фото: www.fayerwayer.com

фото: www.fayerwayer.com

Uber у Львові: чого чекати від сервісу таксі, який стартує наступного місяця

29121 0
Компанія обіцяє 500-600 машин для пасажирів і можливість заробити 30-50 тисяч гривень для водіїв. Офіційні служби таксі протестують і наперед звинувачують Uber у нечесній конкуренції.

У березні у Львові з’явиться Uber – найпопулярніший у світі мобільний додаток для пошуку й виклику таксі. Сервіс доступний у 67 країнах світу, а в Україні віднедавна працює в Києві та Одесі. Українці, особливо ті, що користувались Uber за кордоном, із нетерпінням чекали на запуск сервісу, що асоціюється з охайними машинами, чемними водіями та вигідними тарифами. Тим часом офіційні служби таксі скептично ставляться до перспектив нового гравця та звинувачують його в захопленні ринку нечесними методами. Tvoemisto.tv розібралось у ситуації.

На якому етапі зараз підготовка до запуску?

«Ми почали активно набирати водіїв, – розповів Tvoemisto.tv Дмитро Пустовалов, директор із розвитку компанії Uberdrive, що є партнером Uber в Україні. – Щоб успішно запустити сервіс у Львові, нам потрібно 500-600 водіїв із автомобілями. Тоді всі охочі зможуть скористатись послугами Uber без затримок. Щотижня ми підключаємо близько сотні водіїв: зустрічаємось із кожним охочим, проводимо співбесіду та інструктаж – як працювати в системі, як користуватись додатком, які є види бонусів, як поводитись з іноземцями, зокрема, якщо не знаєш їхньої мови.  Також реєструємо всі документи водія в системі». За його словами, у Києві та Одесі половина водіїв, що зголошуються працювати з Uber, є таксистами, половина – просто автомобілістами, які мають вільний час, хочуть заробити й симпатизують ідеології Uber. 

Скільки можна заробити?

В Uberdrive стверджують, що середній заробіток водія Uber в Україні – тридцять тисяч гривень на місяць, максимальний – п’ятдесят тисяч. Також партнер-посередник обіцяє знижки на пальне й автозапчастини, а тому, хто підключить до системи друга, дістанеться тисяча гривень бонусу.

Що потрібно, аби стати водієм Uber?

Водій Uber повинен мати автомобіль, вироблений не раніше 2001 року, в доброму стані без пошкоджень, без логотипів і будь-якого кольору, крім жовтого. Це обмеження вочевидь пов’язане з тим, що в багатьох країнах жовтий – колір офіційних таксі. Водій повинен бути не молодшим за двадцять один рік і мати стаж за кермом не менше одного року, хоча в інших країнах вимога суворіша – не менше трьох. Ще одна закономірна вимога компанії, що працює в форматі мобільного додатку – смартфон із мобільним інтернетом.

Читайте також: Вибачте, у вашому районі немає вільних машин. Вся правда про таксі у Львові

До пакету документів, необхідних для реєстрації, входить паспорт, водійські права, свідоцтво про реєстрацію авта, страховий поліс автоцивілки, довідка про відсутність судимості, фото автомобіля та салону. А також – у разі, якщо водій реєструється без посередників, – ліцензія на право перевезення пасажирів. Компанії-посередники обіцяють забезпечити водіїв ліцензіями.

Скільки будуть коштувати послуги?

У Києві є два види тарифів: UberX – базовий, для автомобілів від 2001 року випуску – та преміальний UberSelect, що діє для автомобілів від 2006 року випуску та авто бізнес-класу. В деяких країнах діє економний тариф Uberpool для пасажирів, які підсідають у замовлену іншим клієнтом машину. В Україні його теж обіцяють впровадити, але не відразу.

В Одесі тариф UberX становить 5 гривень за подання авта та 4.50 за кожен кілометр. Мінімальна вартість поїздки – 14 гривень. Розраховуватись можна як банківською карткою, так і готівкою. У Києві дорожче: 16 гривень за подання машини, 4.50 за кілометр, мінімальна вартість поїздки – 25 гривень, хвилина поїздки – 30 копійок. До аеропорту Бориспіль Uber возить киян за 270 гривень із правого берега Дніпра та 190 з лівого.

Львівські тарифи Uber будуть оголошені в день запуску. Ймовірно, в перші тижні роботи сервісу можуть розраховувати на акції: наприклад, у день запуску в Одесі кожен пасажир мав змогу отримати промокод на п’ять безкоштовних поїздок у вихідні дні на суму до 75 гривень.

Чим незадоволені служби таксі?

Свої побоювання щодо Uber представники офіційно зареєстрованих служб таксі висловили під час дискусії про якість послуг таксі у Львові, організованої платформою «Твоє місто» в кінці минулого року. Із наближенням запуску сервісу їхнє занепокоєння лише зростає.

«Вони заявляють, що працюють в Україні офіційно, хоча дочірньої компанії не існує, – говорить керівник із розвитку компанії Lviv Hotel Taxi Сергій Партика. – Координацією компанії в Україні займається громадянин Росії, який очолює Uber на теренах СНД». Натомість, у прес-службі Uber-Україна заперечують слова Сергія Партики про те, що координацією компанії в Україні займається громадянин Росії: «Олексій Стах є громадянином Республіки Білорусь та етнічним українцем», – запевняють у компанії.

Сергій Партика додає, що якість послуг Uber у столиці не відповідає обіцянкам компанії та очікуванням пасажирів – мовляв, водії їздять на автомобілях Lanos, послуги надаються не лише за безготівковим розрахунком, як заведено на Заході, а й за готівку: «Чим тоді Uber відрізняється від інших дешевих служб таксі?».

