Фото: Engin Akyurt, Unsplash

Фото: Engin Akyurt, Unsplash

«Усе залежатиме від кожного з нас». Як львів’янам вийти із карантину

8147 0
Якщо ігнорувати правила, виходити на вулицю без масок, рукавичок та дезінфікуючих засобів і не дотримуватися дистанції, то захворюваність тільки зростатиме.

Не варто очікувати, що після 11 травня «все зміниться» і можна буде ходити на пікніки. Вихід із карантину залежить від кожного з нас, наскільки ми будемо відповідальними. Маска, рукавички і антисептики мають бути постійно з нами, кажуть експерти.

Читайте також: Пережити епідемію. Що робити, якщо ви захворіли на коронавірус

Уряд визначив 5 етапів виходу із карантину. Tvoemisto.tv розпитало різних спеціалістів, як вони радять правильно й безболісно вийти з карантину.

Як правильно вийти із карантину? План від психолога

Засновниця психологічної студії «Сенс» Мар’яна Франко каже, що варто уникати надмірних очікувань від завершення карантину – «синдрому нового року», мовляв, «коли закінчиться карантин – все в моєму житті зміниться».

«Такі нереалістичні очікування загрожують розчаруванням, а то й депресією. Адже вихід з карантину не буде одномоментним і надалі буде супроводжуватись багатьма обмеженнями. Та й саме по собі завершення карантину не змінить нічийого життя», –  пояснює Мар’яна Франко.

Тому психологиня рекомендує розробити план особистої адаптації наперед.

«Визначте: що залишиться незмінним у вашому житті? Швидше за все це всі ті речі, які були і до карантину: діти, робота, звичка перепрацьовувати тощо. Що навпаки зміниться? Це ті звички, на які карантин уже вплинув: необхідність дбати про гігієну та безпеку в громадському транспорті, обмеження подорожей, певні зміни в роботі. А також я рекомендую включити до свого плану один важливий пункт, який допоможе вам відчути, що ви все ще керуєте власним життям – а що я сам хочу змінити у своєму житті після карантину?», – говорить Мар’яна Франко.

Чи можна буде знайти роботу? Відповідь економіста

У Львові найперше заворушиться, ймовірно, малий бізнес, який пропонуватиме роботу, до прикладу – перукарні, салони та інші заклади, діяльність яких раніше заборонили. Про це говорить доктор економічних наук, професор Ростислав Славюк. Також запрацює сфера доставки, продажу, форсування продуктів – овочів і фруктів. Пожвавлення у сільському господарстві у травні викличе потребу у сезонних працівниках. Це будуть перші робочі місця, де можна заробити.

Також, якщо відновить роботу громадський транспорт, то тут може з’явитися сотня робочих місць. Крім того, буде певне пожвавлення у сфері оренди квартир, прибирання приміщень. Однак на великих підприємствах суттєвої потреби у працівниках не буде, каже економіст. Навпаки, у червні-липні там можливі скорочення. Не припиниться також ремонт доріг і загалом «комунальні роботи». Загалом, травень-червень є сприятливими для робіт, де можна залучити незайнятих людей.

Також у часи кризи важливо подумати, чим ми можемо заробляти ще, чи можемо якесь своє хобі перетворити у заробіток. Так вважає викладач фінансів Львівської бізнес-школи Михайло Колісник. 

І хоч із карантином розвинулися такі напрямки як доставка, продажі онлайн та послуги пошти, після виходу з карантину відбудеться їхнє певне згортання. Натомість відновлюватимуться класичні економічні напрямки, які працювали до запровадження обмежень. Йдеться про громадський транспорт, заклади харчування, непродовольчі магазини, туризм тощо, каже економіст Андрій Новак.

Читайте також: «Коли закриваються одні двері – відкриваються інші». Як львів'яни приборкали карантин

Є шанс вийти швидко. Прогноз медика

То чи реально вийти із карантину за планом уряду, який визначає дуже чіткі (на перший погляд, майже не реальні) вимоги, епідеміолог, завідувачка відділу інфекційних хвороб Львівського обласного центру громадського здоров'я Олена Левицька запевняє, що все залежитиме від поведінки кожного з нас.

«Медики роблять все, що від них залежить. А ми маємо робити своє. Якщо ми будемо дотримуватись правил, поважати один одного, то ми швидше вийдемо із цього процесу. У нас є величезний шанс розпочати перший етап з 11 травня і перейти у наступний. Але якщо будемо ігнорувати правила, виходити без масок, рукавичок та дезінфікуючих засобів, не дотримуватися дистанції, то захворюваність тільки зростатиме», – пояснила Олена Левицька.

