Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

«Це загальноєвропейська справа». Іноземці, які лишаються у Львові, попри можливе вторгнення Росії

5435 0
Уряди багатьох країн закликали своїх громадян покинути Україну. Серед них Велика Британія, Німеччина, Бельгія, Японія та інші. Проте громадяни не всіх країн збираються повертатися.Tvoemisto.tv поговорило із громадянами Великої Британії, Німеччини та Австрії про те, чому вирішили залишитися в Україні навіть попри загрозу російського вторгнення та розпитало їх більше про життя та роботу в Україні.

«Я розумію, що я у Львові, тому зі мною все буде добре»

Джеремі Стоукс, британець із околиць Лондону, вже рік викладає англійську мову в Українському Католицькому Університеті. Він закінчив Університет мистецтва у Лондоні, де навчався художній фотографії. Велика Британія закликає всіх своїх громадян негайно покинути Україну. Джеремі говорить, що замість паніки краще розуміти, у якій саме сфері кожен може зарадити. 

«Я не панікую, наразі не планую їхати, але я постійно в курсі новин. Я розумію, що я у Львові, тому зі мною все буде добре, навіть якщо станеться найгірший сценарій. Замість того, щоб панікувати, краще розуміти, що ти можеш зробити. Тому я вирішив залишитися тут, щоби зробити внесок у суспільство своєю роботою», – каже Джеремі. 

Через Brexit Велика Британія зараз може надати Україні більшу підтримку, ніж ЄС, каже Джеремі. 

«Цікаво те, що саме завдяки Brexit у Великої Британії зараз розв’язані руки для допомоги Україні. Схоже, що у цьому конфлікті Америка та Велика Британія намагаються відігравати більшу роль, ніж країни ЄС та Німеччина», – говорить фотограф.

У США за рахунок сенсаційних новин заробляють гроші, проте самі ж громадяни США панікують через власні ЗМІ, думає Джеремі. На його думку, кожен має приймати рішення – їхати чи залишатися самостійно. 

«Я думаю, що Велика Британія знаходиться посередині між Європою та США не тільки географічно, а й економічно та ментально. Наприклад, новини США дуже сенсаційні – завдяки ним вони заробляють гроші. У Штатах, які знаходяться за океаном, існує паніка. На Європейському континенті люди краще відчувають реальність. Вони можуть поділитися занепокоєннями, але знають, що все буде добре. Я думаю, що це риса саме виваженого британського ставлення. Якщо збираєшся їхати додому – їдь, відчуваєш, що треба залишитися – залишайся. Така позиція моїх друзів та родини», – вважає чоловік. 

«У Львові далі гуляють по площах, ніхто не скуповує гречку мішками. Також я довіряю українській армії та політикуму, тому не панікую»

Ніколай Тойфель – німець із міста Байройт. Він керує проєктом «Learnopolis», що займається поглибленням німецько-української співпраці у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Суспільство не переживає – тому приводів для паніки немає, говорить Ніколай. Він довіряє українським політикам та армії і тому зараз спокійний.

«Я не переживаю бути в Україні зараз, бо я бачу, що суспільство не панікує – у Львові далі гуляють по площах, ніхто не скуповує гречку мішками. Також я довіряю українській армії та політикуму, тому я не панікую. Війна – це не нова ситуація в Україні. Коли у мене питають батьки чи друзі про можливе вторгнення Росії, то я кажу, що в Україні війна точиться з 2014 року. На фронті є люди, які захищають свободу, так що я можу спокійно і вільно тут жити», – говорить німець.

Викладач певен, що американські ЗМІ гіперболізують проблему, але вдячний всім іноземним державам за підтримку України.

«Американські газети дуже роздмухують конфлікт новинами про застереження ФБР та ЦРУ. Мені це не подобається, бо я не хочу, щоб мої батьки панікували і не хочу, щоби люди бачили Україну тільки з перспективи Росії і США. Проте я дійсно дуже вдячний США за їх участь у цьому конфлікту і розумію, що американці, британці і поляки фундаментально підтримують Україну», – каже Ніколай.

