Фото: Jana Shnipelson FOR UNSPLASH

Фото: Jana Shnipelson FOR UNSPLASH

Урок до Дня Незалежності від Білорусі та точка не повернення з Covid-19. Висновки тижня

1976 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Заступник голови Інституту соціології НАН України Євген Головаха пише, що в Україна за 29 років Незалежності змінилась. І вже ніщо не поверне її прозахідний напрямок. Якщо раніше 60% підтримували рух до Росії, а 40% – до ЄС, то зараз все навпаки.

Українці точно знають, що РФ агресор, натомість з’явилися – втома від війни, від економічного безладу, від недореформ. І обрання президента Зеленського – це наслідок, власне, цієї втоми.

Читайте також: Світ під час Covid-19 та хто інвестує під час пандемії в економіку України

Його політика – це коливання між Росією і Заходом, на що дуже сильно впливає не сформованість його як політика, як державного діяча.

Усе це відбувається на тлі скандалів у його оточенні. І це не лише про корупцію.

Україна, як нація, продовжує дозрівати до розуміння справжніх цінностей. Маємо зараз черговий урок, що таке справжня Незалежність – і він від народу Білорусі.

Далі буде. Наразі підсумки тижня.

1. Кількість нових хворих на Covid-19 в Україні за тиждень становить знову рекордних 13 602 осіб (станом на 23 серпня 104 958 – станом на 16 серпня 91 356).

Для порівняння, 7 днів назад ця цифра склала 10 407 особи (станом на 9 серпня 80 949). Ще раніше 8 781 нових хворих (станом на 2 серпня 72 168), 7 319 (на 26 липня – 64 849), 6 007 (станом на 19 липня – 58 842).

Львівщина продовжує тримати лідерство в коронавірусному антирейтингу. Кількість нових хворих за тиждень становить 1 160 осіб (станом на 23 серпня 13 111 – станом на 16 серпня 11 951).

Для розуміння, тиждень перед тим зафіксовано 1 100 хворих (станом на 9 серпня 10 851). Далі 1 068 (станом на 2 серпня 9 783), 951 (станом на 26 липня 8 832), 832 (на 19 липня – 8 000).

Читайте також: Була там, де важко. У пам’ять про лікарку-анестезіолога Ірину Федоришин

При цьому, Львівщина уже не є лідером по кількості нових хворих за добу. Для прикладу, у суботу область була п’ята за цим показником: Харківська область – 291, Одеська – 210, Чернівецька –208, Тернопільська – 206, Київ – 179, у Львівській області – 172 та Івано-Франківській – 169.

2. Covid-19 в Україні карколомно зростає. Буквально за кілька днів ми впевнено перетнули позначку 2 тис. нових хворих за добу і рухаємося далі. Регіони, в котрих зовсім не вірили в загрозу коронавірусу, почали демонструвати рекорди захворюваності. І цей процес тільки розпочався.

Є один момент, на який мало, хто звернув увагу, проте який є визначальним у подальшій українській історії з коронавірусом – МОЗ планує змінити протокол і приймати лише тяжкохворих. Зараз приймають і середньотяжкі форми. При цьому, хто саме їх буде лікувати не вказується.

Це означає, що Україна наближається до тої критичної точки, коли медики фізично не зможуть надати усім допомогу і їм доведеться обирати, хто саме її отримає.

А поки що Україна опинилася на 3-му місці серед країн Європи за кількістю нових випадків Covid-19. За даними сайту Worldometer, перед нами Росія та Франція. Після – Велокобританія та Румунія. У відповідному світовому антирейтингу Україна знаходиться на 12-му місці.

Читайте також: Тут нема батьківських чатів. Як це вчитися у американській школі

3. Білорусь. Мирні протести та страйки в країні тривають. Білоруси вимагають, щоб в.о президента Лукашенко забрався з країни, той називає їх «вівцями» і заявляє, що вони хочуть знищити державу.

За його словами, у протестах винні чи то Польща, Україна, чи США, лякає НАТО і привів свої збройні сили на західному кордоні в повну бойову готовність.

Натомість саме істерика Лукашенка призвела до того, що Білорусь уже не є суб’єктом міжнародного права. «Лука» категорично відмовляється спілкуватися з будь ким з європейських чи американських лідерів, а цю функцію взяв на себе Путін. З ним змушена була говорити канцлер ФРН Меркель, в РФ направляється заступник держсекретаря США Стівен Біген.

Шальки терезів коливаються між народженням нової потужної «не колгоспної» Білорусі та повною втратою державності країни та уже російськими репресіями в країні.

4. Отруєння Навального. Процедура стандартна для РФ. Несподіване погіршення стану, кома, заплутані свідчення лікарів, нібито сприяння Кремля, а потім затягування з рішенням. Спочатку лікарі заявили, що опозиціонера могли отруїти «невстановленим психодислептиком» (Психодислептики – це назва хімічно несхожих речовин, що порушують розумову діяльність. До цієї групи входять речовини від амфетамінів до коноплі та бензину), пізніше – про порушення обміну речовин.

Читайте також: Чого я злюся на тих, хто не вірить у Covid-19

Навальний таки опинився на лікуванні у Німеччині. Наразі його стан вдалося стабілізувати, щодо причин, то медики поки що мовчать.

Час для отруєння вибрано більш, ніж вдало. США та Європа розділені, економічна та ковідна криза, протести в Білорусі.

Однак cам цей факт свідчить про те, що щось відбувається у самій РФ. Навальний не був загрозою для Кремля усі ці роки і те, що його вирішили прибрати, говорить про наростання протестних настроїв в РФ.

5. Скандал з ПВК «Вагнером». Українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася. Про це повідомили і співрозмовники Української правди в Головному управлінні розвідки Міноборони та в СБУ, і журналіст Юрій Бутусов.

Після того як спецоперація провалилася, на нараді у Зеленського начальник розвідки Бурба заявив, що цьому причина – зрада. Він вимагав, щоб на поліграфі перевірили його, Єрмака та ще кількох посадовців. Зеленський жодних рішень про перевірку не ухвалив, а потім звільнив Бурбу.

Пізніше українські силовики цю інформацію спростували. Натомість головний редактор «Цензор.НЕТ» Бутусов наполягає – злив відбувся і готовий давати свідчення.

За кілька днів після цього ФСБ повідомила, що в РФ зірвалася спроба українських спецслужб вивезти одного з лідерів найманців ОРДЛО. Чи це не події одного ланцюга?

Сумно, але уся ця ситуація з бойовиками «Вагнер» і відсутність реакції на неї президента Зеленського, якнайкраще свідчать про теперішній рівень української Незалежності.

***

Росія як і раніше вважає себе великою імперією і якимось центром Євразійського простору. І це велика проблема для неї самої і для сусідів, тому що розпад Російської імперії не закінчений, він триває, вважає російський історик, публіцист Сергій Медведєв.

«Він почався близько ста років тому, в 1917-м, продовжився в 1991-му, але зараз у нас, користуючись онкологічної термінологією, ремісія. І ось це те, що ми спостерігаємо і всередині країни, і в її зовнішній політиці», – каже він.

Для нас у цих словах важливе те, де у цій онкологічній ремісії РФ – ми, Україна. Чи й далі намагаємося пристосовуватися до того, що відбувається у Кремлі, чи все таки будуємо свою сильну та справді Незалежну країну.

З Днем Незалежності Вас!

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!