У яких районах Львова потрібне нове житло та чим виділятися на ринку первинного житла сьогодні

3074 0
У Львові продовжують стрімко з’являтися нові забудови, заповнюючи все більше районів міста. Tvoemisto.tv провело пряму трансляцію з форуму, на якому розповіли про те, чи будуть рости ціни на нерухомість, які райони Львова потребують забудови і чим виділятися на ринку первинного житла.

26 листопада у Львові відбувся практичний семінар з нерухомості Forum West, в межах якого обговорили основні зміни на ринку нерухомості, поділилися досвідом у галузі будівництва, нерухомості та інвестицій.

Регіональна директорка «Інтергал-Буд» Катерина Джичка говорить про зміну вартості первинного житла за один метр квадратний, починаючи з 2011 року. Якщо тоді ціна у доларах за метр квадратний у класі «комфорт» становила $750-850, то у 2021 – $580-710. На наступні роки приріст ціни можливий на $140-170.

Для класу «бізнес» вартість за метр квадратний становила $1 100, а цього року – $1 050. На наступні два-три роки можливий приріст у ціні на $50. У класі «еліт» вартість за метр квадратний становила $1650, а зараз – $1 300. Можливий приріст – у розмірі $350.

«Насправді покупці стають більш платоспроможними, і ціни, які є станом на сьогодні, вважаю рівнозначними. Тобто співвідношення ціни та якості нарешті відповідають одне одному»,  каже вона.

Читайте також: Що відбувається на ринку нерухомості у Львові

Катерина Джичка для прикладу пропонує кейс зі зміни вартості за сегментом «бізнес» за даними проєкту «Milltown» від «Інтергал-Буду». Старт проєкту відбувся у грудні 2020 року, і найнижча ціна, з якою вони виходили на ринок, становила $1260 за метр квадратний. Станом на сьогодні вартість становить $1950.

«У нас відбувається так, бо ми дуже чутливі до продажу, але й показуємо кінцевому споживачу, що інвестуємо не лише його, а й власні кошти у проєкт. Це означає, що готовність об’єкта і відсоток проданих квартир мають співвідноситися», – пояснює вона.

Причинами купівлі житла Катерина Джичка називає приїзд у нове місце, потребу збільшення житлової площі, потребу більш сучасних умов, купівлю першого власного житла та пошук кращого району.  

При цьому вона зазначає, що найбільшу увагу покупці звертають на ціну, локацію та інфраструктуру, далі для них важливе планування, репутація забудовника, термін введення в експлуатацію та розтермінування.

Серед основних змін, які відбудуться у наступні 2-3 роки з первинною нерухомістю – ціна. Відтак, збільшиться собівартість, також буде ріст у ціні земельної ділянки, будуть більші затрати на рекламу й адмінвитрати тощо. Крім того, з’являтимуться нові формати житла, кожен ЖК та ЖБ матимуть повну інфраструктуру.

Які райони Львова потребують житла

Катерина Джичка каже, що найбільш активною забудова у Львові є у Шевченківському районі, зокрема вулицю Миколайчука.

«Вважаю, що цей район надто перенасичений зі сторони вул. Миколайчука, бо там настільки важка транспортна розв’язка, що не витримує таку кількість людей»,  каже вона.

Однією з найважливіших речей при виборі житла, каже Катерина, є транспортна розв’язка, тому дуже важливо реалізувати проєкт там, де буде комфорт та всі умови для клієнта.

Найменш насиченим житлом станом на сьогодні є Франківський район у Львові, зокрема його місце зіткнення із Залізничним. До того ж, вони дуже комфортні у плані транспортної розв’язки.

Чим виділятися на ринку первинного житла

Перш за все, повинна бути продумана внутрішня інфраструктура ЖК. Там мають бути продуктові магазини, аптеки, хімчистки, кафе, перукарня тощо. Якщо такої можливості немає, то це все має бути у пішій доступності.

Важливим також є зовнішній вигляд будинку і загальна архітектура, яка вписується у загальний вигляд вулиці.

Катерина стверджує, що потрібно забути про невеликі кухні до 10 метрів квадратних, бо зараз це не лише місце, де люди готують їжу, а проводять основний відсоток часу. Відтак, добре робити студійні кухні від 15 метрів квадратних і більше.

Загальні площі потрібно зменшити і ефективно використовувати планування всієї квартири. Гардеробні, коридори та інші місця можна ефективно спланувати і у квартирах, які мають 60 метрів квадратних.

Серед інших важливих речей можуть бути також прохідні під’їзди на дві сторони із зоною рецепції та дитячими зонами чи лаундж або фітнес зонами.

Також добре облаштувати закриті внутрішні двори без машин, майданчики для всіх груп населення, а не лише дитячі, зони для вигулу собак.

Бренд та посил ЖК має бути зроозумілий усім клієнтам, також у доступі повинні бути всі дозвільні документи, щоб покупець міг переконатися у достовірності інформації. 

Читайте також: «У Львові варто будувати кампуси». Що відбувається на львівському ринку нерухомості

Нагадаємо, що сьогодні у Львові розвиток проєктів з нерухомості залежить від доброї протидії новим конкурентам, осучаснення старіших проєктів та створення будівель з відповідною інфраструктурою та комфортними умовами для відвідувачів та орендарів. Tvoemisto.tv провело пряму трансляцію з форуму, на якому обговорили офісний ринок у Львові, як він зростає та що краще зараз будувати.

Софія Шавранська

Партнерська публікація

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!