Фото: Google Maps

Фото: Google Maps

Карантин добив. У Львові закривають культову «Українську книгарню»

8570 0
Книгарня працюватиме до 1 січня

У Львові після книгарні «Глобус» на площі Галицькій,12 закривається ще одна культова «Українська книгарня» на проспекті Шевченка,8, поряд із НТШ. До 1 січня тут розпродують книги, решту повертатимуть у видавництва. Чому так склалося і що тут планують відкрити – Тvoemisto.tv довідувалося зсередини.

А коли ви купували книжку? 

Сьогодні вранці у книгарні трохи жваво. Є двоє покупців біля каси, хтось розглядає книги на полицях. Продавчиня пані Надя каже, що нині люди заходять їх підтримати. 

«Знаєте, зараз всі говорять про те, чому закривають книгарню, що можуть зробити генделик. А спитайте себе, коли ви останній раз купували книжку...», – каже пані Надія, яка в «Українській книгарні» працює 15 років. З січня вона «планує йти на біржу».

Читайте також: У центрі міста закривають одну з найстаріших книгарень Львова

А здебільшого у книгарні малолюдно. Буває, що і до обіду ніхто не зайде.

«Читають менше, ніж рік тому. Відкрилось багато нових книгарень, навіть тут на проспекті Шевченка. Є Інтернет, також дуже вдарив по книгарнях карантин. Ще видавці часом роблять великі знижки, нам таких знижок не давали», – бідкається вона.

Чимало книг раніше купували туристи. Їх цікавила література про Львів, історична про Україну, а також дитячі книги, які купували у подарунок. З її слів, іноземці історичної української літератури купували навіть більше, ніж українці.

Конкуренція, епідемія, цифрова епоха

Заклопотано ходить книгарнею пані Ольга Огризло. Кілька місяців тому вона разом із партнерами прийняла рішення закрити свою справу. Приміщення книгарні вона планує віддати в оренду видавництву. Їй важливо, аби тут був не «генделик», а книгарня.  

«Свою справу я почала 30 років тому. Різне було, але справи йшли доволі стабільно, все було гаразд. Ми закрились на карантин у березні, як усі. Коли у травні відкрились, то людей не було зовсім. Звичайно, всі були заклопотані іншим»,– розповідає вона.

Читайте також: Що «є» у Львові? Як популярна мережа книгарень потрапила у скандал

Карантин ударив по справі. Саме тоді пані Ольга почала думати, як бути з бізнесом далі.

«Приміщення у нашій власності. Ми вирішили згортати свою діяльність, передати в оренду приміщення видавництву», – говорить пані Ольга.

Втім і без карантину, каже власниця книгарні, причин багато. Торік був перший тривожний дзвіночок. Розповідає, як прийшли у книгарню два професори з Вроцлавського університету. Вони часом приїздили, купували книги у її книгарні, і так, ніби до речі, питають в неї: «Чи у Львові так само закриваються книгарні, як у Польщі?»

«Мені так у душі йокнуло. Це було першим сигналом. На той час книгарня «Глобус» уже здавала своє приміщення в оренду. Польський професор каже, що йому вигідніше, сидячи за своїм бюрком замовити книги, які вже за кілька годин будуть у нього. Ніхто не хоче їхати, стояти у корку, шукати, нема часу. Тоді я зрозуміла, що нас теж це чекає. Настала цифрова епоха. Карантин все посилив», – говорить вона.

Читайте також: Які книжки крадуть у львівських книгарнях

Пані Ольга розповідає, що карантин вихідного дня, відсутність туристів з-за кордону і з інших областей України – сильно б’ють по справі.  

«Ми не працюємо у суботу. Цей день нам завжди давав добрі виторги. Відчуваємо, що немає приїжджих. Було багато людей з центральної України, зі східної, вони кажуть, що у них книжковий голод. Там немає стільки книгарень, як у Львові. Кияни багато книжок купували, бо вдома у них немає на те часу. У нас україномовні книжки і ми вирізнялися цим, і це приваблювало», – додає Ольга Огризло.

Нова справа – волонтерство

Пані Ольга каже, що у книгарні є своя сторінка в інтернеті, але вона зовсім не працює. І схоже, що вона трохи втомилась боротися, конкурувати. Каже, що інших варіантів виходу з проблеми не розглядає. Планує зайнятись волонтерством, чи громадською роботою.

«Вже ніяких варіантів не розглядаю, вже вирішено. Працюємо до 1 січня, ще багато справ налагодити треба. Маємо великий залишок книжок, то все ще повертати. У військовому госпіталі допомоги треба, навіть технічної. Чому б мені тим не зайнятись. Маю до того натхнення, ходжу у Гарнізонний храм, дивлюсь на фото загиблих воїнів… Не можна спокійно про це говорити», – каже власниця книгарні і на її очах з’являються сльози.

Читайте також: Будинок книги у Львові виставили на продаж за 445 млн гривень

Вона каже, що вдячна покупцям, але люди справді мало купують книги.

«Книжки прекрасні. Я повертаю їх у видавництва, і мене душа болить, що я їх віддаю. Не знаю, чи то ми їх не зуміли продати, чи їх просто не схотіли купити», – каже вона. 

«Ми завжди казали  йдіть до сусідів»

Трохи людно і у книгарні НТШ, що знаходиться поруч. Дехто подумав, що закриватимуть саме цю книгарню. Але вона працюватиме, хоча також є труднощі.

«Значно менше людей, немає клієнтів старшого віку, туристів нема. Молодь інші джерела для читання знаходить. Книгарні зазнають збитків, це складно. Ми не закриємося, нам не дадуть пропасти. Наукове товариство Шевченка – це всесвітня організація, яка має осередки у Польщі, Чехії, Канаді, Америці. Нам не дадуть закритися», – розповідає пані Люба, яка працює у книгарні НТШ 13 років.

Про сусідів пані Люба знає, каже, що вони роками працювали дружно. Завжди скеровували покупців до них, за тим чого не було у їхньому магазині. «Ми завжди казали  йдіть до сусідів. Вони ж якщо чогось не мають, скеровують до нас», – додає вона.

Я у цих книгарнях була востаннє кілька років тому, тому теж відчуваю провину... 

Нагадаємо, цього року у лютому на площі Галицькій, 12 у Львові закрили книгарню «Глобус», вона була однією з найстаріших у Львові. Там запрацювала книгарня харківського видавництва Vivat. Судячи з оголошення на фасаді книгарні, меблі зсередини також продають. У книгарні «Глобус» продавали підручники, навчальну літературу, популярну класичну та дитячу.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 
 

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!