«У нас немає цілі виписувати протоколи». Як це працювати поліцейським в умовах карантину

4693 0
Історія львів’янина, який патрулює вулиці під час пандемії.
Tvoemisto.tv продовжує серію життєвих історій про те, як карантин змінив життя львів’ян. Раніше ми поспілкувалися із фармацевтом Іриною Мушинською, яка працювала також під час свинячого грипу у 2009 році, із надзвичайником Олегом Мундзиняком, який розповів, як коронавірус вплинув на його службу та з лікаркою інфекційної лікарні, яка перебуває на передовій боротьби з коронавірусом. Сьогодні нашим героєм є 39-річний командир першої роти першого батальйону управління патрульної поліції Віталій Берчак.
 
Він каже, що основне зараз «карантинне» порушення – це скупчення людей на дитячих майданчиках, у спальних районах і вживання спиртних напоїв у громадських місцях. Також дехто сідає напідпитку за кермо. 

Львів’яни самі повідомляють про порушення

Віталій працює у патрульній з моменту її запуску – із серпня 2015 року. Розповідає, якщо у середині березня, на початку карантину, львів’яни легковажили, то тепер ставляться серйозно. Містяни самі телефонують у поліцію, повідомляють про сусідів, які приїхали з-за кордону і не дотримуються самоізоляції, або про роботу закладів, які не повинні працювати. «Люди усвідомили, що може бути біда і кожен старається цього уникнути» зазначив Віталій Берчак.

Читайте також: Львівщина серед найбільших порушників карантинного режиму

На зміну заступає на патрулювання один батальйон, який складається із чотирьох рот. Перша рота обслуговує Галицький та Личаківський райони Львова і трасу Львів – Рава-Руська. Друга – Залізничний район, об’їзну Львова і напрямок Львів – Краківець, Львів – Шегині. Третя – відповідає за Сихівський, Франківський райони та стрийський напрямок траси Київ-Чоп. А четверта рота патрулює Шевченківський район Львова і київський напрямок. У роті орієнтовно 40-50 людей.

Командир роти Віталій Берчак

Денна і вечірня зміни, розповідає поліцейський, починаються із огляду лікаря. Усім перевіряють температуру і самопочуття. Після чого проводять інструктаж і повідомляють про резонансні події за добу та наголошують, на що звернути увагу. Загалом патрульний відпрацьовує 12 годин. З восьмої до двадцятої. Командир роти уже сам визначає, на яких ділянках зосередити увагу.

Читайте також: «Наші люди й зараз спалюють суху траву». Як це працювати надзвичайником під час карантину

Якщо патрульний фіксує порушення карантину, то він відбирає пояснення в очевидців, свідків. Складає на порушника протокол, який йде у суд. І уже він може накласти штраф від 17 тисяч на фізичну особу, і від 34 тисяч гривень –  на юридичну.

Рух авто, за словами Віталія, у Львові зменшився. Але, тим не менше, ДТП стаються, попри відсутність поспіху і заторів. Крім того, у місті побільшало викликів на сімейні сварки. Далі, говорить командир роти, вживають спиртне і наркотичні засоби. До прикладу, вчора за добу, 7-го квітня, на п’яних водіїв склали 12 протоколів. А 3 квітня патрульні зупинили за той же період часу 23 нетверезих водіїв.

Спочатку були профілактичні бесіди

Минулого тижня патрульні проводили переважно профілактичні бесіди. Хоча складали і протоколи, зокрема на одного із адміністраторів пункту збору вторсировини та на директора ринку «Торпедо» за скупчення людей.

Виїжджали патрульні також на перевірку тих, хто повернувся з-за кодону і хто мав би дотримуватися самоізоляції. «Нам телефонують люди, розповідають, що їхні сусіди повернулися і порушують правила самоізоляції. Ми перевіряємо інформацію, повідомляємо районні відділки, бо власне територіальні відділки беруть їх на облік. Але зараз і патрульний може накласти протокол на тих, хто не дотримується ізоляції 14 днів. Ми на такі виклики також виїжджали, проводили роз’яснювальну роботу», – розповів Віталій Берчак.

То чи справді Львівщина найбільший порушник?

