Скріншот аерозйомки "Варіанти"

Скріншот аерозйомки "Варіанти"

У центрі Львова вперше за сто років планують звести храм. Хто проти?

14697 0
Церква УПЦ КП на території Ветеринарної академії може оживити занедбаний сквер. Опоненти кажуть, що краще купити тепловізори військовим.

У зеленій зоні біля університету ветеринарної медицини у Львові планують звести церкву Української православної церкви Київського патріархату. Архітектор і настоятель громади вважають, що в такий спосіб занедбана зона перетвориться на парк і стане безпечнішою. Але не всі львів’яни поділяють думку, що для перетворення громадського простору необхідно будувати церкву.

27 липня у Личаківській адміністрації відбулася презентація проекту детального плану території між вулицями Левицького та Пекарською. Тут у зеленій зоні між пагорбами передбачається будівництво церкви на 150-200 осіб.

«Ця зона не має статусу парку, не має документів на землю і не має нормального проходу для мешканців. Через це така територія занепадає: доріжок немає, схили закинуті сміттям, там смажать шашлики під горілку. Це є цікава територія в центрі міста, але зараз її використання виглядає досить сумно», – розповів розробник проекту, архітектор інституту «Містопроект» Юрій Столяров.

Розташована поруч частина скверу біля ветеринарного університету краще доглянута, оскільки має власника, є прохідною і там часто гуляють місцеві мешканці. На думку архітектора, поява церкви може вдихнути життя і в сусідню ділянку.


У плані спроектовані наскрізні проходи з Левицького, Пекарської, житлового кварталу, студмістечка і скверу біля університету. «Якщо ми відкриємо можливості проходу, це збільшить кількість людей на цій території і вона вже не буде така занедбана і асоціальна», – вважає архітектор.  

Корови ветеринарного університету пасуться на місці, де планують звести храм (Фото Отара Довженка)

Юрій Столяров не вперше працює з проблемами львівських парків. Каже, як свідчить практика, в непрохідних периферійних зонах території занепадають. «В парку має бути об’єкт притягання, якщо не церква, це може бути ресторан. Але, напевно, церква буде кращим варіантом. І ми консультувалися з відомими реставраторами. Ця територія раніше була митрополичими садами. І хоча юридично це ніяк не закріплено, але є історична тяглість», – сказав архітектор. За його словами, церкви у центрі Львова не будувалися вже зі сто років.


Рожевим заштриховані проектовані проходи територією скверу та позначено місце для церкви

Сама церква за проектом може зайняти не більше 15 соток площі парку. За словами настоятеля громади УПЦ КП Личаківського району отця Миколи Бобика, зараз громада має 80 членів, а служби, на які приходять по півсотні людей, відправляють у капличці інфекційної лікарні.

За словами настоятеля, на першому поверсі церкви запланували недільну школу, а на другому сам храм. Тут планують надавати юридичну, психологічну допомогу, організувати дитячі гуртки.

«Якщо буде дозвіл, там буде будуватися храм, я не розумію, чому християнський Львів може висловлювати такі заперечення: “А чому храм?”. А тому що на сході убивають, а тут тил і треба молитися», – каже отець Микола.

Найактивніше задавалися питанням, чому не можна впорядкувати ділянку, не зводячи церкву, присутні на зборах кілька представників ІТ-сектору. «Хоч вбий мене, я не розумію логіки витрачати гроші на церкву для громади, яка з таким же успіхом могла би ходити молитися в одну, другу, третю церкву або молитися в хаті. Коли можна витратити гроші на бліндажі, прилади нічного бачення, безпілотники чи навіть зброю», – висловився представник «ІТ кластеру» Олег Сидор.

«Це важливо, бо це принесе духовність дітям. Жінка, у якої чоловік стояв на блокпостах і є діти по 4-5 років, іде в церкву і молиться. Коли приїжджають з війни чоловіки, які спиваються і не можуть дивитися на дружину, отець за “дякую”, коли треба, приїжджає і допомагає як людина, як психолог», – заперечила парафіянка Світлана Бойчук. Вона хоче приводити своїх дітей у церкву саме до отця Миколи, а пропозицію ходити до розташованої поруч греко-католицької чи інших церков відкидає.

Один із учасників навіть припустив, що резонанс приверне увагу інших охочих взятися за благоустрій майбутнього парку, і церкву там будувати буде не обов’язково. «Коли я почав проектувати цю територію, у мене теж виникло питання, чому мешканці прилеглих територій досі тут нічого не зробили, не впорядкували, чому ніхто в міську раду не написав? І чому такі питання виникають, коли тут хоче з’явитися церква?», – зауважив Юрій Столяров.

Учасники обговорення цікавилися, які гарантії, що церква зможе дбати про парк, а також наголошували, що будівництво планується в історичній частині міста, що може суперечити нормам охорони історико-архітектурної спадщини.

В цьому кварталі розташована Церква Пресвятої Трійці (Костел Сакраменток) УГКЦ, що є пам'яткою архітектури

«Будь-який об’єкт є дискусійним. Комусь і дитячий садок під вікнами заважає, бо діти шумлять на майданчику. У цьому випадку треба шукати баланс між потребами громади, міста і церкви»,  – вважає Юрій Столяров.

Громадські слухання щодо з обговорення проекту триватимуть до 7 серпня. Зібравши зауваження і пропозиції, містобудівна рада може погодити або ж відхилити проект будівництва церкви.

 
Зоя Красовська

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!