Без смаку та запаху. The New York Times про наслідки від Covid-19, який вражає імунну систему

15030 0
Останні дослідження стверджують, що коронавірус може викликати виснаження важливих імунних клітин, так само як і СНІД.

На початку пандемії Covid-19 здавалася просто ще однією респіраторною хворобою. Але виявилося, що вірус вражає не лише легені, а й нирки, серце та систему кровообігу, і навіть, в якийсь спосіб, наші відчуття нюху та смаку.

Зараз дослідники виявили ще одну неприємну несподіванку. У багатьох пацієнтів, шпиталізованих з коронавірусом, імунній системі загрожує дефіцит незамінних клітин, що наводить на думку про жахливу подібність Covid-19 до СНІДу, про це пише The New York Times.

Читайте також: Ухань – китайський Чорнобиль. Чим ще Україна пов’язана з Китаєм

Отримані результати свідчать про те, що засоби, які пригнічують імунну систему у важкохворих пацієнтів, може допомогти декому з них, але й може завдати шкоди багатьом іншим. Дослідження пропонує відповіді на питання, чому так мало дітей хворіє після зараження, і припускає, що для стримування коронавірусу потрібен буде цілий коктейль з ліків, як і у випадку СНІДу.

Нові дослідження вказують на «дуже складні імунологічні сигнатури вірусу», каже доктор Джон Веррі, імунолог з Університету Пенсильванії, в лабораторії якого детально вивчають імунну систему пацієнтів з Covid-19.

У травні доктор Веррі та його колеги опублікували статтю, в якій йдеться про низку дефектів імунної системи у важкохворих пацієнтів, включно з втратою Т-лімфоцитів, що борються з вірусом, у деяких органах тіла.

В іншій статті дослідники визначили три закономірності дефектів імунної системи і дійшли висновку, що Т-лімфоцити та В-лімфоцити, які допомагають запустити відповідь імунної системи, були неактивними приблизно у 30% із 71 обстеженого пацієнта з Covid-19. Жодна з цих статей ще не була опублікована у науковому часописі.

Дослідники з Китаю повідомляли про подібне виснаження Т-лімфоцитів у важкохворих пацієнтів. Але ці дані дуже важко інтерпретувати, пояснює доктор Веррі.

Досліджувати імунну систему важкохворих пацієнтів з Covid-19 дуже складно, вважає доктор Карл Джун, імунолог з Університету Пенсільванії, який, щоправда, не брав участі у цьому дослідженні.

«Важко відокремити наслідки важкого перебігу хвороби від перебування у реанімації, що також може викликати хаос в імунній системі людини», – каже він. «Бракує контрольної групи, інфікованої іншим небезпечним вірусом, таким як грип.»

Читайте також: Чому Україна ігнорує досвід Тайваню у боротьбі з коронавірусом

Одне з найбільш детальних досліджень, результати якого вже доступні як препринт і готуються до друку у Nature Medicine, було проведено доктором Адріаном Гейдеєм, імунологом з Королівського коледжу Лондона.

Він та його колеги порівнювали імунну систему 63 пацієнтів з Covid-19 у лікарні св. Томи у Лондоні з імунною системою 55 здорових людей, декотрі з яких одужали після коронавірусних інфекцій.

Доктор Гейдей та його колеги почали з припущення, що в пацієнтів виникає сильна імунна відповідь на коронавірус. Ось чому більшість людей одужують після зараження з незначними симптомами або взагалі без них.

Але у людей з важким перебігом хвороби імунна система, можливо, вийшла з ладу, тому що вона реагує занадто бурхливо, як це відбувається у хворих на сепсис. Крім того, як припускали вчені, у цих пацієнтів, можливо, імунна система бореться, але не може адекватно відреагувати на вірус.

Однією з найбільш помітних аномалій у пацієнтів з Covid-19, як виявили вчені, є помітне підвищення концентрації молекул протеїну під назвою IP-10, що спрямовує Т-лімфоцити до органів тіла, де вони потрібні.

Зазвичай, концентрація IP-10 зростає лише на короткий час до моменту, коли починають працювати Т-лімфоцити. Але у пацієнтів з Covid-19 – так само як у пацієнтів із SARS та MERS, хворобами, які теж викликають коронавіруси – рівень IP-10 росте і залишається високим.

Мабуть, організм дає сигнали Т-лімфоцитам практично навмання, що заплутує імунну систему. Деякі Т-лімфоцити готові знищувати віруси, але у хаосі працюють неправильно. Очевидно, що чимало Т-лімфоцитів гине, і їхні запаси в організмі виснажуються – особливо у людей старших за 40 років, у яких вилочкова залоза – орган, що генерує нові Т-лімфоцити, стає менш ефективною.

Читайте також: Вчені дослідили найбільш сприятливу для поширення коронавірусу погоду

Дослідження також припускає, що деякі пацієнти сильно страждають від коронавірусних інфекцій, оскільки їхня імунна система реагує занадто енергійно на вірус. Результатом є так званий «цитокіновий шторм» (Цитокіни – це загальна назва молекул, за допомогою яких клітини імунної системи між собою «спілкуються» і сигналізують. – Ред.), який також спостерігають в онкологічних хворих, що отримували ліки, які перезаряджають Т-лімфоцити для атак на пухлини.

Ці надмірні реакції можна пригнічувати за допомогою ліків, що блокують молекули протеїну IL-6 (інтерлейкіну-6) – іншого організатора імунних клітин. Але ці ліки не відзначилися ефективністю для лікування більшості пацієнтів з Covid-19, і з поважної причини, вважає доктор Гейдей.

«Очевидно, що у деяких пацієнтів підвищений рівень протеїну IL-6, і тому його пригнічення справді може допомогти їм», – пояснює він. Але «основною метою повинно бути відлагодити та воскресити імунну систему, а не придушити її».

Нові дослідження можуть також допомогти відповісти на ще одне актуальне питання: чому так рідко діти хворіють на Covid-19?

У дітей є дуже активні вилочкові залози, джерело нових Т-лімфоцитів. Можливо, це дає їм можливість випереджати вірус – виробляти нові Т-лімфоцити швидше, ніж вірус може їх знищити. У людей середнього віку і старших вилочкова залоза не функціонує так добре.

Виявлена картина вказує на те, що і для важкохворих і легкохворих пацієнтів з Covid-19, можливо, доведеться підібрати спеціальний «коктейль» з противірусних засобів, як це роблять для лікування СНІДу.

Деякі експерти ставили під сумнів взагалі потребу у противірусному засобі для лікування важкохворих пацієнтів з Covid-19, якщо їх головна проблема полягає у надмірній реакції імунної системи.

Але якщо вірус безпосередньо спричиняє розлади у роботі імунної системи, тоді, як вважає доктор Гейдей, у такому противірусному засобі є сенс – а може, навіть більше, ніж в одному, оскільки важливо зупинити інфекцію, перш ніж вона виснажить Т-лімфоцити і завдасть шкоди іншим частинам імунної системи.

«Я анітрохи не втратив свого оптимізму», – каже доктор імунолог з Королівського коледжу Лондона Адріан Гейдей. Він передбачає, що навіть без вакцини Covid-19 стане хворобою, яка піддається лікуванню, і її можна буде стримати безпосередньо противірусними засобами.

«Було б добре мати вакцину», – каже він. «Але оскільки її глобальне розповсюдження є настільки складним, то краще не розраховувати лише на неї».

Дмитро Борисов

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 
 

 

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!