Йому прикро, що Німеччина так і не надає Україні можливості для експорту озброєння. Він пояснює це тим, що в німецькому політикумі багато проросійських діячів.

«Німеччина зробила багато поступу у суспільній сфері, економіці, науці. Мені дуже прикро, що Німеччина відмовляється експортувати зброю. Проблема не на поверхні. У німецькому суспільстві є так зване російське лоббі. Найяскравіший представник цього лоббі – Герхард Шредер, колишній канцлер, який обіймає керуючі посади у «Газпромі» та є одним із друзів Путіна, – каже Ніколай. – До того ж у Німеччині є люди, яким байдуже, або які думають, що все буде мирно, якщо ми не будемо експортувати зброю. Мені здається, що це трошки наївно. Я хочу, щоби Німеччина більше підтримувала Україну – це не мусять бути танки, але це може бути якась техніка для оборони. Слава Богу, що є ще країни, які підтримують Україну.  Я сподіваюся, що цей конфлікт можна вирішити дипломатично. Мені навіть важко уявити, який розв’язок може бути інакший». 

Протистояння – це проблема не тільки Росії та України, а й всього Європейського Союзу, каже Ніколай. Він переймається тим, що у випадку вторгнення всі спільні міжнародні досягнення в Україні можуть нівелюватися.

«В Білорусі заборонили Goethe-Institut і DAAD – німецьку службу академічних обмінів, з якими я співпрацюю. У Росії заборонили німецьке видання Deutsche Welle. Тому якщо Росія нападе на Україну, я переживаю, що все, що ми зробили разом із українцями за останні 7-8 років, може обнулитися. Це не конфлікт між Росією і Україною – це загальноєвропейська справа. Це буде жорстоке протистояння для громадян всього Європейського Союзу, а не тільки війна між Україною і Росією», – говорить Ніколай. 

«Американські ЗМІ дуже нагнітають панічні настрої»

Сабріна Натмессніґ  австрійка із міста Кларенфурт. Вона викладає німецьку мову у ЛНУ ім. Івана Франка та є лекторкою австрійської служби обмінів. За її словами, вона лише надала свої дані у посольство, але термінової евакуації немає і вона, як і раніше, може вільно їздити Україною.

«Я не боюся, все нормально. Моя сім’я та друзі в Австрії переживають за мене більше, ніж я тут. Як правило, вони читають американські ЗМІ, які, як на мене, дуже нагнітають панічні настрої», – говорить Сабріна.

Все можна вирішити дипломатично, говорить вона, і певна, що європейські країни підтримають Україну.

«Проте я підтримую політику нейтралітету австрійського уряду щодо України. Австрія – це не країна НАТО і для нас теж є певні ризики. Я теж вірю у те, що зараз все можна вирішити дипломатично і не втрачаю надію, що дипломатичне вирішення цього конфлікту існує. У випадку ж загострення ситуації я певна, що країни Заходу впровадять нищівні економічні та політичні санкції», – вважає Сабріна.

Нагадаємо, 11 лютого США закликала своїх громадян покинути Україну упродовж 48 годин. Також американське посольство евакуює своїх дипломатів з України та призупиняє консульські послуги. Про перенесення своїх представництв до Львова повідомили у Німеччині, Канаді та Австралії. Чимало країн Європи закликають своїх громадян покинути Україну та утриматися від поїздок сюди через можливу ескалацію військових дій зі сторони Росії.

У МЗС України просять не панікувати та зберігати спокій. Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до будь-яких кроків з будь-яких кордонів, додавши, що на сьогодні в інформаційному просторі занадто багато інформації щодо повномасштабного вторгнення Росії.

Раніше американська розвідка повідомляла, що біля кордонів України Росія зібрала близько 70% військової техніки, потрібної для нападу.

Роман Тищенко-Ламанський, Віталій Голіч

Фото надані героями та з Facebook

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!