фото: Reuters

фото: Reuters

Народовладдя та добрі дороги. Що насправді обіцяє у своїй програмі Зеленський

12791 0
Tvoemisto.tv пропонує згадати передвиборчу програму Володимира Зеленського, який лідирує у другому турі виборів зі значним відривом від чинного президента Петра Порошенка.

Володимир Зеленський у передвиборчій програмі каже, що йде в президенти тільки на один термін, «щоб змінити систему заради майбутнього», обіцяє бути чесним та відданим Україні. Перший законопроект, який він планує ініціювати, — про народовладдя.

«У ньому ми разом закріпимо механізм, за яким тільки Народ України буде формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії», — йдеться в програмі.

За його словами, в Україні після проголошення незалежності «не було референдумів, на яких народ би щось вирішував». Проте, як нагадує в колонці для Tvoemisto.tv керівник Вищої школи публічного лідерства НУ «Львівська політехніка» Олег Паска, у 2000 році в Україні був референдум, на якому 90% українців висловилися за скасування депутатської недоторканності, зменшення чисельності народних депутатів та створення двопалатного парламенту. Інша справа, що з того часу це не втілили в життя.

Крім того, Володимир Зеленський обіцяє законопроекти про зняття недоторканності з президента, депутатів та суддів, про імпічмент, про відкликання народного депутата.

«Вибори до Парламенту та місцевих рад мають відбуватися за відкритими списками. Кнопкодавство, депутатські прогули — автоматична підстава до позбавлення депутатського мандату», — пише він у програмі.

Читайте також: Володимир Зеленський перемагає з відривом у майже 50%: остаточні дані національного екзит-полу

Суд, згідно з документом, має отримати довіру та повагу народу. Для простих спорів будуть мирові судді, яких обиратиме народ, а для кримінальних злочинів — суд присяжних.

Володимир Зеленський також каже, що «ми повинні вибороти мир для України», «повернути тимчасово окуповані території і змусити агресора відшкодувати завдані збитки». Рух України до НАТО він називає запорукою безпеки України, проте ця запорука, на його думку, має отримати підтвердження через референдум.

«Теза про референдум означає, що кандидат ставить під сумнів недавно ухвалену Верховною Радою України норму Статті 102 Конституції, яка зобов’язує Президента України гарантувати реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО», — натомість пише в колонці Олег Паска.

Про вступ до ЄС у передвиборчій програмі Зеленського не йдеться взагалі, проте під час дебатів на НСК «Олімпійський» він пообіцяв захищати європейський вибір українців.

«Україна обрала шлях до Європи, і це головніше. Українці заплатили дуже велику ціну, життя наших людей, на Майдані. Ви (Петро Порошенко — прим. ред.) — не пророк, і я — не Мойсей. Ми не можемо кудись вести Україну — вона йде до Європи. І ви, як Гарант, маєте захищати вибір українців. І я теж буду, якщо мене оберуть, захищати європейський вибір українців», — сказав тоді Володимир Зеленський.

Згідно з його програмою, правоохоронці «повинні припинити займатись економічним тиском на бізнес», а СБУ більше не займатиметься економічними злочинами.

Читайте також: Петро Порошенко визнав поразку і пообіцяв залишитись в політиці

Головною метою своєї діяльності він називає заможного українця, тобто економіка, яка орієнтована на потреби кожного громадянина.

«Ми запровадимо одноразову "нульову декларацію" для бізнесу. Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи. Отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. Пройшовши "економічне чистилище", кожен отримає шанс у подальшому чесно вести бізнес», — йдеться у програмі.

Ще в економічній сфері Володимир Зеленський обіцяє:

  • детінізацію економіки;
  • свободу конкуренції;
  • розвиток внутрішнього виробництва;
  • довгострокове недороге кредитування;
  • формування прозорого ринку землі;
  • прості і зрозумілі податки, зокрема заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.


«Необхідно впровадити економічний паспорт українця. Кожна дитина матиме право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природніх благ (надра, землі тощо). Після досягнення повноліття дитина отримає ці накопичення як власний стартовий капітал», — каже він.

Володимир Зеленський також обіцяє «нульову толерантність до корупції», скасування застави для підозрюваних у корупції, у засуджених же мають конфіскувати майно та заборонити обіймати державні посади довічно.

«Я сам не крав, і нікому не дозволю», — переконує він.

Читайте також: Якби українці читали Конституцію або Чому українські виборці завжди розчаровуються

За його президентства Україна має перейти до страхової медицини, а профілактичній медицині повинна приділятися «велика увага», зокрема за рахунок обов’язкового безкоштовного щорічного медогляду. Щодо освіти Володимир Зеленський обіцяє «освітній ваучер», який дозволить геніям вибрати для навчання будь-який вуз України. Проте система незалежного оцінювання вже дає такі можливості вибору вишів, і не лише одного.

Професії лікаря та вчителя, звичайно ж, мають стати престижними та високооплачуваними. Додамо, що ще перед першим туром виборів експерти з команди Володимира Зеленського сказали, що вчителям можна легко підняти зарплату до 4 тисяч доларів, на що треба лише 200 млн доларів на рік. Після того, як радниця міністра освіти Іванна Коберник звернула увагу на помилку в розрахунках та розголосу в ЗМІ, прес-служба Зеленського визнала, що їхні експерти помилилися і насправді для забезпечення таких зарплат вчителям потрібно набагато більше коштів. Також під час дебатів з Петром Порошенком Володимир Зеленський розкритикував медичну реформу, зокрема, сказавши, що нормальних зарплат у лікарів немає. Проте ще в листопаді Tvoemisto.tv писало, що після запровадження декларацій з медиками зарплати в сімейних лікарів зросли приблизно удвічі.

Також у програмі Володимира Зеленського є обіцянки/згадки про житлове кредитування для молоді, річне пільгове оподаткування для молодих підприємців, перехід до накопичувальної пенсійної системи, монетизацію пільг та субсидій (яку вже почали впроваджувати), будівництво доріг, яких, за словами Володимира Зеленського, в Україні наразі немає, відновлення аеропортів в усіх обласних центрах, відкрите небо з ЄС, запровадження європейських стандартів промислового і продовольчого виробництва, відмову від пластику.

Читайте також: Не живіть так, наче політики вирішують усе

В останньому блоці передвиборчої програми Володимира Зеленського йдеться про «електронну країну».

«Уся інформація про формування та використання бюджетів, проведення тендерів, закупівель, аукціонів буде доступно всім. Публічні процеси будуть автоматизовані. Послуги, які можуть надаватися електронно, будуть впроваджені першочергово», — каже він. Зауважимо, що закупівлі в Україні вже відбуваються за допомогою, зокрема, систем Prozorro та Dozorro.

І на останок Володимир Зеленський ставить перед собою ще одне головне завдання — привести до влади порядних і патріотичних фахівців. Проте поки що називати їхні імена він не хоче.

Анна Журба

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!