Командир першої роти запевняє, що поліція не ставить собі за ціль масово виписувати протоколи. На сьогодні, говорить Віталій, основне порушення – це скупчення громадян на дитячих майданчиках та стадіонах.

«У постанові Кабінетів Міністрів прописали носити маску обов’язково, групами осіб більше двох не збиратися. Як ми діємо? Під час патрулювання виявляємо групу осіб, встановлюємо хто вони. Тепер і документ, що засвідчує особу, людина має носити. Проблема в тому, що заклади закриті і люди збираються у спальних районах, біля підїздів, на дитячих майданчиках. У всі двори не можливо поставити патруль. Люди випивають, сміються, сусідам це не подобається, вони викликають наряд поліції на таке скупчення. Відповідно, їх притягують до відповідальності, починаючи із вживання алкоголю у громадському місці і закінчуючи порушенням карантину», – розповідає Віталій Берчак.

Він наголошує, що у кожному випадку інспектор діє індивідуально. За добу батальйон складає орієнтовно 15-20 протоколів про карантинні порушення.

Читайте також: Коронавірус – не вирок. Як це працювати лікарем в інфекційній лікарні

«Більшість людей поінформована і нормально реагують на наші зауваження. Звичайно, є окрема категорія людей, які в стані алкогольного сп’яніння, таких не шкодуємо, виписуємо протокол, фіксуємо правопорушення, все документуємо», – пояснює Віталій Берчак.

Перебування у громадському місці без маски – це стовідсотковий протокол, але кожен випадок потрібно розглядати окремо. «Формально, згідно з законодавством, це протокол. Але кожен інспектор самостійно вирішує, з огляду на пояснення, які надає людина. Хтось вибіг з дому через форс-мажор і забув маску вдома, а хтось зухвало зумисне не носить. Велику роль відіграють трактування людей і пояснення, яке вони надають», – пояснює Віталій Берчак.

При цьому, він каже, що безліч випадків патрульні фіксують, коли діти до 14 років гуляють без супроводу батьків. «Але від того нікуди не втечеш. В таких випадках ми їм пояснюємо заборону. До кожної дитини не приставиш патрульного», – каже Віталій Берчак.

Взяв все на себе

У Віталія є сім’я – дружина і 15-річна донька. Вони, розповідає командир, строго дотримуються карантину. «Донька у 10 класі, зараз вчиться дистанційно з телефоном, планшетом, слухає уроки по телебаченню. Я взяв все на себе. Коли повертаюся з роботи, заїжджаю за продуктами. У нас є старші батьки, яких також треба забезпечити. Вигулюю нашого домашнього улюбленця кота. Стараюся, щоби моя сімя не виходила. Не хочу наражати їх на небезпеку», – розповідає Віталій.

Читайте також: «Я ніби пів життя прожила». Як це працювати в аптеці під час карантину

Поліцейський каже, що варто дотримуватися всіх правил та рекомендацій, щоби не допустити тої ситуації, яка склалася в Італії чи Іспанії.

«За день мені з 10-ти людей 9 подякує, а один залишить скаргу. Це те, що я бачу. У мережі і в чатах зараз багато негативу.  Поліцейський не правильно зробив, що виписав штраф. На жаль, часто лиють бруд. Але половина з цього взагалі не відповідає дійсності. Хтось апелює, що це порушення прав, опираючись на Конституцію. Але я пояснюю, що є карантин, є рішення органу місцевого самоврядування, є постанова Кабміну і вимушена надзвичайна ситуація. І є напрямок дій у державі, якого потрібно дотримуватись поліцейським зі своєї сторони і громадянам – зі своєї. Тільки тоді з того щось вийде», – поділився Віталій Берчак.

Зазначимо, що від початку запровадження карантинних обмежень на Львівщині поліцейські склали 284 протоколів про адміністративні правопорушення. Зокрема, вісім протоколів на порушників умов самоізоляції, що повернулися з-за кордону. У поліції кажуть, що  перевірили вже понад три тисячі таких осіб.

Також у поліції уточнили, що у період карантину кількість розбоїв, грабежів та крадіжок зменшилася в середньому по країні на 35%.

Христина Гоголь

Фото: Патрульна поліція Львова

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!