Ще одна претензія стосується оподаткування. «Компанія працює за нідерландським законодавством, і всі кошти з України через Приватбанк”, який є партнером, переводять до Нідерландів», – закидає майбутнім конкурентам Сергій Партика. Також він сумнівається, що компанії-посередники, такі як Uberdrive чи Uberukr, не мають права видавати водіям ліцензії. Адже такі повноваження має «Укртрансбезпека», орган при Міністерстві інфраструктури.

Сергій Партика прогнозує, що сервіс розчарує не лише пасажирів, але й водіїв: «Це підробіток на сигарети й бензин. У перші місяці ще можна щось заробити, коли діє система бонусів і гроші роздаються практично на халяву. Зокрема, водіям інших служб таксі Uber доплачує, щоб вони виїжджали у них на маршрути та брали з їхнього ефіру замовлення. Так вони перетягують водіів з інших служб таксі. Також Uber масово розсилає пасажирам промокоди зі знижками чи чеками на поїздку, а таксистам доплачують різницю від зниженого тарифу. Де тут бізнес?»

Що на це кажуть у компанії?

В Uberdrive запевняють, що офіційне представництво Uber в Україні існує, й підтверджують, що його керівник Олексій Стах також координує сервіс в інших пострадянських країнах. Раніше він відповідав за запуск сервісу в Білорусі. Офіс компанії є в кожному місті, де працює Uber. Буде він і у Львові.

Твердження про виведення всіх зароблених сервісом коштів до Нідерландів спростовує юрист Орест Гавриляк, партнер фірми «Axon Partners». За його словами, дивіденди можуть становити близько 20% від прибутку компанії. «Але зараз діють обмеження на виплату дивідендів іноземним інвесторам, тому всі кошти залишаються в Україні, – пояснює експерт. – Uber в Україні як юридична особа сплачує 18% податку на прибуток, плюс податок на додану вартість, а посередники платять податки зі своїх прибутків окремо. Є ще єдиний податок, який надходить до місцевого бюджету».

А що з ліцензіями?

Представник «Укртрансбезпеки» Роман Бойко пояснює, що його відомство справді не контролює Uber. Адже видає ліцензії лише компаніям-перевізникам, а Uber – це інформаційний сервіс. Компанія не володіє машинами, а лише допомагає водіям і пасажирам знайти одне одного через мобільний додаток. Що ж до компаній-посередників, то управління «Укртрансбезпеки» у Львівській області не знає, чи є в них ліцензії, й не довідається до кінця 2017 року, поки діє мораторій на перевірки підприємств.

Читайте також: У Львові пропонують підняти ціну на таксі

Згідно з пунктом 24 статті 7 закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», перевезення пасажирів підлягає ліцензуванню, і за ведення такої діяльності без ліцензії загрожує штраф від 17 000 гривень до 34 000 гривень. Проте, за словами Ореста Гавриляка, близько 80% таксистів в Україні не зареєстровані як приватні підприємці і працюють без ліцензії. «Більшість водіїв, які працюють із диспетчерськими службами й мобільними додатками, виконують перевезення без відповідного дозволу, порушуючи вимоги законодавства», – констатує правник.

Чим це загрожує компанії Uber?

Можуть виникнути проблеми з рекламою: наприклад, Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів може визнати, що реклама Uber – як і інших мобільних сервісів пошуку таксі, – порушує закон.

Утім, Uber, видається, знайшов легальний шлях забезпечення своїх водіїв ліцензіями. «В Україні  три законні варіанти такої діяльності. По-перше, реєстрація кожного водія як фізичної особи – підприємця та отримання кожним ліцензії на перевезення. По-друге, реєстрація служби таксі й отримання ліцензії з набором у штат професійних водіїв, які укладатимуть із компанією трудових договорів. По-третє, робота через посередників, які братимуть за свої послуги п’ятнадцятивідсоткову комісію», – пояснює Орест Гавриляк. Перші два варіанти несумісні з бізнес-моделлю Uber, тож компанія обрала третю. Близько 5% водіїв реєструються як ФОП і мають індивідуальну ліцензію, 95% - працюють через посередників.

У чому фокус із посередниками?

Вони отримують 15% від вартості кожного замовлення. Це, натомість, звільняє машини, на яких водії возитимуть клієнтів Uber, від щорічного обов’язкового техогляду, а водіїв – від таких формальностей як обов’язковий медогляд, вимірювання артеріального тиску та перевірка рівня алкоголю в крові, а також від ведення книжки обліку робочого часу. Відповідальність за водіїв беруть на себе посередники.

Робота через посередника для водія також вигідніша, ніж безпосередня реєстрація в системі Uber. Водій-ФОП щомісяця платить до місцевого бюджету єдиний податок – близько 960 гривень, а також єдиний соціальний внесок до державного бюджету – 704 гривні. Вартість ліцензії – півтори тисячі гривень на рік, хоча торік Міністерство інфраструктури заявило про наміри зменшити її вдесятеро, щоб вивести з тіні таксистів-порушників.

Що ще може піти не так?

Найбільше проблем в Uber виникає через спротив служб таксі. В багатьох містах і країнах сервіс заборонили через масові страйки таксистів. Зокрема, не пустили Uber до Барселони, Боготи, Ріо-де-Жанейро, Лас-Веґаса, а також до всієї Франції, Німеччини, Бельгії, Угорщини, Італії та Індії.

У Львові Uber забороняти не збираються. Навпаки, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко наголошує: Uber – це бренд, що асоціюється з високою якістю, а місто зацікавлене в покращенні сервісу перевезення.

Підготував Петро Ткачишин

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!