Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Коронавірус змінився, пік попереду. Яким зараз є «портрет» хворого на Сovid-19

7320 0
Хто найбільше хворіє на коронавірус, які нові особливості перебігу хвороби і симптоми, коли буде пік захворюваності, кому варто вакцинуватися, яку вакцину обрати і як посилити імунітет, пояснює завідувачка пульмонологічного відділення Другого територіального медичного об’єднання Юлія Кулітка.

На Львівщині за минулий тиждень медики зафіксували 2372 випадки захворювання на коронавірус. А це приблизно на 75 відсотків більше, ніж минулого тижня. Водночас зросла і кількість госпіталізованих пацієнтів. Станом на початок тижня, у лікарнях Львова та Львівської області перебувало 414 пацієнтів, п’ятеро – померли від ускладнень коронавірусу.

Українців закликають вакцинуватися і дозволили вводити другу бустерну дозу усім охочим, аби бути готовими до росту захворюваності на коронавірус. Тvoemisto.tv розпитало завідувачку пульмонологічного відділення Другого територіального медичного об’єднання Юлію Кулітку про те, кого коронавірус вражає насамперед, коли чекати піку, від чого залежить важкість перебігу, а також – що робити, аби не захворіти. Лікарка радить не забувати про профілактику, обов’язкового носити захисні маски і менше курити.

Хто хворіє

Коли почали спостерігати приріст захворювання на коронавірус і хто зараз хворіє найчастіше?

Перших пацієнтів із коронавірусом ми почали приймати з кінця серпня. Переважно хворіють і потрапляють до лікарень старші люди – 70 років і більше, які мають супутні патології і невакциновані. Молодь практично не хворіє, бо відсоток провакцинованих серед них набагато вищий. Розмежувань у тому, хто частіше хворіє – чоловіки чи жінки, немає. Хворіють однаково.

Як переносять коронавірус діти, дорослі та люди похилого віку?

Чим молодший, тим легший перебіг хвороби. Діти зараз також хворіють, навіть спостерігаємо тенденцію до збільшення кількості нездужих дітей, але вони майже всі без ускладнень. Або ж – діти взагалі можуть не помічати, що занедужали, лише тест вкаже на протилежне.

Якщо дорослі не мають супутніх патологій, то також легше переносять хворобу. Якщо мають, наприклад, цукровий діабет чи задишку, ситуація може ускладнитися. Щодо старших людей, то ситуація є гіршою. З віком у таких людей уже спостерігається слабкість, головокружіння, високий тиск, а якщо додається ще й коронавірус, то захворювання може протікати набагато важче.

Чи буде захворюваність надалі зростати і коли очікувати піку?

Зростання ще буде. Через те, що спостерігаємо похолодання надворі, діти перебувають в організованих колективах, тобто школах і гуртках, люди не дотримуються маскового режиму, хвороба надалі поширюватиметься. Максимальне зростання або пік може припасти приблизно на кінець вересня – середину жовтня.

Читайте також: На Львівщині протягом тижня понад 2000 осіб захворіли на коронавірус

Майже сім місяців в Україні триває повномасштабна війна, тепер ще й збільшилася кількість хворих на коронавірус. Як це все може ускладнити події – у плані надання медичної допомоги, госпіталізації. І чи є серед госпіталізованих військовослужбовці?

На відміну від початку повномасштабного вторгнення, тепер кількість внутрішньо переміщених осіб у нас є меншою, відповідно менше хворих. Щодо військовослужбовців, то така інформація є конфіденційною. Крім того, їх лікують у спеціальних лікарнях.

Як хворіють

Зараз, як і в попередній хвилі, циркулює штам Омікрон В.А.2. Чи перебіг є однаковий, можливо бачите відмінності?

Штам Омікрону той самий, але цієї осені коронавірус легший – ми не маємо стільки кисневозалежних пацієнтів, як це було у минулих хвилях. Крім того, хвороба у пацієнтів є більш прогностично сприятливішою – у людей не має вираженої задишки, якщо висока температура й піднімається, то не на тривалий час. Наприклад, якщо раніше гарячка могла триматися тиждень і більше, то тепер 2-3 дні і спадає.

Тоді фраза, яку ми чули від медиків на початку пандемії, що «кожна наступна хвиля буде гіршою у плані перебігу та ускладнень», не виправдана?

Так, вірус з кожною хвилею змінюється, може мутувати, але зараз він став менш вірулентний (здатний викликати інфекційні захворювання, – ред.) і не такий агресивний. Пацієнти, які захворіли на Cоvid-19, не є такі важкі, як це було у першій хвилі, у них спостерігається менше ускладнень і смертей.

Які є симптоми і ускладнення від коронавірусу зараз?

Нежить, досить часто головний біль, інтоксикація, біль у горлі, висока температура – до 39-40 градусів. Щодо ускладнень, то найнебезпечнішим є пневмонія. У попередній хвилі ускладнення були інші – тромбози, тробмоемболії. Зараз такого нема.

Читайте також: Як змінився Сovid-19 і чи будуть нові обмеження на Львівщині

Як полегшити симптоми, особливо реакції з боку шлунково-кишкового тракту?

Covid-19 може проявитися проносом чи нудотою, але вдаватися до самолікування не варто. Інколи хворі самі себе заліковують, що потім лікарям годі дати раду, тобто проблемно підібрати лікування. Удома, перед тим, як звернутися до медиків, можна випити засіб, який спиняє пронос. Але всі інші ліки мають виписувати лікарі.

