують долучитись до спільноти Тезе і досвідчити її дух на зустрічах у різних містах Європи.

«Рафаїл» працює і над новими маршрутами. О-дн. Андрій каже, що часом їх пропонують самі паломники, які вже побували в багатьох місцях, але мають жагу до подальшого духовного розвитку. Зокрема, зараз триває напрацювання маршрутів Туреччиною – до Каппадокії і в Стамбул – давній Константинополь. Також розглядаються такі далекі маршрути, як Дубаї, Китай, Індія.

Рафаїл у Каппадокії

«У Китаї, куди плануємо поїхати цього року, будемо говорити про католицьку церкву і місії. У Дубаях плануємо два варіанти: або будемо говорити там про християнство і мусульманство, дві великі релігії і діалог між ними, або це буде більше подорож психологічного характеру – родинне життя, виховання. Залежить, хто буде духівником. А може, робитимемо раз так, а раз – так», – каже засновник Центру.

Окрім того, «Рафаїл» розглядає нову програму «Свята Земля вдруге». Тут будуть основні святині Ізраїлю та 80% нових місць, яких немає в традиційному паломницькому турі на Святу Землю.

Отець-диякон Андрій зазначає, що відмінністю паломницького центру від звичайних туристичних фірм є те, що «Рафаїл» одразу вказує вартість додаткових витрат, щоб екскурсії міг відвідати кожен, хто поїде, – для спільного часу і спільних духовних переживань, що творять спільноту.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: монастир святого Ґерарда у Гніздичеві

«Ми стараємось знайти баланс між фінансовою складовою і духовною. Це нас часом дещо стримує з новими маршрутами. Я не вважаю, що ми є конкурентами турфірмам, бо ми пропонуємо зовсім інший продукт, якщо говорити мовою бізнесу. Ми намагаємось шукати золоту середину між ціною і якістю, комфортне перевезення може коштувати трохи дорожче, але це необхідно, наприклад, під час нічних переїздів, без яких ми не завжди можемо обійтися. Повірте, різниця в класі автобуса відчувається дуже добре. Тому ми схиляємось до автобусів вищого класу», – каже о-дн. Андрій.

Якщо ви збираєтесь у паломницьку подорож, Tvoemisto.tv та ПЦ «Рафаїл» має для вас декілька порад, про що варто дізнатись, перш ніж вирушати у поїздку:

  1. Варто переконатись, що вам розповіли про усі додаткові витрати та факультативні екскурсії. Адже туроператори не завжди вказують таке. Відповідно ви розраховуєте на зовсім іншу суму.
  2. Уважно подивіться в програмі, чи входить у вартість харчування і яке – сніданки, вечері.
  3. Не менш важливо перевірити, чи входять у вартість екскурсії.
  4. Важливо пам’ятати про пори року та особливості клімату в різних країнах.
  5. Приготуйтесь, що на кордоні, скоріш за все, доведеться витратити трохи часу.

Паломницький центр працює у м. Львів за адресою: вул Винниченка 22, у будні дні з 10:00 до 18:00.

Фото: Паломницький центр «Рафаїл»

Партнерська публікація

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!