Фото: trip-ukraine

Фото: trip-ukraine

Кар’єр, водоспад Лазний та колиби. Маловідомі локації для відпочинку за Львовом

12338 0
Львів’янам та гостям міста радять прогулятися в горах, насолодитися видами водоспаду та відпочити у колибах. Нові локації для відпочинку називає директор туроператора «Відвідай» Ігор Губіліт.

Турківський кар’єр

У межах містечка Турка розташований кар’єр, де раніше видобували камінь для будівництва. Це одне із туристичних місць Турки відоме тим, що було столицею бойків – українського гірського субетносу. Бойки заселяли обидва узбіччя середньої частини Карпат і дали назву цьому регіону, який зветься Бойківщина.

Місто славиться своїми мостами, яких нараховують аж 29, старими дерев’яними церквами, фортецею-синагогою, етнографічним музеєм та чудовими краєвидами.

В 1966 році у кар’єрі добували близько 20 тисяч кубометрів будівельного каменю і 40 тисяч кубометрів щебеню. Тепер Турківський кар’єр рекультивований та є одним із маловідомих туристичних об’єктів Львівщини. Він розташований під горою Кичерою, яка здіймається над долиною міста Турка та має висоту 881 метр.

Кар’єр наповнився кришталево-блакитною водою та у ньому утворилося Блакитне озеро, що щорічно збирає поціновувачів природних ландшафтів та гірських панорам. Його глибина понад 20 метрів. Збираються тут навіть взимку покататися на лижах та сноубордах на місцевому гірськолижному спуску.

Доїхати до міста Турка зі Львова автомобілем можна приблизно за дві з половиною години. 

Також на місцевій залізничній станції зупиняються потяги та електрички зі Львова. 

Скеля Триніг у горах Вороняки 

Скеля Триніг у Вороняках – це пам’ятка природи місцевого значення. Вона розташована у Національному природному парку «Північне Поділля». Через ерозію вітру та води порода навколо валуна зруйнувалася, а більш міцний гранітний валун залишився. Він утворився приблизно 11 мільйонів років тому. Назва походить від вигляду скелі, яка збоку нагадує тварину, яка готова стрибнути. 

У Середньовіччя скеля була одним із язичницьких святилищ разом горою Рожаниця, узгір'єм Баба, Старий Кут, Високий Камінь. Поруч із скелею Триніг розташовані й інші мегаліти – «Мертва голова», «Камінь кат», «Лежачий пес» та «Груда рихлого каміння». Над скелею здіймається гора Збараж висотою у 412 метрів із виходами кристалічної породи. Поруч також бере початок мальовнича річка Стир, розташована закинута каменоломня та залишки військових бліндажів періоду Другої світової війни.

Найближче до скелі Триніг село Переліски. До нього зі Львова можна доїхати машиною за півтори години. 

Кераміка у селі Гавареччина

Гавареччина – це село поблизу міста Золочів. Воно славиться своєю керамікою. За місцевою легендою, першими мешканцями села були гончарі, яких у XVII столітті граф Юрій Вишневецький на прохання своєї дружини виселив з містечка Білий Камінь, щоби вони не задимлювали його своїми печами. 

Тож гаварецька чорнодимлена кераміка має 400-літню. Зразки цієї кераміки представлені у багатьох світових каталогах мистецтва. У селі і зараз проживають кілька майстрів, які володіють секретами славетної майстерності. Для охочих там постійно проводять майстер-класи з ліплення керамічного посуду власними руками – глечиків, ваз та тарілок.

Поруч із селом розташований також ще один туристичний об’єкт – справжня криївка воїнів Української Повстанської Армії. У криївці повністю збережено інтер’єр, в якому жили повстанці. Справжню зброю замінили муляжами. 

У селі Гавареччина можна навчитися працювати на гончарному колі, закупитися керамічними виробами у місцевих виробників та оглянути відновлену повстанську криївку.

Доїхати до села Гавареччина зі Львова машиною можна за півтори години.

Водоспад Лазний

Водоспад розташований у масиві Сколівські Бескиди Карпат недалеко від села Довге. Водоспад утворився на місці гірського потоку Лазний – притоки ріки Стрий. Потік падає з кристалічної скелі з висоти 10,5 метрів та утворює три каскади. Ширина русла – близько двох метрів. 

Водоспад розташований у межах Національного природного парку «Сколівські Бескиди».

Поруч розташований ще один туристичний об’єкт – недобудована дамба Стрийської ГЕС. У 1979 році радянське керівництво України хотіло збудувати на річці Стрий ГЕС. Проте спочатку потужний зсув зруйнував частину споруд і істотно збільшив вартість будівництва. Згодом, невдалий будівельний підрив спричинив тріщини по всій горі. Вона уже не могла виступати як суцільна основа для масивних споруд ГЕС, тому усе будівництво припинили.

Доїхати до села Довге, яке розташоване безпосередньо біля водоспаду зі Львова машиною можна за дві з половиною години.

Аквапарк у селі Стара Сіль

Стара Сіль заснована у XIII столітті. Назвою село завдячує сольовому промислу, який був розповсюджений у всьому регіон через значні поклади солі. У 1255 році ченці місцевого монастиря почали варити тамтешню сіль для власного вжитку, а потім й на продаж. Уже за два століття, у 1421 році, місто отримало Магдебурзьке право з назвою Зальцборк і отримало привілей проводити по два ярмарки і торги щотижнево. Зараз місто відоме своїми природними джерелами, старими костелами та шахтами, які можна відвідати.

Численних туристів приваблює й аквапарк під назвою Saltzbork, який розміщений поруч із селом. Там приїхати на маленький вікенд покататися з водних гірок з дітьми, а можна зупинитися на довгий час у готелі.

До послуг гостей ресторан, бар, спільний лаунж і сад. Деякі номери підходять для розміщення сімей. На території помешкання облаштований дитячий майданчик. 

Зі Львова до села Стара Сіль можна доїхати машиною за півтори години.

Мшанецькі колиби

Колиба – це сезонне житло пастухів і лісорубів, поширене в гірських районах Карпат та на Балканах. Проте зараз у деяких селах цільово будують колиби, у яких сім’ї живуть цілий рік. Колиба – це зруб, зазвичай без віконних прорізів з двосхилим або чотирьохскатним дахом, критим дранкою.

У селі Мшанець колиби стали туристичною візитівкою села. Туди протягом цілого року можуть приїхати та зупинитися туристи. Цей рід відпочинку підійде для сімейних туристів з дітьми, або для тих, хто надає перевагу пасивному відпочинку. 

Село Мшанець розташоване в Карпатах поблизу польського кордону. Крім прекрасних краєвидів Карпат та каскадів водоспадів у селі у XX столітті був парохом видатний науковець і священик УГКЦ отець Михайло Зубрицький й у селі зараз можна відвідати його музей. 

Зі Львова до села Мшанець можна доїхати машиною за дві години п’ятнадцять хвилин.

Підготував Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!