фото: Михайло Верхогляд, Вікіпедія

фото: Михайло Верхогляд, Вікіпедія

Цілуй і їдь. Як рухатиметься транспорт на площі Двірцевій

11610 0
Після змін до залізничного вокзалу можна буде доїхати вдвічі швидше.

Уже у вересні цього року на площі Двірцевій перед головним залізничним вокзалом має розпочатись реконструкція. Після ремонту на площі побільшає зелені та зупинок для громадського транспорту, а рух транспорту та пішоходів планують розділити на чотири смуги. Про те, як саме облаштують оновлений простір для транспорту, Tvoemisto.tv розповіли начальниця відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександра Сладкова та керівник відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор» Роман Зубачик.

Розділяй та володарюй

Рух транспорту на Двірцевій планують розділити на два окремих потоки. Одна смуга буде призначена для громадського транспорту, інша – для приватних автомобілів та таксі.

Нові потоки будуть розділені пішохідним бульваром, що має з’явитися посеред вулиці Чернівецької. Ліворуч від нього з’явиться двосторонній рух індивідуального транспорту, праворуч – двосторонній рух громадського транспорту, велосипедистів, позаміських рейсових автобусів, вантажівок «Укрпошти», автомобілів доставки та спецтранспорту. Подібним чином поділять і саму площу: ліворуч їздитимуть приватні автомобілі і таксі, а праворуч – громадський транспорт.

За словами Олександри Сладкової, таке розділення сприятиме збільшенню швидкості руху та пропускної здатності усіх цих видів транспорту.

«Після розділення громадський транспорт на площі матиме більше простору. Це дозволить йому рухатися швидше та відкриє можливість спокійно зупинитись на зупинці без зайвого очікування. Водночас приватні автомобілі та таксі звільняться від необхідності маневрувати між громадським транспортом чи стояти у корках під час поломок автобусів. До речі, відповідно до статистики поліції, наразі саме маневрування є однією з найпоширеніших причин ДТП на площі», – каже Олександра Сладкова.

Читайте також: Фонтан, бруківка та підземний паркінг: як може змінитися площа Двірцева

У свою чергу Роман Зубачик, що керує відділом транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор», наголошує, що розділення транспорт на різні смуги підвищить безпеку руху на площі.

Зрівняти у правах таксі та трамваї

«Пропускна здатність вулиці визначається її найвужчим місцем», – стверджує Олександра Сладкова.

На площі Двірцевій таке найвужче місце – це простір між фонтаном і дашком головного входу. Наразі там є дві смуги для висадки та посадки пасажирів. Проте одна з них використовується для руху на випередження, а інша вміщає не більше трьох автівок одночасно. Також саме на цю ділянку прибувають поштові вантажівки, автобуси та машини, що рухаються до парковки.

«Тож, хоча пропускна здатність площі Двірцевої мала б відповідати двом смугам спільного руху в один бік і двом в інший, як на вулиці Чернівецькій, фактично вона дорівнює одній смузі спільного руху», – пояснює урбаністка.

Автори проекту пропонують розташувати біля центрального входу до вокзалу автобусні зупинки, а також наблизити до вокзалу й трамвайні колії. Це має покращити доступність громадського транспорту та зробити його більш бажаним, порівняно з приватними авто та таксі.

«Додаткові 32 метри (а це, для порівняння, трохи більше, ніж довжина одного залізничного вагону) для проходу від таксі до вокзалу є єдиною незручністю. Натомість це поставить пасажирів усіх видів транспорту в рівні умови», – каже Олександра Сладкова.

«Окрім цього, у цій частині площі пропонується облаштувати зупинки та місця відстою для приміських, міжміських, приватних та туристичних автобусів. Також тут запропоновано облаштувати велоінфраструктуру. Оскільки частота руху громадського транспорту є в рази меншою, ніж у приватних автомобілів, це забезпечить безпеку руху велосипедистів», – каже Роман Зубачик.

Цілуй й їдь

На площі удвічі зросте кількість зупинок для громадського транспорту та втричі – для індивідуального. Це має збільшити пропускну здатність площі для всього транспорту.

Для стоянки машин буде відведено 197 паркомісць на території паркінгу «Укрзалізниці» та запроектовано новий підземний паркінг під сквером на 145 паркомісць. Потрапити на паркінг залізничників можна буде двома способами: одразу з вулиці Чернівецької, оминувши проїзд площею, та вже існуючим, тобто, зі східного кута площі. 