Чи завжди коронавірус вражає легені?

Це не так, бо не завжди «опускається» на легені. Захворівши, людина може мати нежить, біль у горлі, але легені хвороба не вражає. Інша річ, коли в пацієнта є супутня патологія, ускладнення або він тривалий час хворів, та до медиків за допомогою не звертався. Тоді частіше вражаються легені. Випадків, коли людина ходила здоровою, раптом захворіла і відразу потрапила в лікарню із запаленням легень, у цю хвилю немає.

Читайте також: Чи посилюватимуть у Львові карантинні обмеження через нову хвилю Сovid-19

А як щодо довготривалих наслідків коронавірусу, які вони можуть бути?

Є пацієнти, які після перенесеного коронавірусу можуть скаржитися, що у них довго не проходить кашель, є бронхоспазми. Особливо це трапляється, якщо пацієнт в анамнезі мав бронхіт, бронхіальну астму або людина є курцем.

Кашель і задишка після Covid-19 може тривати і до двох тижнів, і навіть до року. Чекати, що само пройде, не можна. Раджу звернутися до пульмонолога.

Тоді чи є профілактикою пневмонії – відмова від куріння?

Назвати це профілактикою не можна. Але дим є великим подразнюючим фактором. Бронхи мають епітелій, який бореться зі всіма інфекціями, а дим від куріння це все нищить. Відтак, організм стає більш сприятливим до вірусних та бактеріальних інфекцій. Це стосується і тютюнових виробів, і електронних сигарет та інших пристроїв для куріння.

Читайте також: «Не робіть так ніколи». Пульмонолог про розвиток пневмоній

Як довго може бути заразним безсимптомний носій коронавірусної інфекції чи людина, яка недавно перехворіла?

Раніше термін становив 10 днів, тепер його скоротили до п’яти. Тобто, якщо людина не має ніякої клініки упродовж п’яти днів, то вважається, що вже не є носієм.

Хтось хворіє легко, а хтось набагато складніше. Чи все залежить від імунітету людини, чи це як лотерея – кому пощастить?

Міцний імунітет – важливий при будь-якій хворобі. Якщо людина добре харчується, має здоровий сон, не забуває про вітаміни, то її організм буде стійкіший до будь-яких недуг. Імунітет також виробляється й тоді, коли людина вже кілька разів перехворіла на коронавірус. Наступного разу Covid-19 може протікати легше.

Набагато складніше хвороба протікатиме знову ж таки у людей, які мають супутні патології. Траплялися випадки, що пацієнт, який захворів, навіть не знав, що має діабет чи проблеми зі шлунком, а ковід все «показав».

Що робити 

Захворів сиди вдома – це істина. Але що радите робити далі – піти самому купити тест чи зайняти чергу у поліклініку до сімейного лікаря?

Йти у місця скупчення людей – аптеку чи поліклініку – не варто. Так хворий наражає на ще більшу небезпеку і себе, і оточуючих. Перше, що варто зробити, це подзвонити до свого сімейного лікаря і сказати, що маєте підозру на коронавірус.

Практично при кожній поліклініці є виїзні бригади, тож якщо сімейний лікар вирішить, що ситуація є серйозною, він повинен скерувати медсестру, яка зробить тест на коронавірус. Якщо тест позитивний і є висока гарячка, яка не спадає кілька днів, лікар призначить лікування чи дасть інші рекомендації.

Чи такий тест для пацієнтів є безкоштовний?

Так, безкоштовний. Сімейний лікар виписує скерування і пацієнта обстежують.

На вашу думку, чи варто вже зараз посилювати карантинні обмеження?

Думаю, що так. Насамперед, потрібно повернути масковий режим, далі відмінити всі масові заходи – дитячі змагання, концерти і все робити для того, щоб школи на карантин не закривали. Нехай діти повчаться.

Зараз людей закликають вакцинуватися, у тому числі не забувати про бустерну дозу. Чи є різниця, якою вакциною щепитися?

Вакцинованих людей є досить багато. Щодо бустеру, то раджу його робити всім. Імунітет через пів року від останнього щеплення знижується, тож вакцинальний графік треба поновлювати. У першу чергу вакцинуватися мають медики, вчителі, ті, хто працює у сфері обслуговування і люди із супутніми хворобами – онкологію, цукровим діабетом, гіпертонією.

Читайте також: Де у Львові можна вакцинуватись від коронавірусу. Перелік локацій

Вакцинуватися найкраще тією вакциною, якою прививалися раніше. Якщо це був Pfizer, то ним. Якщо немає, трохи почекати. Якщо вакцинувались CoronaVac, можна і Pfizer, але не навпаки.

Як зараз варто підтримувати свій імунітет. Що порадите?

У нас, крім коронавірусу, восени небезпеку можуть становити ще й грип, ГРВІ, пневмонії. Тож варто себе берегти, а саме, тримати ноги у теплі, дотримуватися здорового способу життя, гуляти на свіжому повітрі, багато пити, якісно і регулярно харчуватися, вживати вітаміни групи С, а також, мити руки і не забувати про маски, особливо коли йдете у закриті приміщення і там, де велика кількість людей. 

Чи варто нам зараз остерігатися мавпячої віспи?

З мавпячою віспою ми не стикалися, але будь-яких хвороб треба остерігатися. Коли з’явився коронавірус, ми також не думали, що ця інфекція буде настільки масовою. Обізнана людина – попереджена.

Розмовляла Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!