Отож вона радить львів'янам ще протягом тривалого часу носити маски або респіратори не нижче фільтру 2 ступеня захисту, одноразові рукавички та дезінфікуючі засоби. Особливо, коли варто відвідати якісь заклади. У парках, скверах все одно варто одягати маску, бо ми не знаємо, хто може пройти повз нас. Після приходу додому щоразу обов’язково треба ретельно мити руки не менше, аніж 30 секунд. Витирати їх бажано одноразовими рушничками, а опісля дезінфікувати антисептиками з вмістом спирту не менше 60-70%. Щоби шкіра рук не страждала, можна використовувати косметичні зволожувальні або живильні креми. Також львів'янам ще на тривалий час відмовитися від обіймів та вітань із рукопотисканням. І, що особливо важливо, – зберігати дистанцію.

То як власне відбуватиметься вихід з карантину?

На першому етапі, якщо протягом 10 днів кількість виявлених осіб із Covid-19 не зміниться і буде на одному рівні або відхилення буде у межах 5%, то за таких умов можна буде відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, але дотримуючись дистанції не менше ніж у 2 метри і використовуючи маски чи респіратори, і не більше 2-3 осіб з однієї сім'ї. Про пікніки з товариством ще думати дуже рано, каже Олена Левицька.

Відкриються також частина об’єктів індустрії краси, салони перукарень. Можна буде проводити тренування, але без глядачів. Дозволятиметься оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами. Крім того, можуть запрацювати кав'ярні, але з обслуговуванням на виніс. Запрацюють нотаріуси, адвокати, аудитори, але теж не більше 2-3 осіб.

На другому етапі, якщо протягом 10-ти днів поспіль відсоток виявлених щоденно буде зменшуватись, а одужання буде зростати, тоді знімуть обмеження на побутове обслуговування населення, відновлення навчання випускних класів у школах для підготовки до ЗНО. Спортивні зали та бізнес-центри також зможуть працювати, але без перенавантаження. Мають складатися графіки відвідування, але в одному залі чи приміщенні не можуть перебувати більше 10 осіб. Дистанція залишається у силі, хоча б 1,5-2 метри. Готелі мають запрацювати, приймати людей, яким потрібно по роботі, але із дотриманням усіх визначених раніше правил. Також можливі відновлення спортивних змагань, якщо команди не перевищать загальну чисельність у 50 осіб, знову без глядачів.

Читайте також: Повна відміна карантину призведе до 120-140 тисяч смертей до кінця року, – МОЗ

Третій етап передбачатиме розвантаження медичної системи від хворих. Кількість тих, хто одужав, має удвічі-утричі перевищувати попередній період. І не повинно бути різкого розриву із новими зверненнями хворих. Заклади охорони здоров'я повинні вивільнятися. Тоді запрацюють спортивні, дитячі майданчики зі збереженням дистанції та всіма засобами захосту. Запрацюють окремі заклади освіти, які визначатимуться територіально. Дозволять соціальні перевезення на роботу, може запрацювати міжміське транспортне сполучення, але в межах області. Запрацюють також торгово-розважальні центри, в яких є бутики-магазини, але без відкриття дитячих і розважальних закладів. Зможуть запрацювати деякі кінотеатри і театри, але обмежені у кількості та за дистанції глядачів. Відчинять хостели, бази відпочинку, але мешканців не має бути більше 50 осіб. Врешті запрацюють заклади громадського харчування з відвідувачами, але з дистанцією.

Четвертий етап стане можливим, якщо протягом 10 днів поспіль не буде нових випадків, пов’язаних між собою. І щоденна кількість нових, не пов’язаних випадків, буде меншою, аніж 5 випадків на область. Мають знизитися первинні звернення. І навіть контактуючи з іншими, потенційно люди не повинні заражатися. Тоді запрацює весь наземний громадський транспорт, торгово-розважальні комплекси, зали, усі заклади громадського харчування, культурні та освітні установи. Тоді має бути планова медична допомога. Стоматологічні клініки мають надавати повну стоматологічну допомогу.

П'ятий етапт передбачає припинення внутрішньої передачі вірусу всередині країни, між областями, і зокрема у Львові. Якщо будуть тільки привезені випадки з-за кордону. Тоді будуть скасовані всі інші обмеження, окрім встановлених місцевою владою на певних територіях. 

В уряді кажуть, що повна відміна карантину без запровадження обґрунтованих профілактичних заходів призведе до 120-140 тис. смертей до кінця вже цього року. 

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!