Фото: Надія Марченко

Фото: Надія Марченко

Реконструкція Винників. Репортаж з містечка, яке вперше не голосувало за власного мера

5592 0
Попри різні адміністративно-територіальні устрої і поділи Винники мали свою раду та міського голову. Мешканці тут звикли голосувати одразу за двох міських голів – Винник та Львова. Сьогодні ж уперше міського голову Винників не обирали – адже після виборів Винники стануть частиною Львівської ОТГ. Tvoemisto.tv дізналось, що з цього приводу думають містяни.

Перша письмова згадка про Винники датується 1352 роком. У 1666 році містечко отримало Магдебурзьке право. Винники були гміною, райцентром та частиною Личаківського району Львова. Винники намагались отримати статус міста обласного значення, але втрапили до Львівської ОТГ, що тепер оскаржують у суді.

Читайте також: По той бік Личаківської. Яку роль грають Винники у Великому Львові

Місто опівдні виглядає не надто жваво. У центрі людей небагато. Але то тут, то там видно нарядно вбраних містян: люди йдуть до церкви і на виборчі дільниці. Біля однієї з таких дільниць – досить велика черга, але рухається вона швидко.

Обабіч стоїть хлопець, який проводить екзитпол. Люди ніби не помічають його. А коли підходимо ми і пропонуємо відповісти на кілька запитань, з осторогою цікавляться, чи це не запитання від президента Зеленського.

Пан Олег прийшов на дільницю з дружиною і дочкою.

«Ми завжди обирали голову і львівського, і винниківського. Тепер винниківського не буде і я ставлюсь до того негативно. Ми звикли, що у нас є своє самоврядування, є міська влада, що дбає за добробут міста, за комунальні потреби, садочки і школи, за розвиток, за громаду», – пан Олег перераховує здобутки міської влади.

«Мені здається, що якщо у нас на місці буде своя міська влада, то більше уваги буде приділятись мешканцям Винник», – говорить він. Дружина підтримує чоловіка.

Вони, хоча й без упевненості, згадують про судовий позов Винник проти включення міста у Львівську ОТГ.

«Наскільки конституційним було рішення державної влади? Ми, як громада, мали право створити свою ОТГ. Ми би мали самі вирішувати свою долю, нам не мали би зверху спускати, де ми маємо бути», – говорить пан Олег.

Читайте також: Винники не хочуть входити до Львівської ОТГ

А от Софія, донька подружжя, вважає, що приналежність до Львівської ОТГ, може піти Винникам на користь.

«Чесно, я не дуже скептично ставлюсь до Львівської ОТГ. Якщо у нас буде приналежність до Львова, у нас буде, я думаю, краще транспортне сполучення з містом. Мені, як молодій людині, яка має роботу у Львові, і в принципі всю активну діяльність веде там, важливі ці моменти. Якщо зараз ми зробимо правильний вибір, то я позитивно налаштована», – говорить Софія.

Дівчина сподівається, що у Винниках буде такий же функціонал і такі ж зручності, як у Львові – вона говорить про технології, про велодоріжки, мобільність і розвиток.

Читайте також: Україна після 25 жовтня. Як житимуть громади за новими правилами

Біля церкви зустрічаємо пані Ольгу. Вона негативно ставиться до нового територіального устрою, що набере чинності після того, як сформують місцеві ради.

«Негативно ставлюсь. Дуже. Ми є таке велике місто і завжди були містом. Стільки тисяч населення, стільки прибудов – і чому ми раптом стали Львовом? Не знаю. Ми мали свого мера, свою міську раду, ми тут вирішували свої проблеми. У нас тут була своя маленька сім'я», – із запалом говорить жінка.

Та вона додає, що реалістка і оптимістка водночас.

«Якщо не вірити, що буде краще, то для чого тоді голосувати. Хочеться, щоб були зміни, хочеться правди і справедливості», – каже пані Ольга.

Жінка також розповідає про те, що їй подобається у рідному місті. Каже, тут все гарне і, головне, культурне.

«Я задоволена життям і тим, що живу у Винниках», – підсумовує вона.

Двоє чоловіків біля виборчої дільниці мають більш прагматичні причини того, чому вони проти включення Винник у Львівську ОТГ.

«Було до того нормально – мали свого мера, свою міську раду. А тепер ми просто не знаємо, як буде», – говорить Ігор і додає, що навіть у черзі на дільницю із вибором остаточно не визначився.

Другий чоловік, Андрій, має свою причину негативного ставлення до обєднання.

«Винники – то є Винники. Старе містечко, що має свою історію. У нас своя рада була і всі кошти тут ішли в бюджет Винниківської ради. А так – ітимуть в бюджет ОТГ і потім будуть розподілятись. По відношенню до Винник – це несправедливо», – вважає він.

Катерина живе у Винниках лише два роки, раніше жила у Львові. Загалом, говорить вона, не проти обєднання – Винники, на її думку, могли би стати такими ж розвинутими, як Сихівський район Львова.

«Серед кандидатів, яких обирала старалася обирати так, щоб був представник Винник», – додає вона.

А от пані Галя, яка проголосувала на виборчій дільниці ще від самого ранку, має свій клопіт – вона переживає, що тепер у разі потреби їй доведеться їхати до Львова і «оббивати пороги». (Хоча у Винниках працює ЦНАП – ред.).

«Звісно, сам собі господар – так краще. А вже будемо залежати від Львова, то важче. Але не від нас то залежить взагалі», – говорить вона, здається, що за старою звичкою.

Читайте також: Кабмін створив Львівську ОТГ. Як це вплине на вибори та бюджет

Раніше міський голова Винник Володимир Квурт говорив, що у місті мешканці почуваються дуже по-різному – половина вважає Винники тісно пов'язаними зі Львовом, а половина – цілком окремим населеним пунктом. Попри те, що політики і чиновники мали удосталь часу, аби все роз'яснити і розповісти, як воно буде далі, вочевидь, до кінця цього так і не зробили.

Позов від Винник, за прогнозами голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Верховної Ради Віталія Безгіна, суд, вочевидь, відхилить. Тож місту таки доведеться примиритись із Львівською ОТГ. А майбутньому голові ОТГ все ж варто буде пам'ятати, що «Винники – то є Винники», і справа не лише у землі, лісі та озері, а, передусім, у людях.

Міська рада Винник зараз, до речі, на реконструкції. Цікаво, як вона зміниться, коли приберуть риштування.

Олександра Бодняк

Фото: Надія Марченко

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!