Читайте також: Підземні паркінги у Львові: навіщо, де, коли і як

Після оновлення простір перед головним входом використовуватиметься виключно для висадки та посадки пасажирів. Для транзитного проїзду тут облаштують окрему смугу.

«Такий спосіб організації посадки-висадки пасажирів у світі називається kiss & ride, «поцілував і поїхав». Якщо водій бажає вимкнути двигун і вийти з авто для того, щоб, наприклад, допомогти занести багаж до перону – він матиме використати один з двох варіантів паркінгу. Покладаємо надію на те, що до завершення будівельних робіт ввійде в дію нещодавно затверджена система фіксації порушень паркування», – каже Олександра Сладкова.

Важливі зміни торкнуться облаштування площі для маломобільних груп населення: поруч із ліфтом на першу платформу облаштують п’ять безкоштовних паркомісць для людей з інвалідністю.

Рух на площі Двірцевій стане втричі швидшим

Щоби перевірити, як ці ідеї працюватимуть на практиці, творці проекту зробили транспортне моделювання. Розглядалися два принципові варіанти: без підземного майданчика для паркування на пл. Двірцевій (варіант 1) та при наявності такого майданчика (варіант 2).

Модель враховує параметри проектованої ділянки, інтенсивність і склад транспортних потоків, їхній розподіл за напрямками, а також маршрути громадського транспорту та розклади їхнього руху. Інформацію про інтенсивність та склад потоку в різні періоди доби проектанти отримали з відеодетекторів, що розташовані на перехресті вулиць Чернівецька – Городоцька.

Примітка: На відео є дві деталі проектного рішення, від яких вирішили відмовитись на пізніших етапах: міні-кільце на в’їзді в частину площі, призначену для індивідуального транспорту, та велодоріжка вздовж трамвайних колій. Також на пізніших етапах були дещо інакше організовані зупинки громадського транспорту.

«Для того, аби отримати точні дані про наявні пішохідно-транспортні потоки, ми проаналізували роботу площі та перехрестя Чернівецька-Городоцька в час пікових навантажень – протягом доби однієї з п’ятниць. Було задокументовано не лише кількість транспорту, але й кількість людей, що йдуть Чернівецькою пішки», – пояснила Олександра Сладкова.

За словами Романа Зубачика, результати моделювання встановили, що на вулиці Чернівецькій (у напрямку до вокзалу) середня швидкість руху індивідуального транспорту при варіанті з підземним паркінгом збільшується фактично вдвічі (з 10,2 до 21,3 км/год), а на площі Двірцевій – втричі (з 4 до 15 км/год). Середня швидкість громадського транспорту на вул. Чернівецькій становить 26 км/год, а на пл. Двірцевій – 4 км/год.

Зменшити черги автомобілів допоможе і будівництво підземного майданчика для паркування, який швидше «поглинатиме» автівки, що мають намір тимчасово припаркуватися на площі.

Також Олександра Сладкова вважає, що після реновацій громадський транспорт стане привабливіший, а відтак частина пасажирів, що їдуть на автомобілях, пересядуть на трамваї та автобуси.

Нове планування вулиці Чернівецької принципово не змінює співвідношення пішохідного простору до транспортного – головне, що смуги руху розширять до нормативних, відповідно до нових стандартів. Щоби не забирати простір у пішоходів, велоінфраструктуру облаштують спільно з громадським та спецтранспортом. А трамвайні колії на цій вулиці вже відремонтували раніше.

Так зараз сплановано рух на вулиці Чернівецькій

Такого вигляду вулиця набуде після оновлення

«Чимало критики візуалізацій стосувалося того, чому зробили такий широкий бульвар і невже не могли зробити не 2, а 4 смуги для індивідуального транспорту. Насправді, здається що вулиця Чернівецька є дуже широкою. Проте, як і у випадку розрахунку пропускної здатності, вулиця проектується по найвужчому місцю. У найвужчому місці Чернівецька має 36,5 метрів. До того ж, смуги руху зараз є далекими від найвужчого варіанту нормативних і становлять менше трьох метрів кожна», – пояснює Олександра Сладкова.

Олександра Сладкова, Роман Зубачик

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Львів'яни та їхній транспорт

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!